• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2022. április. 08. péntek
  • 0

Varga Livius vendége volt Lovasi András

„A közönség azt várja tőlünk, hogy Kispál tribute zenekar legyünk”
title image

„A közönség azt várja tőlünk, hogy Kispál tribute zenekar legyünk”

Varga Livius vendége volt Lovasi András

 

A Zeneszínben havonta egyszer Varga Livius beszélget és zenélget vendégével: ezúttal kortársát és pályatársát – Lovasi Andrást – hívta meg a K11 színpadára. A programra megtelt a közösségi ház nagyterme.

Különösebb rávezetés nélkül kezdett csevegni a két zenész: a Quimby, a Kutya vacsorája és a Neva Liviusa kérdezgette Bandi bácsit, azaz a Kiscsillag és a Kispál és a Borz frontemberét.

Lovasi a járvány alatt új szólóalbumot készített Grand Hotel Halmahera (Tréning a Mennyországhoz) címmel. A 13 dalt prózai szövegrészletek kötik össze, a zenei világ teljesen minimál, egy szál gitárra íródtak a számok, s menet közben lettek meghangszerelt, kamarazenekari hangzású dalokká. Kispál volt Lovasi segítője, s láss csodát, újra összeállt a Kispál és a Borz, mely 2010-ben oszlott fel.

Ahogy a zenész elmondja: „Abba kellett hagynunk a zenélést, hogy kívülről lássuk magunkat. Meg kellett várni, hogy újra szeretettel tudjunk egymásra nézni. A közönség most azt várja tőlünk, hogy Kispál tribute zenekar legyünk.”

A zenekari létről Lovasi így fogalmazott: „Legálisan kiléphetsz a mátrixból, a családban ez egy hivatkozási alap, hogy neked az a munkád, hogy zenélsz. Közben gyerekek maradunk. Még a lépcsőt is kivilágítják nekünk a színpadnál, hogy ne essünk le. Meg felöltöztetnek, elmondják, hova kell mennünk, s hányra. A tinédzser kor kitolása, hogy bandázol tovább.”

Bandi bácsi és Livius azért mára mégiscsak komoly családapák. Kirepültek már a nagy gyermekeik, akik kevesebb apai jelenlétet kaptak, mint most, a kicsik. Mint kiderült, mindkét zenésznek pici gyermeke is van, s ötvenesként már komolyabban veszik, sőt élvezik a szülői feladatokat. „Mind a ketten nagy nehezen felnőttünk” – mondja nevetve Lovasi.

A gondolatokról, érzelmekről szóló beszélgetésben a vendég kifejtette álláspontját a körülöttünk levő világról: „Ki fogja elmondani az embereknek, hogy át kell állnunk egy globalizáció utáni világra? Van még pár évünk rá, hogy megtanuljuk ellátni magunkat. Sokan lakberendező által megtervezett, használhatatlan presztizs-otthonokban élnek. Nekem volt már passzívházam, aminek 10 ezer forint volt a rezsije. Most is kicsi házban lakunk. Nem szeretem a nagy házakat. Sajnálom, hogy nagy, én meg pici vagyok.”

A Zeneszín végén a két előadó közösen zenélt, a közönség velük énekelt.

kohezios_alap