• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. február. 23. szerda
  • 0

Megnyitották az Ötvösmesterségtörténeti Gyűjteményt

A gyűjtemény megálmodója és tulajdonosa Zoltán Tamás ékszerész, akinek az ötvösműhelye szintén itt volt a kerületben
title image

Hatalmas érdeklődés mellett kedden nyitották meg az Akácfa utca 59-ben az Ötvösmesterségtörténeti Gyűjteményt. A megnyitó ünnepség közönsége be sem fért a múzeumba: még az utcán is várakoztak, hogy bejussanak.  

A gyűjtemény megálmodója és tulajdonosa Zoltán Tamás ékszerész, akinek az ötvösműhelye szintén itt volt a kerületben, az Erzsébet körúton. Több mint tíz éve tervezi, szervezi, hogy az állandó gyűjtemény helyet kapjon Erzsébetvárosban. 

Zoltán Tamásnak nemcsak az ékszerek és dísztárgyak készítése a szenvedélye, de gyűjti azokat az eszközöket, szerszámokat is, amelyekkel az arany-és-ezüstművesek évszázadok óta alkotják műremekiket. Páratlan gyűjteményének legrégebbi darabjaival még a reneszánsz mesterek dolgoztak, de van itt láncokat készítő gépezet az ipari forradalom korából, üllők az 1860-as évekből. 

Erzsébetváros századfordulós pezsgő szellemi múltjához hozzátartoztak a nemesfémművészek és a híres ötvösdinasztiák is. Az Ötvösmesterségtörténeti Gyűjtemény megnyitása azonban nem csak a régi szép idők megidézéséről szól. Nem nosztalgia-projekt. Fontos eleme a jelenlegi önkormányzati vezetés kulturális koncepciójának is, amely a múlt, a jelen és a jövő folytonosságát, az értékek megőrzését és átadását csakis a kultúrában képzeli el. Ezért is támogatták, hogy ez a gyűjtemény állandó helyet kapjon az Akácfa utcában. Rendszeresek lesznek itt az interaktív, kreatív programok, hogy a szakma fortélyait és titkait a gyerekektől a felnőttekig minél többen megismerhessék. 

kohezios_alap