• írta Komlósi Gábor
  • 2022. március. 04. péntek
  • 0

MONDATOK A MENEKÜLŐKÉRT

Erzsébetváros ahol tud, segít, az Ukrajnából hozzánk érkező embereknek. De hogy mennyire kis apróságokon is múlik egy lelkileg, fizikailag megviselt menekült felkarolása… Mennyi mindenre kell figyelnie a befogadóknak!
title image

Mondatok a menekülőkért YY

 

Erzsébetváros ahol tud, segít, az Ukrajnából hozzánk érkező embereknek. De hogy mennyire kis apróságokon is múlik egy lelkileg, fizikailag megviselt menekült felkarolása… Mennyi mindenre kell figyelnie a befogadóknak!

A VII. kerületi önkormányzat péntek délelőtti operatív ülésén elhangzottakból kiragadott mondatok jól jelzik, milyen hatalmas problémával állunk szemben, mennyi gondot kell helyben megoldani.

 

Befogadjuk az ukrajnai menekülteket, gondoskodunk alapvető szükségleteikről, de ehhez ma már hozzátartozik az internet is. Ha nem megoldható a befogadó helyen számukra a netes kapcsolat, meg kell próbálni egy szolgáltató segítségével ehhez megfelelő kártyát biztosítani számukra telefonjukhoz. (Bárdi Zsuzsa alpolgármester)  

 

Egyik nyugdíjasházunk felső emeletein alakítottunk ki a háborús helyzet elől menekülőknek ideiglenes szállást. Ágyneműhuzattal például nem állunk túl jól, de amit csak tudunk, adunk számukra, kialakítottunk egy közös kis konyhát is, készülünk még újabb szobákat nyitni az ezután érkezőknek. (Farkas Tünde, a kerületi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ igazgatója)

 

Igyekszünk arra is nagyon figyelni, hogy valóban a menekültek, az arra rászorulók kapjanak segítséget, mások ne csapódhassanak hozzájuk. Az autóval érkezőkkel kapcsolatos kérdésekre is hamarosan kidolgozzuk a szabályokat. (Kispál Tibor alpolgármester)  

 

Bölcsődei, óvodai, iskolai elhelyezést is szervezünk, biztos sok menekült családnál erre is lesz igény. De már arra is volt példa, hogy egy fiatal ukrajnai lánynak az otthon maradt, nagyon fontos szívgyógyszerét kellett sürgősen pótolnunk. (Nagy Nóra kabinetfőnök)

 

Akadt már „nagyon tilosban” parkoló ukrán rendszámú Porsche is, ezzel az autóval szemben már nem tudtunk elnézőek lenni. Azoknak viszont, akik igénybe veszik Erzsébetváros szerény segítségét, elektromos főzőket, ideiglenes ágyakat szerzünk be, hogy valamennyire megkönnyítsük ezzel jelenlegi életüket. (Sedlák Tibor, Erzsébetváros Rendészeti Igazgatósága igazgatója) 

 

Kezdettől szorosan együttműködünk a Fővárossal. Szállást biztosítunk a menekülteknek, de ezzel még nincs rendben a dolog. TAJ szám nélkül csak életmentő műtéteket végeznek el rajtuk, ha szükséges. Szerencsére a VII. kerületben van egy külföldieket fogadó orvosi rendelő. (Niedermüller Péter polgármester)

Természetesen az egyházak és a civil szervezetek is készek a segítségnyújtásra. Jól példázza ezt a Garay téri piacon szombaton kezdődő kerületi adománygyűjtő akció. Reggel 9 órától várják a felajánlásokat! (Szücs Balázs alpolgármester) Az adománygyűjtésről itt olvashat bővebben oldalunkon!

 

Olyan apróságnak látszó dolgokra is figyelnünk kell, hogy például legyen a befogadó helyeken recept nélkül kapható Nurofen tabletta, mert a kisgyerekek számára kisebb egészségügyi problémák esetén ez is gyors megoldást hozhat. (Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester)

kohezios_alap