• írta Bóka László
  • 2023. február. 02. csütörtök
  • 0

Születésnapi emléktábla állítás

2023. február 1-én Tabányi Mihály (1921-2019) születésnapján leplezték le a harmonika királyának, Budapest Díszpolgárának emléktábláját az Almássy utca 3-as számú házon, ahol a művész 1942 és 1955 között élt.
title image

Születésnapi emléktábla állítás

 

            2023. február 1-én Tabányi Mihály (1921-2019) születésnapján leplezték le a harmonika királyának, Budapest Díszpolgárának emléktábláját az Almássy utca 3-as számú házon, ahol a művész 1942 és 1955 között élt. Ennek az épületnek harmadik emeleti lakásában születtek leghíresebb szerzeményei, többek között a világhírű Valse musette és a Virágkeringő is.

            Az avatáson Nagy Andrea önkormányzati képviselő idézte fel a harmonika királyának életútját. Az eseményen megjelent Erzsébetváros polgármestere Niedermüller Péter és kulturális alpolgármestere, Szücs Balázs is.

            Az emléktábla avatás után, amelyen jelen volt a művész három gyermeke is, Tabányi Sándor, Dudás András és Mezei Gábor adtak harmonika koncertet a művész itt komponált szerzeményeiből.

            Tabányi Mihály, az egyik legnépszerűbb jazz zenész volt Magyarországon, akinek neve fogalommá vált. Koncertjein mindig telt ház volt és minden korosztály megtalálta a neki tetsző muzsikát.  

            A Marnitz Frigyes által meghirdetett országos tangóharmonika versenyen tűnt fel 1940. március 10-én a Vigadóban. Első jazz lemezfelvételeit Tabányi Mihály jazzharmonika-együttese név alatt 1942-ben készítette a budapesti Radiola Lemezgyár Csata utcai stúdiójában. 1947-ben ő alapította meg Budapesten Magyarország első harmonikaiskoláját.

            Tabányi Mihály több szálon is kötődött a kerületben, hiszen kezdetben a Szövetség utcában, aztán az Alsóerdősor utcában, végül itt, az Almássy tér sarkán élt és alkotott. Ráadásként hét éven át muzsikált az EMKE-ben, amely a háború utáni Budapest egyetlen koncertkávéháza volt. Nyaranta a szintén erzsébetvárosi Moszkva kertben zenélt.

            A Harmonikások Országos Társasága Tabányi Mihály születésnapját, február 1-jét 2016-ban a Magyar Harmonikások Napjává nyilvánította.

kohezios_alap