• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. március. 23. szerda
  • 0

Szépkorúak Erzsébetvárosért – ülésezett az Idősek Tanácsa

Kedden ülésezett a kerületi Idősek Tanácsa. Niedermüller Péter polgármester elmondta: az elmúlt időszak legsúlyosabb eseménye az orosz-ukrán háború kirobbanása.
title image

Szépkorúak Erzsébetvárosért – ülésezett az Idősek Tanácsa

Kedden ülésezett a kerületi Idősek Tanácsa. Niedermüller Péter polgármester elmondta: az elmúlt időszak legsúlyosabb eseménye az orosz-ukrán háború kirobbanása. Az Ukrajnából érkező menekültek fogadásában és elszállásolásában Erzsébetváros is kiveszi a részét: az egyik idősek otthonának két felső emeletét adták át erre a célra. Itt egy-másfél szobás apartmanokban  helyezték el a háború elől menekülő családokat, illetve az Ukrajnában tanuló afrikai egyetemistákat. A kerület igyekszik a szociális és egészségügyi ellátásukról is gondoskodni. Ezeket az embereket nem csak a háború traumatizálta, hanem számukra teljesen idegen közegbe kerültek, ahol senkit nem ismernek. Mivel nagymamák is vannak köztük, a polgármester kérte, hogy segítsék őket a helyi idősek klubjai.

A Bischitz Humán Szolgálató Központ átszervezése jelenleg is zajlik. Nincs elég szakemberük ahhoz, hogy a házigondozásban részesülő időseknél ott maradjanak hosszan beszélgetni. Fontos lenne ezért kialakítani egy önkéntesekből álló hálózatot, amelynek a még aktív szépkorúak is tagjai lehetnének.

De másban is számítanának rájuk: a 2022-es költségvetés elkészült, és ebben többféle támogatás jut a nyugdíjasoknak, például gyógyszer-és-szemüvegtámogatás. Minél több embert kéne erről tájékoztatni, elmondani az ismerősöknek, szomszédoknak, ugyanis sokan nem is tudnak a lehetőségeikről.  Az önkormányzat tárgyal a színházakkal, kulturális intézményekkel is, hogy a programjaikra kedvezményes, vagy ingyenes belépőket biztosítsanak az itt lakó időseknek.

Az idei évi költségvetésben elkülönítettek egy forrást a részvételi költségvetésre: vagyis az adott választókerület tagjai javaslatokat tehetnek arra, milyen közcélokra fordítsák ezt a pénzt. Természetesen az idősek véleményét is várják.

Szó esett arról is, hogy a kerület évente 700 millió forintot költ az utcák takarítására. A köztisztasággal azonban így is gondok vannak. Nagyon sokan szemetelnek, a lakóközösségek nem takarítanak a társasházak előtt, holott ez az ő dolguk volna. „Nem az önkormányzat szemetel, ezért a tisztaság fenntartása sem lehet egyedül a mi feladatunk: ez mindannyiunk közös felelőssége.” – emelte ki Niedermüller Péter.

A közbiztonság javítása az egyik legfontosabb téma: 100 millió forintot fordít az önkormányzat a régi, szinte már használhatatlan állapotban lévő térfigyelő kamerák lecserélésére. Az újak sokkal jobb minőségűek lesznek. „A jelenlegi kamerák által készített felvételeken sokszor azt sem lehet megkülönböztetni, hogy egy medve vagy egy ember látható a képen – ironizált a polgármester – az új berendezésekkel az arcvonások is felismerhetők lesznek.”

Bár a mikromobilitási pontokat már kijelölték, még mindig nagyon sok az eldobált közösségi roller. Ez az idősek testi épségét is veszélyezteti, hiszen könnyen megbotlanak benne. Az önkormányzat ezért nulla toleranciát hirdet azokkal szemben, akik szétdobálják a rollereket: a rendészek be fogják gyűjteni ezeket, és a szolgáltatóknak fizetniük kell a kiváltásukért.

A rendőrség sok bejelentést kap a Király utca és környékén felbukkanó drogos, csöves társaságokról, prostitúcióról. Jóval több rendőri ellenőrzés várható ezeken a környékeken.

A közbiztonság javítását örömmel fogadták az Idősek Tanácsának tagjai. Panaszolták azonban, hogy a járdákon is rendszeresen hajtanak a kerékpárosok, rolleresek, nincsenek tekintettel a járókelőkre. Akadt, aki azt is felvette, hogy nincs elég zebra a forgalmas útkereszteződéseknél, gyógyszertáraknál. A mozgássérülteknek viszont a járdák magas pereme okoz gondot. Mások szerint határozottabb rendőri, rendészeti fellépésre lenne szükség a bulinegyedben mulató, hangoskodó főleg külföldi turistákkal szemben, akik összepiszkítják a köztereket, zavarják a köznyugalmat. Ami azért is aktuális probléma, mert a helyi szállodák férőhelyeinek 95%-t nyár végéig előre lefoglalták a külföldi vendégek. Ez alapvetően nagyon jó hír, hiszen bevételt jelent a kerületnek. Ugyanakkor a megnövekedő turistaforgalommal járó kellemetlenségekre is fel kell készülni.

Megoldási javaslatok is elhangzottak. A Mozgássérültek Országos Egyesületének helyi képviselője felajánlotta, hogy segítenek az Ukrajnából menekülő mozgássérülteknek. Más azt vetette fel, hogy a köztisztaságra nevelést már óvodában el kellene kezdeni, megtanítani a gyerekeket arra, hogy ne dobálják el a szemetet.   

Abban mindenki egyetértett, hogy lehetne több Idősek Klubja a kerületben. Ám ezek rengeteg kulturális programot szerveznek, és szívesen látják az érdeklődőket. A tartalmas időtöltés pedig az idősek önszerveződésén is múlik. 

kohezios_alap