• írta Sándor Zsuzsa
  • 2021. december. 03. péntek
  • 0

Újra összeült a szociális kerekasztal

Első napirendi pontként megválasztották a kerekasztal elnökének Dr. Kispál Tibor alpolgármestert
title image

Az elmúlt évben a covid miatt nem tudott ülésezni a szociális kerekasztal, amelyben mind az önkormányzat, mind a kerületi szociális ellátásban résztvevő civil szervezetek is képviseltetik magukat. Első napirendi pontként megválasztották a kerekasztal elnökének Dr. Kispál Tibor alpolgármestert, s elfogadták azt is, hogy a kerekasztal rendszeres beszámolókat tartson a képviselőtestületnek. Tanácsai, javaslati így közvetlenül eljuthatnak majd a döntéshozókhoz.

Ezután a Bischitz Johanna Integrált Humán Központ igazgató-helyettese, Budavári-Sepsi Szilvia beszélt arról, hogy jövőre két új szolgáltatást indítanak el, mégpedig olyan célcsoportoknak, akik eddig háttérbe szorultak. A Humán Szolgáltaó Dob utcai játszóházában családi szolgáltató teret alakítanak ki. Olyan szülőket várnak, akik valamilyen fejlődési vagy mentális problémával küzdő gyerekeket nevelnek, lehet az autizmus, vagy más magatartászavar. Az egy-három éves kicsiknek korai fejlesztéseket tartanak, óvodai, iskolai előkészítő foglalkozásokat, a szabadidős programokat kínálnak, illetve szakemberek adnak tanácsokat a családtagoknak.

A Bischitz másik kezdeménye a Fecske program lesz, amelyet a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen terveznek. Célja az otthoni segítés, és a házi gyermekfelügyelet megszervezése olyan családoknál, ahol a szülők súlyosan sérült gyerekeket nevelnek. Esetleg más krízishelyzet miatt szorulnak támaszra. A szülők által is kiválasztott képzett segítő megbeszélt időpontokba megy ki a családokhoz, vigyáz otthon a gyerekekre, így a szülők elmehetnek hazulról, vagy csak elmozdulhatnak a betegágy mellől és egy kis „énidőzöz” juthatnak. A program a munkahely megtartásában is segíthet

A szociális konferencián a Kürt utcai Menhely Alapítvány is beszámolt arról, hogy milyen módon próbálták kivezetni klienseiket a hajléktalanságból. Az Úton programjukban a fedél nélküliek lakhatási nehézségeit igyekeztek enyhíteni, anyagilag valamint szociális és pszichológiai segítségnyújtással is. Az elmúlt öt évben a programban részt vevők 88 százaléka nem esett vissza a hajléktalanságba.

Niedermüller Péter polgármester ugyanakkor felvetette: fontos lenne a prevenciót erősíteni ezen a téren is. Ne akkor kezdjenek el foglalkozni egy családdal, mikor már sok hónapja nem fizet rezsit, és kifizethetetlen mennyiségű adósságot halmozott fel. A kerületben 2200 család van ilyen helyzetben. Ezen kívül fontos lenne még több olyan önkormányzati lakást felajánlani, ahol a fedél nélküliek meghatározott ideig maradhatnak, amíg összeszedik magukat, munkahelyet találnak. A más országokban már bevált „housing first” módszer is kiutat jelenthet a teljes reménytelenségből. 

kohezios_alap