• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 12. péntek
  • 2

Szeretnénk továbbra is párbeszédet folytatni Önökkel

Szeretnénk továbbra is párbeszédet folytatni Önökkel, de a járvány miatt személyes találkozásra nincs lehetőség.
title image

Szeretnénk továbbra is párbeszédet folytatni Önökkel

Szeretnénk továbbra is párbeszédet folytatni Önökkel, de a járvány miatt személyes találkozásra nincs lehetőség.


Ezért Niedermüller Péter polgármester ezentúl rendszeresen összefoglalja a kerületet érintő legfontosabb ügyeket, illetve a honlapon néhány kommentre, kérdésre is reagálunk.
Köztük ezekre is:
Veszélyben van-e a Molnár Antal Zeneiskola?
Valóban kap-e kedvezményt az Freeszfe?
Mi lesz a Wesselényi u. 17., az Eröművház korábbi épületének sorsa?

Ahogy a polgármester összefoglalójában elhangzott, sokan aggódnak a Molnár Antal Zeneiskola miatt.
Ezért fontos, hogy megismételjük: A Molnár Antal Zeneiskola működése jelenleg is megoldott, és biztosított 2022-ig. Erzsébetváros önkormányzata abban is elkötelezett, hogy a zeneiskola méltó helyen folytathassa tevékenyégét. Annak ellenére, hogy az intézményt a magyar államnak kell fenntartani, vagyis a Belső-Pesti Tankerületi Központ feladata, hogy a zeneiskola számára megfelelő helyet biztosítson. Mi ebben lehetőségeink határáig partnerek vagyunk. Ennek érdekében Niedermüller Péter polgármester az iskolát fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjével egyeztetett. Abban maradtak, hogy a Molnár Antal Zeneiskola útmutatása alapján az önkormányzat keres egy olyan épületet, amelyben az iskola működhet tovább. A tankerület vezetője ezt a megoldást elfogadhatónak találta. Jelenleg várjuk a zeneiskola válaszát, hogy el tudjuk kezdeni a keresést.

Többen kérdezték, mit tartalmaz a 214/2017. (VI.16.) számú Képviselő-testületi határozat, amelyre többen is hivatkoznak. Ebben az áll, hogy amikor a zeneiskola használati joga a Rottenbiller utcában megszűnik (2022 júliusában), akkor az önkormányzat biztosítja, hogy legyen hol működniük.
A határozat szövege.
„Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a pályázati felhívásban meghatározott Molnár Antal Zeneiskola 5 éves használati jogának megszűnését követően, amennyiben a Molnár Antal Zeneiskola igényt tart rá, a Budapest VII. ker. Rottenbiller u. 43-45. szám alatti ingatlanban addig használt helyiségekkel azonos feltételek mellett más helyiségek további használatát biztosítja.”

Mások arra voltak kíváncsiak, mi az igazság abban, hogy Freeszfe-nek hatalmas kedvezményt kap a bérleti díjból, ahogy ezt a kormánypárti sajtó terjeszti.
Egyrészt az önkormányzat a pályázóval, tehát a Várkonyi Zoltán Alapítvánnyal szerződött. De ők sem kérték azt a kedvezményt, ami a pályázati leírásban szerepel. Így nem is kapott ilyet, a Damjanich u. 4. ezért havonta 2 millió forint bevételt jelent a kerületnek. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díjmentessége pedig csak azoknak jár, akik 2020. november 4-én már bérlők voltak.

A Wesselényi utca 17. szám alatti épülettel kapcsolatban is érkeztek kérdések. Leginkább az épület sorsára kíváncsiak a lakosok, de még mi sem tudjuk, hogy ki lesz az ingatlan új bérlője. Ha döntés születik, természetesen azonnal beszámolunk róla. Az viszont biztos, hogy az új bérlővel olyan szerződést köt majd az önkormányzat, amely kedvező Erzsébetváros, és annak lakói számára például biztosítja, hogy továbbra is használhassák a dísztermet.
A kormányzati elvonásokhoz, az önkormányzati épületek felújításához szólt hozzá egyik olvasónk, ekképpen: „Ezeket az épületeket már 40-50 éve el kellett volna kezdeni folyamatosan felújítani. Ami megdöbbentett, túl az épület állapotán, a mérhetetlen gusztustalan kosz, szemét. Attól, hogy balesetveszélyes a tetőszerkezet, még lehet a lakás belül vagy az udvar kívül ápolt. A kormány nem magának gyűjti be a pénzt, meghagyja az embereknél, vállalkozóknál, pl. a vendéglátással, turizmussal foglalkozóknál is, akikért most megy a nagy összefogás, hogy lehetne még segíteni rajtuk. Tudtommal csak a gépjárműadózás került a NAV-hoz.”

Valóban, ezeket az épületeket régóta fel kellett volna újítani. A kerület előző vezetése ez ügyben szinte semmit sem tett, a jelenlegi vezetés szinte csak rossz állapotú lakásokat örökölt, sok közöttük a komfort nélküli, kis alapterületű. Ezek felújítása folyik, de a dolgunkat nagyon megnehezíti a járvány és bevételeink szisztematikus elvétele.
Mert a kormányzati elvonások nem csak a gépjárműadót érintették. Csak az ingyenes parkolás miatt havonta 120-125 millió forinttól esik el a kerület. De kárt okoz az iparűzési adó lefelezése, ami a vállalkozásoknak nem jelent nagy segítséget, a kerületeknek viszont hatalmas kárt okoz. A kormány legutóbb arról rendelkezett, hogy az önkormányzati tulajdonú épületek után ne kelljen bérleti díjat fizetni. Ez Erzsébetvárosnak kb. 100 millió forint bevétel kiesést okoz.

Összességében, 2021-ben legalább 3 milliárd forinttól esik el a kerület! Ez a pénz nem az önkormányzaté, ez az Önök pénze. Ebből segítjük a járvány elleni védekezést, takarítjuk az utcákat, biztosítjuk a közbiztonságot, tartjuk fenn az óvodákat, segítjük a rászorulókat.

A Klauzál téri park felújításáról itt tájékozódhatnak:
https://www.facebook.com/groups/275469133927783
Hírlevelünkre itt tud feliratkozni
https://mailchi.mp/b1d2622e74d6/evaros-hirlevel-feliratkozas
Várjuk továbbra is a kérdéseket!

kohezios_alap