• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. április. 14. csütörtök
  • 0

Májusban indul a telemedicina

Erzsébetvárosban május közepétől jelentősen javul a gyermekek, valamint a két idősek bentlakásos otthonában élő szépkorúak egészségügyi ellátása.
title image

Májusban indul a telemedicina

Erzsébetvárosban május közepétől jelentősen javul a gyermekek, valamint a két idősek bentlakásos otthonában élő szépkorúak egészségügyi ellátása. Ezt a régóta várt, telemedicina szolgáltatás elindítása teszi lehetővé.

Peszleg Zsófia, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ egészségügyi szakmai vezetője elmondta: a kerületi önkormányzat 135 millió forintot nyert az Egészséges Budapestért Program pályázatán, amelyet részben a telemedicina szolgálatatások bevezetésére fordítanak.

De mit is tud a telemedicina szolgáltatás? Ennek része egy mobiltelefonhoz hasonló, speciális digitális orvosi készülék, amely helyben rögzíti a beteg szív-és-tüdőhangjait, felvételeket készít a torokról és a hallójáratról, a bőrelváltozásokról, méri a hőmérsékletet és a szívritmusszámot. A készülék nagy előnye, hogy orvosi végzettség nélkül is könnyen elsajátítható a használata. A helyszínen felvett diagnosztikai adatokat az eszköz interneten továbbítja a szolgáltatóhoz, ahol szakorvosok elemzik azokat, diagnózist állítanak fel és szükség esetén gyógyszeres terápiát írnak elő, és küldik az E-receptet.

A Bischitz Humán Központ közbeszerzési pályázatot írt ki a telemedicina szolgáltatások bevezetésre, amelyet a Doktor 24 Medical Zrt. nyert meg.

-          Ők biztosítják a digitális készülékeket és a számítástechnikai háttér-eszközökön futó alkalmazások telepítését.  –  folytatja Peszleg Zsófia –  Emellett a Doktor 24 szakorvosokból álló csapatot is biztosít, amelynek tagjai a nap 24 órájában rendelkezésre állnak, valamint oktatásban részesítik a programban résztvevő helyi szakembereket. Mindkét idősek otthonába egy-egy ilyen eszköz kerül elhelyezésre, ezeket a szakdolgozók fogják használni. A tervek szerint a területi védőnői szolgálat is rendelkezik majd telemedicinás eszközökkel. 

Az új szolgáltatás bevezetése ott jelenti majd a legtöbb segítséget, ahol nem oldható meg az állandó orvosi jelenlét. A telemedicinás eszközzel az oktatáson részt vett szakdolgozók elvégezhetik az alapvető vizsgálatokat, és a Doktor 24 orvoscsapatától egy-két órán belül megkapják a diagnózist, a recepteket, szükség esetén a további szakorvosi beutalót.

A gyerekgyógyászat a másik terület, ahol az orvosok sokszor nem tudnak azonnal minden kis beteghez eljutni, de ha a védőnőnél van ilyen eszköz, a gyermek rövid időn belül megkaphatja a szükséges ellátást.

A telemedicina sok terhet levesz a helyi orvosok válláról, segítséget nyújt a munkájukhoz és biztonságos, gyors, korszerű ellátáshoz jutatja a rászorulókat. 

kohezios_alap