• írta Sári Judit
  • 2022. május. 10. kedd
  • 0

Madarak és fák napja

A kora délután az Almássy téren gyülekező résztvevőket a faültetéshez és a takarításhoz szükséges eszközökkel várták a kerületi köztiszta dolgozói.
title image

Madarak és fák napja

A vidéki lakosság, vagy a városok külső területein élők számára természetes, hogy fák veszik körül házaikat, és annyira hétköznapi a reggeli madárcsicsergés, hogy talán észre sem veszik. Az épületdzsungelban élő nagyvárosi ember számára különleges tartalommal bírnak ezek az élőlények, hiszen minden egyes fa, és minden egyes madár a természetet hozza közelebb az itt élőkhöz. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, ám ennek előzménye is volt, mégpedig az 1902-es párizsi egyezmény, a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében. Bár az idén 120 éves ünnepnapot hol kötöttebben, hogy lazábban, hol valós fontosságának tudatában szervezték meg, a hagyomány az hagyomány maradt. Május 10-én a Madarak és fák napját ünnepeljük.

Így ma Erzsébetváros is ünnepelt. Faültetéssel és madáretető kihelyezéssel, megfejelve egy közösségi takarítással. A dr. Kispál Tibor által szervezett önkormányzati eseményen részt vett Niedermüller Péter a kerület polgármestere, Szücs Balázs alpolgármester, az önkormányzat Klímakabinetje, a köztisztaságért felelős Erzsébetváros Kft. munkatársai, akik nem csak a faültetésben, de a takarítási akcióban is komoly szerepet vállaltak, és nagyon sok önkormányzati munkatárs is.

A kora délután az Almássy téren gyülekező résztvevőket a faültetéshez és a takarításhoz szükséges eszközökkel várták a kerületi köztiszta dolgozói. Az Almássy tér ezen az ünnepnapon egy hársfával lett gazdagabb, és az egyik idősebb fára egy madárodú is kihelyezésre került.

-        Nagyon fontos, hogy itt Erzsébetvárosban minél több fa, minél több zöldfelület álljon a lakók rendelkezésére, így szimbolikus aktusa is egy hosszabb folyamatnak ez a mai hársfaültetés – mondta a kerület polgármestere, miután elültették, és biztonságosan megtámasztották a kerület legfiatalabb fáját. - A zöldesítési program folytatódik, a közeljövőben a kerület más részein is több ezer egynyári virágot, cserjét ültetünk, hogy a nyár elejére, közepére mindannyian egy virágzó, zöld, élhető és mindannyiunk számára szerethető Erzsébetvárost találjunk.

Bár nem szervezte senki, a játszótéren csapatnyi kisiskolásnak keltette fel a figyelmét az ásás, a facsemete letámasztása, így óvatosan közelebb kerülve a felnőttek társaságához lassan feloldódva nagy beszélgetésbe kezdtek. Kiderült, a gyermeket minden érdekli, a facsemete, az odú, a madarak, még az is, hogy kik ültetnek, és ki a polgármester és ki nem az. Sőt, ők valódi érdeklődéssel olvasták fel hangosan a tájékoztató tábla szövegét is, milyen fa került a parkba: eláruljuk, nagylevelű hárs, aminek matuzsálemi példányai több száz évesek is lehetnek. A helyszínen készült videóban a réészleteket mindenki meghallgathatja. 

-        Itt az Almássy téren most egy darab fát ültettünk el, de ez csak a kezdet. Ezzel egy időben elindul annak a további 65 fának a kiültetése is, amelyek nagyobbik része az elhalt vagy beteg fák eltávolítása után azokat pótolja, valamint 11 új fa is kiültetésre kerül majd- mondta dr. Kispál Tibor, aki volt egyetemi tanárként örömmel mesélt a gyerekeknek arról, miért fontos, hogy megóvjuk a környezetünket, a fákat, növényeket.

A Madarak és Fák napi kertészkedést takarítási akció követte, a Csengery utca, Jósika utca útvonalon egészen a Szenes Hanna parkig ragadtak seprőt és lapátot a résztvevők, majd a Szenes Hanna parkban kismadarak etetésére alkalmas madáretetőt telepítettek. Utóbbit civil kezdeményezőként a korábbi Föld napi eseményeken résztvevő Jenei Kevin szerelte fel, a Klímakabinet útmutatásai alapján kiválasztott fára. Jenei szerint a környezetvédelem itt Erzsébetvárosban kiemelten fontos része a hétköznapoknak is, a Madarak és Fák napja pedig gyakorlatilag a Föld napja események testvérünnepe. „A gyerekek, fiatalok talán könnyebben megértik a jelentőségét ezen ünnepnapoknak, ha az egyszerű hétköznapokon is találkoznak környezetükben új fával, madárral, vagy akár etethetnek kismadarakat a lakóhelyükhöz közel lévő madáretetőben.”

Megkérdeztük az eseményen résztvevő Szücs Balázs alpolgármestert, hogy kulturális területekért felelősként miért érezte fontosnak, hogy részt vegyen a faültetésben, takarításban:

-        Nem kérdés számomra, hogy a kultúra a kultúrált környezettel kezdődik, és az sem, hogy az állat- és növényvédelem szerves része a kulturális életünknek – mondta az alpolgármester, majd kiegészítette fentieket azzal, hogy ebben a történetben nem az ő személye a fontos, hiszen ő csak egy szakterületet képviselt, hanem annak a nyomatékos hangsúlya, hogy egymást támogatva, egymást segítve dolgozik együtt a kerületben a több szakmaterület összes képviselője, legyen szó akár kultúráról, akár művelődésről, köztisztaságról, vagy rendvédelemről. „Egyik sincs meg a másik nélkül” – zárta gondolatait az alpolgármester.

A Madarak és fák napja csak egy nap az évben. De minden nap jó lenne a lombos fák alatt, a szép virágos parkokban üldügélni, vagy madárcsicsergésre ébredni. Ezért pedig mindannyian tehetünk valamit. Ha mást nem, óvjuk azokat a természeti értékeinket, amik még rendelkezésünkre állnak. 

kohezios_alap