• írta Barát József
  • 2022. május. 06. péntek
  • 0

Milyen legyen a megújuló Klauzál tér?

A közös gondolkodást pedig folytathatjuk május 14-én, szombaton 11 órakor a Klauzál téri fórumon.
title image

Milyen legyen a megújuló Klauzál tér?

 

A Klauzál tér, az egykori Stefansplatz 182 éves történetében még nem fordult elő, ami idén megtörténik: ez a park a helyben lakók igényei, szavazatai alapján újul meg.

Az önkormányzat és a Színes Erzsébetváros Facebook-oldal 2020 nyarán online közvélemény-kutatást indított arról, hogy a lakók mit szeretnének látni Belső-Erzsébetváros főterén, és mi az, amit elutasítanak. A következő év februárjában a Klauzál csarnokban ötlettérkép jelent meg, amelyhez felragasztott post-it lapokon lehetetett véleményeket csatolni, majd 2021 márciusában az elkészült tanulmánytervekről újabb online felmérés kezdődött. A lakók szórólapokon és az Erzsébetváros újságban megjelent szavazólapokon is voksolhattak kedvenc tervváltozatukra, mindezt fórumbeszélgetés követte.

Az ötlettérképen összesen 250 post-it-vélemény jelent meg, a szórólapokon és az Erzsébetváros újságban ki nyomtatott íveken húszan voksoltak, a [email protected] e-mail-címen pedig tizenhat alapos hozzászólás érkezett. Természetesen most is volt, aki tréfára vette a dolgot, és egyszarvú-simogatót vagy NASA-kilövőállomást kért. A javaslatok között szerepelt állandó kisállat-simogató, tekepálya, rózsakert is. Többen felvetették, hogy legyen tavacska vagy szökőkút a téren, visszaköszönt az idetelepített kávézó vagy rekortán futókör ötlete is. A tér mérete és adottságai miatt az utóbbi kérések nem kerülhettek be a tervekbe.

Szinte általános volt viszont az igény, hogy a tér legyen árnyasabb, zöldebb, működjön Belső-Erzsébetváros sűrűn lakott kőtengerében igazi parkként. A tervezők tehát ebből az átütő javaslatból indultak ki, amikor felvázolták a falevél erezetét megjelenítő térszerkezetet, amely lehetővé teszi, hogy a zöldfelület arányát 36 százalékról 52 százalékra emeljék a téren. Közben arra törekedtek, hogy esetleg a korábbinál kicsit szűkebb területen, de megőrizzenek minden, a lakók számára fontos funkciót: a játszótéren kívül legyen sportpálya, fitneszfelület, kutyafuttató is. És persze sok pad, számos sétaösvény. Általános tetszés övezte, hogy a játszótér gumiborítást kap, a kicsiket árnyékoló felületek védik majd a tűző naptól.

A kutyafuttató ügyében rengeteg hozzászólás érkezett pró és kontra, a tervek jelenlegi formájukban a ZöldEb civil szervezet szakértő álláspontját tükrözik. Ennek összefoglalóját olvasóink megtalálhatják az Erzsébetváros újság áprilisi számában (https://www.erzsebetvaros.hu/uploads/files/phpQlQ7VN-1649957095-Erzse%CC%81betva%CC%81ros_a%CC%81prilis_web.pdf). Ugyanitt szavazólap is megjelent, amelyet az Klauzál téren, a Garay piacon és az önkormányzat épületében elhelyezett urnákban lehet leadni.

A közös gondolkodást pedig folytathatjuk május 14-én, szombaton 11 órakor a Klauzál téri fórumon. Az önkormányzat szeretettel vár minden erzsébetvárosit.   

kohezios_alap