• írta Sári Judit
  • 2023. június. 02. péntek
  • 0

Utcafórum a Dembinszkyben

Nagy Andrea, Devosa Gábor és Szücs Balázs képviselők közösen tartottak utcafórumot egy olyan felújítás kapcsán, amely mindhárom körzetet érinti, és a Bethlen utcától a Dózsa György útig tartó szakaszon változtathatja meg az utcaképet.
title image

 A Dembinszky utca majdnem egy kilométer hosszan szeli keresztbe Külső-Erzsébetvárost, az itt élők így nem is egy, hanem három választókerülethez tartoznak. Devosa Gábor, Szücs Balázs és Nagy Andrea képviselők most közösen tartottak utcafórumot egy olyan felújítás kapcsán, amely mindhárom körzetet érinti, és a Bethlen utcától a Dózsa György útig tartó szakaszon változtathatja meg az utcaképet. A fórumon elsősorban az utcában élő érintettek jelentek meg, számukra Takács Dániel főtájépítész nyújtott előzetes tájékoztatást a Healthy Streets - Egészséges utcák fővárosi pályázatról, az utca, járda és zöldterület felújítás lehetőségeiről. A pályázaton egyébként a legkisebb elnyerhető összeg 250 millió forint, de akár 3 milliárd is lehet, a beruházás mértéke így könnyen következtethető.

Az Egészséges utcák módszertanát Lucy Saunders egészségügyi és közlekedési szakértő 2011-ben dolgozta ki, a javaslatai alapján ma már több nagyvárosban alakítják át az utcákat. A koncepció célja, hogy élhetőbb, lakhatóbb élettér alakuljon ki, ahol tisztább a levegő, van hol megállni, beszélgetni, csendesebb, zöldebb és biztonságosabb a környezet. Ezeket az elképzeléseket támogatja a három képviselő is, az első fórum célja most az volt, hogy elkezdődjön egy olyan társadalmi egyeztetés, párbeszéd, ami alapján már a pályázatba be lehet foglalni a megvalósítható lakossági igényeket.

Takács Dániel főtájépítész elmondta, hogy a fővárosi pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy a mostani, rossz állapotú zöldfelületeket is megújítsák, akár a zöldsávok megszüntetése is szóba kerülhet, ami nagyobb zöld-tér kialakításával járhat, természetesen mindezt össze kell hangolni a járda és az útburkolat javításával. Arra a kérdésre, hogy más közterülettel is pályázik-e az önkormányzat, a főtájépítész elmondta, hogy nagy összegű beruházásokról van szó (ahogy már jeleztük, a legkisebb pályázható összeg 250 millió forint), jelen pillanatban ilyen teljes körű felújítás a Dembinszky utca mellett a Jósika utcát érintheti.

Az elképzelés lényege, hogy minden városi közterület- és közlekedésfejlesztést egy általánosabb célrendszer alá rendel, amelynek középpontjában az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítása áll.

A képviselők jelenléte természetesen egyéb kérdéseket is felvetett, így az akadálymentesítés, a térfigyelő kamerák, az illegálisan kihelyezett hulladék kérdései ugyanúgy hozzá tartoztak a fórum megvitatott kérdéseihez, mint a kutyasétáltatók által elhagyott kutyagumi vagy a galambok problémája. Lakói kérésre reagálva megállapodtak abban a képviselők, hogy addig is, míg a pályázat benyújtásra és elbírálásra kerül, az utcában sűrűn letett planténeres fákat az utca teljes szakaszán belül egységesen elosztva áthelyezik. A közel másfél órás beszélgetős, informatív fórum csak az első lépcsője volt az utcafelújítást megelőző egyeztetési sorozatnak, a képviselők további közösségi egyeztetésekre fogják invitálni a választókerületek lakóit – nem csak a Dembinszky utca témában.   

kohezios_alap