+36-1-462-3100 | 1073 Budapest Erzsébet Krt. 6. | [email protected] |
  • írta Buják Attila
  • 2024. október. 30. szerda
  • 209

Művészek a Heti Betevőért

Művészek a Heti Betevőért hívószóval rendeznek tárlatot és jótékonysági aukciót az Erzsébetváros Önkormányzatának tulajdonában lévő Klauzál 6 Projekt Galériában.
title image

Az étel minősége az emberi méltóság része

Művészek a Heti Betevőért hívószóval rendeznek tárlatot és jótékonysági aukciót az Erzsébetváros Önkormányzatának tulajdonában lévő Klauzál 6 Projekt Galériában. A szervező a Heti Betevő, a kiállítás október 26-ától november 2-áig látható a Klauzál tér 6-ban. Az aukción online lehet licitálni. A Heti Betevő civil szervezet, tizenegy éve működik a kerületben. A történet egy erzsébetvárosi étteremből indult. 2013 karácsonyán a Kisüzem nevű étteremben a szakácsok között arról folyt a szó, mennyi pénzt költünk ételre-italra, miközben sokaknak gondot okoz a napi betevő előteremtése. A név, az ötlet innen származik: a negyed szórakozóhelyei elé kihelyezett perselyekbe dobált pénzből kijöhet egy-egy kondér vasárnapi ebéd. A következő hétvégén a Kisüzem szakácsai próbaként ötven adag ételt főztek, s azonnal kiosztották a hajléktalanoknak. A siker elementáris volt, ettől kezdve az akciót minden vasárnap megismételték. A Heti Betevő 2024-ben lett az év fővárosi civil szervezete. Megalakulásuk óta a becslések szerint 120 ezer adag ételt osztottak szét. Minden hétnek van önkéntes felelőse, aki a beszerzést, a szállítást, az ételosztást felügyeli. A bázis ma is a Kisüzem, amelyhez számos étterem, hotel, vendéglátóhely csatlakozott.


Tóth Gergely Máté, az egyesület társelnöke mondja: eredetileg 200 adag étellel kalkuláltak, most csak a VII. kerületben 350 adagot osztanak szét. A Heti Betevő ugyanis terjeszkedik. Megjelentek Józsefvárosban, van Makói Heti Betevő, működnek Székesfehérváron, nemrég feltűntek Pécsett. Remélik, hogy idővel országos hálózattá nőnek. A Heti Betevő ma már egyesület, és az egyesületi működésnek három észszerű megkötést szabtak. Nem foglalkozhatnak politikával. Kizárólag adományokból tartják fenn magukat. De legfőbb védjegyük, hogy szigorúan ügyelnek a minőségre. Nem engedhetik meg maguknak, hogy íztelen felvágottat, konzervet adjanak zsömle mellé. „Az sem kevés, ha nincs más”, mondja Tóth Gergely Máté, de a cél a frissen főzött, ülve fogyasztható meleg ebéd sok zöldséggel, friss hússal, tisztes adagokkal. A minőségi étel a társelnök szerint az emberi méltóság része. Jelenleg az Akácfa utcában (Akácos udvar) működnek, s mindenkit kiszolgálnak, aki a sorba beáll.

Az értelmiség bevonásának hatékony eszköze a művészvilággal fenntartott kapcsolat. Művészek a Heti Betevőért néven kilenc éve rendeznek kiállítással egybekötött jótékonysági aukciót. Idén az erzsébetvárosi K6-ot kérték, biztosítson nekik helyet. Kilencvenhárom művész ajánlotta fel alkotásait.

A tárlatot Mautner Zsófia, neves gasztroblogger nyitotta meg. Szakmájához illőn a főzés tudományát hozta fel példaként. A jó ételnek Mautner szerint négy összetevője van. A Heti Betevő szakácsai, önkéntesei adják a nívós alapot. Kell az idő, amíg az étel megfő. Ez ma már tizenegy év. Kell a fűszer, amit a művészek támogatása jelent. Ehhez járul a tálalás, amit a hamarosan felhangzó zenei kíséret jelent. Amit azonnal meg is tapasztalhattunk, amikor Rutkai Bori együttese, a Specko Jedno kezdett játszani. Volt hozzá süti és kellemes rozé. Ami így helyes. Mert valóban, az emberi méltóság része a jó minőség.