• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. május. 04. szerda
  • 0

Tavaszi Zsongás 2022 a K6-ban

Erzsébetváros ugródeszkát kínál fiatal képzőművészeknek
title image

Tavaszi Zsongás 2022 a K6-ban:

Erzsébetváros ugródeszkát kínál fiatal képzőművészeknek

Május 8-áig tart a Tavaszi Zsongás 2022 elnevezésű kortárs képzőművészeti vásár a Klauzál téren. Nyolcvan ifjú alkotó 250 műve vásárolható meg a K6-ban: 50 000, 100 000 és 150 000 forintos áron. A program gazdája a Resident Art, támogatója Erzsébetváros önkormányzata. A kerület kulturális koncepciójának fontos eleme, hogy segítse a fiatal tehetségek érvényesülését.

A számok mögül friss, dinamikus, modern tartalom tör előre: kortárs alkotók és a műtárgypiacra belépő vásárlók számára találkozási lehetőséget teremtve.  

– Kettős a cél. Egyrészt felületet biztosítani azoknak a képzőművészeknek, akik a pályájuk elején vannak, s félő, hogy a kezdeti sikertelenség más irányba sodorná őket. Másrészt olyanok felé nyitunk, akik milliókért nem tudnak műtárgyakat venni, de most 50 000, 100 000, 150 000 forintért dedikált művészeti alkotást vehetnek, poszter helyett szobájuk falára. Életben tartva a művészetet – fogalmaz Schneller János művészettörténész, a Rezident Art alapítója. 

– Fiatal, ismeretlen művész festményét, grafikáját vagy fotóját megvenni olyan, mint a tőzsdézés: nagy a rizikója. De láttunk már olyat, hogy valaki hirtelen befut, és az alkotás egyből sokszorosát éri, mert keresett lesz az alkotója – mondja a galériatulajdonos.

– Bár szerintem ne ez legyen az elsődleges szempont, hanem, hogy azt a műtárgyat vegyük meg, ami megszólít. Ha az impulzusaink alapján vásárolunk – teszi hozzá a kiállítás kurátora, aki Bánki Ákos festőművésszel válogatta ki és árazta be a Tavaszi Zsongás 2022 anyagát.

És amit nagyon fontosnak gondol a szakember:

 – Amikor egy ifjú tehetség eladja az első művét, az történelmi pillanat a számára. Azt jelenti: értékelik, szeretik, jó, amit csinál, van igény rá. Meghatározó lesz a szakmai pályáján, emlékezni fog rá egész életében. Mert az első siker motivál, ambíciót ad: hogy érdemes folytatni!

A K6-ban pénteken elkezdődött a Tavaszi Zsongás, valódi pezsgő, impulzív hangulatban, Szabó Simon színművész izgalmas és szubjektív tárlatvezetésével, melyhez Schneller János nyújtott szakmai kiegészítést. Május 8-ig naponta, délután 14-19 óra között bárki vásárolhat műtárgyat. Fiatal művészektől, akik talán az erzsébetvárosi ugródeszkáról rugaszkodnak el a világhír felé.

kohezios_alap