• írta Bóka László
  • 2022. június. 22. szerda
  • 0

Világ Igaza a Rottenbiller utcában

Erzsébetváros Önkormányzata június 21-én felavatta Francesco Tirelli (1898-1954) emléktábláját a Rottenbiller utca 66-os számú házon.
title image

Világ Igaza a Rottenbiller utcában


 

 

Erzsébetváros Önkormányzata június 21-én avatta fel Francesco Tirelli (1898-1954) emléktábláját a Rottenbiller utca 66-os számú házon, ahol valaha a Világ Igaza kitüntetésben részesült, hősies olasz párbajtőrvívómester és később fagylaltárus üzlete működött.

 

Az emléktábla avatáson Niedermüller Péter Erzsébetváros polgármestere hangsúlyozta, a kerület régi adósságot törleszt az emléktábla felavatásával, hiszen a járvány ezt tavaly nem tette lehetővé. Rávilágított mennyire fontos, hogy a tragikus emlékeket is megőrizzük, hiszen ha elfeledkezünk halottainkról az olyan, mintha újra elvesztenénk őket. A polgármester elmondta, ma is a legalapvetőbb emberi szükséglet, hogy segítsünk azokon, akik segítségre szorulnak.

 

Az ünnepségen Manuel Jacoangeli olasz nagykövet elmondta: szerencsés kutatók néha olyan történeteket találnak, amelyek főszereplője nem hadvezér vagy politikus, hanem egyszerű kisember, amilyen Tirelli is volt. A nagykövet szerint az emlékezés segít életben tartani a figyelmeztetést, hogy minek nem szabad újra megtörténnie. Beszéde végén őszinte köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ápolják Tirelli emlékét. Úgy vélte a legreménytelenebb helyzetekben is szembe lehet szállni a gonosszal, ezért fontos, hogy emlékezzünk Tirellire, aki ennek példája. Beszédében Tirellit Világ Igazának, egy egyszerű olasznak, kis fagylaltárusnak, tisztességes embernek és egy igazi, kard nélküli hősnek nevezte.

 

Az ünnepségen szintén részt vevő Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet szerint nagyon helyes, hogy a történet mesekönyv formájában látott napvilágot, mert így sokkal több gyerekekhez talál utat. Egyébként is, folytatta, a gyermekirodalom vallástól, nemtől és nemzetiségtől független találja meg az utat a családok szívéhez. Úgy vélte a holokauszt témáját már a gyerekekkel is meg kell ismertetni és ez a mesekönyv erre tökéletesen alkalmas.

 

Az emléktábla avatáson a megjelenteknek Dombi Gábor történész, Tirelli munkásságának hazai kutatója és a mesekönyv kiadója mutatta be részletesen Francesco Tirelli életútját.

 

* * *

 

A bátor olasz történetét 2014-ben ismertette Angiolino Catellani tanár, aki Tirelli származási helyén tanított, Campagnola Emiliában. Rövid tanulmányában megszólaltatta a még élő rokonokat, és bemutatta a Jad Vasem dokumentumokat, a kitüntetés hátterét: hogyan mentett Budapesten üldözött zsidókat, fagylaltos üzletében.  

 

Francesco Tirelli hősies története valójában Tamar Meir izraeli írónő és irodalomtörténész által lett ismert, aki gyermekmesében tette közzé apósa élményeit, aki egyike volt a Tirelli által bujtatott zsidóknak. A mese héber nyelvű megjelenése után napvilágot látott olaszul, angolul, csehül is. A 2017-ben írt mesekönyvet 2020-ban fordította le Szilágyi Erzsébet és Papp-Kovács Krisztina vezetésével négy diák a Leuder és Scheiber gimnáziumokból: Mazza Ben, Oláh-Grosz Ráhel, Petróczy Panna és Zentai Benedek. Az Infopoly Alapítvány által megjelentetett fordítás azért is különleges, mert a Francesco Tirelli fagylaltozója című kötet az első mesekönyv a holokausztról, ami kisgyerekeknek szól magyar nyelven.

 

A mesekönyv publikálásával egyidőben megkezdődött a hazai nyomozás Tirelli után, ami meglepő eredményekkel zárult. Dombi Gábor történésznek sikerült rekonstruálni és jelentősen kiegészíteni Tirelli magyarországi tevékenységét. Kiderült, hogy a fagylaltosként ismert embermentőnek jelentős szerepe volt a magyar vívósport felvirágoztatásában, s dolgozott Zágrábban és a kolozsvári zsidó Haggibor sportegyesületben is. A kutató megtalálta Tirelli fagylaltüzletének pontos helyét és alaprajzát a Rottenbiller utca 66 szám alatt. Fény derült arra is, hogy milyen tragikus körülmények között hunyt el egy genfi börtönben. A kutatást jelentősen támogatta Budapest Főváros Levéltárában Lugosi András főlevéltáros, aki fellelte Tirelli 1945-ös budapesti lakásívét, rajta Tirelli saját kézírásával és aláírásával; illetve Sipos András főosztályvezető, aki feltárta Tirelli budapesti vállalkozásának történeti dokumentumait. 

 

kohezios_alap