• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2021. november. 17. szerda
  • 0

Összefoglaló Erzsébetváros Képviselőtestületének mai üléséről.

Változik a lakossági várakozási engedélyek kiadásának módja!
title image

·       Változik a lakossági várakozási engedélyek kiadásának módja! December elsejétől az hozzájárulásokat az EVIN Nonprofit Zrt. adja ki a Hatósági és Ügyfélszolgálati iroda helyett. Ezzel gyorsabb és egyszerűbb lesz az ügyintézés, akár pár óra alatt megkaphatja az engedélyt, aki hiánytalanul adja be a kérelmet. Kérjük, aki teheti válassza a elektronikus ügyintézést https://www.erzsebetparkolas.hu/varakozasi-hozzajarulasok/

·        Reméljük, végre megnyugtató módon rendeződik a Molnár Antal Zeneiskola ügye, és ezúttal nem hagyja cserben őket a Belső-Pesti Tankerületi Központ. A Damjanich utca 4 szám alatti ingatlan bérleti jogára kiírt pályázatot a tankerület nyerte, a képviselőtestület a pályázatot érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. Erzsébetváros önkormányzata eddig is minden eszközzel megpróbálta a zeneiskolások érdekeit érvényesíteni, de reméljük, ezúttal valóban megszületik a szerződés, a tankerület teljesíti a pályázatában vállalt feltételeket és a gyerekek birtokba vehetik az épületet.

·        Az önkormányzati bérlakások jóhiszemű, de jogcím nélküli használóinak segít az a határozat, amely szerint bizonyos feltételekkel bérlővé válhatnak a lakást használók. Olyan erzsébetvárosi családokról van itt szó, akinek „jogcíme” évek óta nem rendezett, akikről az előző önkormányzat elfelejtkezett, s akiket ezért akár a kilakoltatás réme is fenyegetett, annak ellenére, hogy rendesen fizetik a lakás használatával kapcsolatos kiadásokat. Ők most újra bérlővé válhatnak, ezzel rendeződhet a sorsuk.

·        A képviselőtestület döntött a forgalomcsillapítási pilot project meghosszabbításáról is. A próbaidőszak 2022. június 30-án ér véget. Az addig tartó bő féléves időszakban az önkormányzat a kerületben élőkkel és szakértőkkel együttműködve vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Belső-Erzsébetváros védett övezetté nyilvánítassa, ahová csak az ott élők hajthatnak be autóval.

A kizárólagos lakossági parkolóhelyek kitáblázása december 1-én kezdődik meg, és januártól már csak az erzsébetvárosiak állhatnak meg ezeken a helyeken.

·        A téli hidegben azokkal is törődnünk kell, akiknek nincs otthonuk, az utcán kénytelen élni. A kormány az ő problémájukat azzal akarja megoldani, hogy kriminalizálja, kitiltja őket a közterületekről. Erzsébetváros Önkormányzata ezzel szemben a plusz forrást biztosít, hogy a rendkívüli hideg időjárás, téli krízishelyzet kialakulása esetén, a nappali melegedők éjjel nappal nyitva álljanak a rászorulók előtt.

·        Az átláthatóság érdekében a testület felkérte a polgármestert, hogy dolgozzon ki egy transzparencia-csomagot, mely alapján még nagyobb átláthatósággal működhetnek majd az önkormányzat, a Hivatal és az önkormányzat tulajdonában álló cégek. Megvizsgáljuk, hogy hogyan biztosítható az, hogy a kerület vezetői által meghozott döntéseket, szerződéseket,  költségvetési táblázatokat a jövőben kereshető, feldolgozható módon tegyük közzé.

·        A koronavírus járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az oltás. A súlyos szövődmények ellen ez az egyetlen, hatékony módja a védekezésnek. Mindnyájunknak fel kell venni az oltásokat, ezt meg kell tennünk szeretteinkért, önmagunkért. Ugyanakkor az önkormányzatnak nem feladata pénzzel jutalmazni azokat, akik hajlandók beoltatni magukat. Erzsébetváros önkormányzata a járvány elleni védekezést más formában, ingyenes teszteléssel, védőeszközökkel igyekszik biztosítani. Ezért a képviselő testület nem támogatta azt az indítványt, amely 10 000 Ft-tal jutalmazta volna azokat, akik beoltatják magukat. A 20 millió forintot, amelyet a Momentumos javaslat erre a célra fordított volna, inkább szociális támogatásokra, segítségnyújtásra fordítjuk.

kohezios_alap