• írta Bóka László
  • 2022. június. 21. kedd
  • 0

Tárlatvezetés az Ötvöstörténeti Gyűjteményben

Június 20-án 17.00 órakor az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény tulajdonosa és gondozója, Zoltán Tamás ötvös iparművész, fémrestaurátor mester tárlatvezetést tartott.
title image

Tárlatvezetés az Ötvöstörténeti Gyűjteményben

 

Június 20-án 17.00 órakor az Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjtemény tulajdonosa és gondozója, Zoltán Tamás ötvös iparművész, fémrestaurátor mester tárlatvezetést tartott. Egyedülálló gyűjteménye 15 évnyi harc után kapott helyet Erzsébetvárosban. A kiállítás fontos eleme az önkormányzati vezetés kulturális koncepciójának is, amely a múlt, a jelen és a jövő folytonosságát, az értékek megőrzését és átadását a kultúrán keresztül képzeli el.

            Az elmúlt évek során megrendezett budapesti nemzetközi ékszerkiállítások keretében a maga nemében szokatlan tárgyegyüttes bemutatására vállalkozott Zoltán Tamás.  Feltűnően nagyszámú érdeklődőt vonzottak azok a tárlók, melyekben az ötvösség XIX. és XX. század elejei mesterek használta különféle munkaeszközök szerepeltek. A kiállított anyagnak jelentős része Zoltán Tamás több évtizedes, következetes gyűjtésének eredménye.

A kollekció sorsának biztosítására 2011-ben hozta létre az Ötvösmesterség Tárgyi Eszköz- és Dokumentumgyűjtemény Alapítványt. A gyűjtemény, melynek összeértéke meghaladja a 100 millió forintot, egy régi orvosi rendelő helyén, az Akácfa utca 59-ben idén február végén nyílt meg. Miért éppen Erzsébetvárosan?  Mert a főváros VII. kerületében volt egykoron a magyar nemesfémművesség fellegvára. Arany- és ezüstművesek, ékszerészek, vésnökök, cizellőrök, óratok,- és lánckészítők, szelencegyártók, galantristák, nemesfémöntödék, kézi polírozók és a szakma számos egyéb ágának művelői ebben a kerületben tevékenykedtek kisebb-nagyobb műhelyeikben. A gyűjtemény tehát végre hazatalált. 

kohezios_alap