• írta Sári Judit
  • 2022. október. 03. hétfő
  • 0

Október az idősek hónapja

Mi Erzsébetvárosban az év minden napján igyekszünk gondoskodó szeretettel figyelni korosodó lakótársainkra.
title image

Október az idősek hónapja, de mi Erzsébetvárosban az év minden napján igyekszünk gondoskodó szeretettel figyelni korosodó lakótársainkra. Ez a hónap mégis kicsit ünnepélyesebb, kicsit szívderítőbb, olyan szeretős köszönömös hónap lesz mindannyiunk életében. Nagyon sok megköszönnivalónk van, és tudjuk, szavak nélkül is lehet szépen köszönetet mondani, gesztusokkal, öleléssel, mosollyal, odafigyeléssel. Ezt a szépkort megélő időseink talán jobban is tudják, mint mi, hiszen ezt mi is tőlük tanultuk. Ahogy tőlük kaptuk az életet, értünk küzdöttek anyaként, rólunk gondoskodtak apaként, a mi gyermekeinknek fogják a kezét nagyszülőként, elfogadva a nehéz élethelyzeteket építették nekünk a jövőt. Tanítottak, neveltek, szerettek, türelemmel irányítottak vagy éppen némi szigorral noszogatva segítették ébredező öntudatunkat eligazodni a világ nagy dolgaiban. És ez nem változik. Itt vannak velünk, és számíthatunk rájuk.

Tudjuk, hogy az emberi kapcsolatok erőssége a közösség építőköve is. A család szeretete mellett nagyon fontos, hogy időseink érezzék, a közösség is számít rájuk, fontos helyük és szerepük van a társadalomban.

Erzsébetvárosban két stabil pillére van az idősek támogatásának. Egyik a szociális gondoskodás rendszere, másik a közösségi programok széles kínálata. Bár lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyik nem zárja ki a másikat. Tudjuk, hogy a nyugdíjaskor egyben a jelentősen megcsappanó bevételi forrásokat is jelenti, ezért nagyon hangsúlyosan szeretnénk kiemelni, hogy a szociális háló által nyújtott gondoskodás nem adomány, hanem egy juttatási forma. Nem szégyen kérni, mert ez jár mindazoknak, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Az Idősek Tanácsa szeptemberi ülésén kiderült, hogy már most érezhetően nő azoknak a száma, akik nem tudják kigazdálkodni az emelkedő rezsiárakat, nem tudják bevételeikkel lekövetni az inflációt. Ennek első nagy vesztesei az idősek, akiknek lehetőségük sincs arra, hogy plusz bevételre tegyenek szert.

A szeptemberben átalakított szociális ellátási rendszer gyakorlatilag ezekben az élethelyzetekben nyújt könnyebben elérhető segítséget, a szociális rendelet módosítása több embernek, hatékonyabban, nagyobb összegekkel járulhat hozzá életminősége javításához.   

Az időseket érintő szociális rendelet módosítások

Talán az első és legfontosabb, hogy a módosítás alapján jelentősen megemelkedett az igényelhetőség jövedelemhatára. A támogatási formákat egységesítették, gyakorlatilag csoportosítva igényelhetővé tették, a változtatás része, hogy a kérelmezőknek bizonyos támogatási formák megigényléséhez elegendő évente egyszer felkeresniük személyesen a szociális ügyintézőket, akiknél egy helyen, egy időben egyszerre is igényelhetik a különböző támogatásokat.

·        Akik tartós, vagy átmeneti létfenntartási gondokkal küzd, megélhetése, lakhatása kerül veszélybe, az kérhet rendszeres, havi támogatást, aminek összege 6 ezerről 10 ezer forintra nőtt.

·       A gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás havi összege 10 ezer forintra emelkedik, amit még kiegészít a szemüveg vásárlásához nyújtott támogatás, amit az idősebbek kétévente igényelhetnek, 35 ezer forint értékben.

·      Az idős kor sajnos betegségekkel is együttjárhat, új támogatási forma Erzsébetvárosban az egyszeri gondozási támogatás. Ezt a kórházból hazatérő egyedül élő lakók igényelhetik, akik ápolásra, segítségre szorulnak. Évente egy alkalommal, 100 ezer forintos támogatást nyújt az önkormányzat számukra a lábadozás időszakában.

·      Megemelték a rezsitámogatás összegét is, mivel a növekvő rezsiköltségek komoly nehézséget fognak okozni a rászorulóknak, így számukra az október 1-től április 15-ig tartó időszakra havi 15 ezer forintos rezsitámogatást biztosít a módosított szociális rendelet.

·    A lakásfenntartási támogatás ugyanígy havi 15 ezer forintos támogatást jelent azon jogosultak számára, akiknek már korábban is kihívást jelentett a lakásfenntartási költségek kifizetése, vagy akár már tartozást is halmoztak fel.

Szolgáltatások

Nagyon fontos kiegészítő szolgáltatás a Bischitz Johanna Humánszolgáltató által működtetett adósságkezelési tanácsadás, érdemes még az előtt megkérdezni mit lehet tenni, milyen segítségre lehet számítani, mielőtt a tartozás összege túl magasra emelkedik, esetleg kikapcsolással fenyeget például a villanyszolgáltatás.

És ha már a Humánszolgáltató, akkor idősebb korosztályhoz tartozó kerületiek több ingyenes szolgáltatást is igénybe vehetnek a szociális intézményekben.

·         A Peterdy utcai idős bentlakásos otthon 6. emeletén, 2022. szeptember 12-étől gyógytorna foglalkozásokra várják az időseket, gerinctorna, felső végtag torna, átmozgató ülőtorna, alsóvégtag torna szerepel a szolgáltatások között. Ugyanitt pszichológiai terápiákra is be lehet jelentkezni, relaxációra, dohányzásról való leszoktatásra, krízishelyzetek kezelésére, gyászfeldolgozásra. A dietetikai tanácsadáson online szakorvosi konzultációval várják az érdeklődő időseket, ugyanitt a diétás étrend összeállításában is segítenek. Bejelentkezni hétfőtől péntekig 10:00-14:00 óra között a 06 30 871 1027 telefonszámon lehet. E-mail: [email protected]

·      A Lövölde téri mozgáscentrumban szolgáltatások tucatjai várnak az idősebbekre is, senior örömtánc, csípő-térd, alakformáló, koordináció és egyensúly tornákra jelentkezhetnek a biztonságos mozgásra vágyó szépkorúak, sőt jógaórákon való részvételre is lehetőséget nyújt a humánszolgáltató kis tornaterme. Érdeklődni, bejelentkezni a 06 1 321 0635 telefonszámon lehet.

·       A Bischitz Johanna Humánszolgáltatónál otthoni szakápolási szolgáltatás is igénybe vehető, ez egyfajta „kórházi ellátást kiváltó”, a beteg szakszerű, saját otthonában - családja körében - történő ápolását biztosító szolgáltatás, amit szakképzett egészségügyi dolgozó végez.

·         És nem maradhat ki az ingyenes szolgáltatások sorából a közösség, a szórakozás, a pihenés sem. Erzsébetvárosban négy nyugdíjas klub működik, a Peterdy utca 16., a Dózsa György út 46., a Király utca 97. és a Dohány utca 22-24. szám alatt. Felsorolhatatlanul sok program vár a nyugdíjasokra, a kreatív foglalkozásokon kötni, horgolni, festeni, agyagozni, rajzolni lehet, a közös tornákon együtt mozogni, van filmklub, és nincs olyan hónap, hogy ne lenne legalább egy táncos mulatság, és egy-két slágergyár minikoncert, általában neves előadókkal.

Októberben még egy színházi előadásra is lehet jelentkezni. A kerületi nyugdíjasok az Orlai Produkció előadásában tekinthetik meg a Budapest, Te! című darabot.  Az előadás az önkormányzat szervezésében ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az előadásra október 5-éig lehet jelentkezni, személyesen, a nappali klubokban és a Mozgáscentrumban, nyitvatartási időben. Az előadásra 11-én, kedden 18:00 órakor kerül sor a Belvárosi színházban.

A jelentkezés helyszínei:

- 1074 Budapest, Dohány u. 22-24. (bejárat a Síp u. felől)

- 1077 Budapest, Király u. 97. (bejárat a Rózsa u. felől)

- 1071 Budapest, Dózsa Gy. út 46.

- 1071 Budapest, Peterdy u. 16.

- 1071 Budapest, Lövölde tér 7. (bejárat a Király utca felől).

kohezios_alap