• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2021. október. 28. csütörtök
  • 0

Október végén megtartotta 2. ülését az erzsébetvárosi Értéktár Bizottság.

Szellemi és épített örökségünk egyaránt kerülhet helyi védelem alá, ennek feltérképezése a következő időszak nagy feladata.
title image

Október végén megtartotta 2. ülését az erzsébetvárosi Értéktár Bizottság.

A kerületi szellemi és épített örökség feltárására és védelmezésére született bizottság munkáját nem csak a korábbi értékvédelem hiányosságai gátolják, súlyos személyi veszteséggel is szembesülniük kellett, mikor az alakuló ülés előtt elhunyt Perczel Anna után most Ráday Mihálytól kellett végső búcsút venniük. “A két rendkívüli tudású értékmentő munkásságát, szellemiségét ápolva folytatja munkáját az Értéktár Bizottság” - jelentette ki Szücs Balázs alpolgármester, bizottsági elnök. 

Az ülésen részt vettek a bizottság tagjai: Bóka László az Erzsébetvárosi Hagyományápoló, Városvédő, - fejlesztő Kulturális Egyesület elnöke, Bárdi Zsuzsanna alpolgármester, Sajti Zsuzsanna műemléki szakértő, szakmérnök, örökségvédelmi osztályvezető, N. Kósa Judit, Csengery Antal-díjas újságíró, lokálpatrióta, Gergely József, volt kerületfejlesztési alpolgármester és Dombi Gábor szociológus, doktorandusz. A bizottság munkáját több külsős tag is támogatja, így többek között Vincze Miklós Csengery-díjas újságíró és Lugosi András a Fővárosi Levéltár főlevéltárosa.

Az ülésen Szücs Balázs röviden összefoglalta az értékvédelem fokozatait, az országos, a fővárosi illetve a helyi védettség jellemzőit. Szellemi és épített örökségünk egyaránt kerülhet helyi védelem alá, ennek feltérképezése a következő időszak nagy feladata. Jelen pillanatban mindössze 15 tétel szerepel a kerületi védelem alatt álló örökségi listán: Bihari János Táncegyüttes, Róth Miksa hagyaték, Hernád utca 33 "Mintás Korhű Üvegablakok", Rejtő Jenő életműve, Jankó János életműve, Klösz György életműve, Seress Rezső életműve, New York Palota, Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium, Budapesti Közlekedési Zrt. székháza, Dohány utcai Zsinagóga, Csikágó városrész, Örkény István szellemi öröksége, Rózsák tere, Garzonház.  Először a bizottság tagjai gyűjtik össze javaslataikat, melyből egy saját adatbázist állítanak össze, majd az országos és fővárosi védelem alatt álló épületek, örökségek listájával együtt a kerület honlapján keresztül elindítják a lakossági kommunikációt a javaslatok begyűjtésére.
Ugyanitt újra böngészhetővé teszik a kerület utcáinak, épületeinek listáját, a Hungarikum törvény vonatkozó szabályozását, a helyi Településképi Rendeletet, valamint felmerült, hogy a több évvel ezelőtti döntésnek megfelelően a bizottság szorgalmazni fogja az utcanevek eredetével kapcsolatos magyarázó táblák kihelyezését is.

A bizottság tagjai abban is egyetértettek, hogy a javaslattétel mellett szükség van arra, hogy tájékoztató és tanácsadó szerepet is ellássanak, így az Értéktár menüpontba folyamatosan felkerülnek majd különféle tájékoztató jellegű anyagok és a javaslattételre vonatkozó szabályozás is.   

A következő ülésre december közepén kerül sor, addig is javaslataikat, ötleteiket az [email protected] e-mail címre küldhetik el. 

kohezios_alap