• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. március. 18. péntek
  • 0

Választási kisokos

Alig két hét múlva országgyűlési képviselőket választunk. Voksolhatunk arra, kit szeretnénk az egyéni választókerületükben képviselőnek. Ilyen módon 106 képviselő sorsa dől el.
title image
Alig két hét múlva országgyűlési képviselőket választunk. Voksolhatunk arra, kit szeretnénk az egyéni választókerületükben képviselőnek. Ilyen módon 106 képviselő sorsa dől el. A másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el. Azok, akik kérték – illetve kérik – a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessenek részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetiségük listájára voksolhatnak. A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyűlésbe.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amivel azoknak szeretnénk segíteni, akik nem a megszokott körülmények között, az állandó lakcímük szerinti szavazókörben szeretnének szavazni.


Mi a teendő, ha nem az állandó lakcím szerinti szavazókörben szeretnék szavazni Magyarországon?

Március 25-ig a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező választóknak lehetősége van arra, hogy átjelentkezzenek bármelyik magyarországi település szavazókörébe. Az átjelentkezésre irányuló kérelmet feladhatják online vagy a helyi választási irodának címezve postai úton. 

A kérelemhez szükséges űrlapot, az átjelentkezésről szóló információkat itt találja: (https://www.valasztas.hu/atjelentkezesi-kerelem-benyujtasa)

 

Külföldön tartózkodom április 3-án. Lesz lehetőségem szavazni?

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgároknak is lehetőségük van részt venni az országgyűlési választásokon. Ehhez online, vagy postai úton kell legkésőbb március 25-ig kérelmet benyújtani a külképviseleti névjegyzékbe való felvételről. 

Itt találja a külképviseletek listáját. https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/kulkepviseletek-listaja?tab=list

 

Kik és hogyan igényelhetnek mozgóurnát?

A mozgásképtelen vagy nehezen mozgó választópolgárok, kérhetik, hogy számukra mozgóurnával biztosítsák a szavazati jogot. Mozgóurnát nemcsak a lakcímre lehet kérni, így akkor sincs kizárva senki a szavazásból, ha április 3-án pl. kórházban van. Ekkor azonban a kérelemnek tartalmaznia kell azt a címet, ahol a választó április 3-án tartózkodni fog. Mozgóurnát lehet igényelni személyesen, e-mailben, ügyfélkapun keresztül, vagy postai  úton. Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon”, azaz személyesen nem szavazhat. 

A részletekről itt lehet tájékozódni: https://www.valasztas.hu/mozgourna-igenylese 


Hogyan szavazhatunk?

Az idei szavazáson három szavazólapot kapunk. Az egyik szavazólapon egyéni képviselőt választunk, a másikon pártlisták közül lehet választani. Azok, akik valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat, a szavazás előtt eldönthetik, hogy pártlistára vagy nemzetiségük listájára szavaznak. A harmadik szavazólapon népszavazási kérdésekre válaszolhatunk, igennel vagy nemmel.


Hol lehet szavazni?

Az ÉRTESÍTŐ-ben tájékoztatták a lakosságot arról, hogy ki, hol szavazhat. Ha nem kapott ilyen levelet, jelezze települése jegyzőjének. Ha megkapta a levelet, de nem találja, akkor a https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/szavazohelyiseg-kereses oldalon megtalálhatja a címe alapján a szavazóhelye címét.

Hol található a helyi választási iroda?


A helyi választási iroda a helyi önkormányzatban van.

Budapest VII. Kerület Polgármesteri Hivatal

1073 Budapest, Erzsébet körút 6.

Tel.: (1) 462-3133, 462-3181

E-mail: [email protected]


kohezios_alap