• írta Adminisztrátor
  • 2021. szeptember. 01. szerda
  • 0

Kulturális bázis, zenei találkozóhely, saját kávé, Megszegett ígéret: Megnyílt az ISON

A Szent Efrém Férfikar a Hársfa utca 25-ben ma megnyitotta művészeti központját, amit ISON névre kereszteltek.
title image

Kulturális bázis, zenei találkozóhely, saját kávé, Megszegett ígéret

Megnyílt az ISON

 

A Szent Efrém Férfikar a Hársfa utca 25-ben ma megnyitotta művészeti központját, amit ISON névre kereszteltek.

„A név egy bizánci zenei fogalom: tartóhang, amire szabad az improvizáció. Jelentése szerint összeköti az égi és a földi dolgokat” – magyarázza Bubnó Lőrinc, az ISON művészeti vezetője, aki a különböző művészeti ágakat szeretné összekötni az új térben.

A nyolctagú Szent Efrém Férfikar 20 éve működő énekegyüttes. Erzsébetvárosban kerestek maguknak próbatermet, s nyílt pályázaton jutottak hozzá a Hársfa utca 25-ben található helyiség bérleti jogához. A mintegy 80 négyzetméter hasznos alapterületű bérleményt felújították, melyhez 10 millió forinttal hozzájárult az EMMI, ugyanennyi önerőt pedig a közösség tett hozzá. „Erzsébetváros önkormányzata gyors, rugalmas ügyintézéssel segítette a munkát” – mondja a művészeti vezető.

Somogyi Hédi programigazgató már összeállította az első félév programtervét, ez alapján biztos, hogy inspiráló és friss találkozásokra számíthat, aki az ISON-ra kíváncsi. Lesz itt elektronikus zenei kísérlet, klasszikus komolyzenei hangverseny, akusztikus pop szólókoncert, afrikai témájú kiállítás és Szent Efrém családi nap. Az ISON a művészetek befogadó otthona szeretne lenni.

A Hársfa utca 25. valamikor a Nemzeti Színház jegy- és propaganda irodája volt, tudjuk meg Bubnó Lőrinctől, aki csapatával kulturális központot álmodott ide. Olyan bázist, ahol találkozhatnak a különféle művészeti ágak, hogy valami közöset teremtsenek együtt, egymást inspirálva. „Attól lesz az ISON egyedi, hogy csak erre a helyre jellemző alkotásokat hozunk létre” – fogalmaz a művészeti vezető.

A kultúra mellé saját kávéjukat szolgálják fel Bikki Tamás és a Partisan kávézó jóvoltából, illetve a Megszegett Ígéret Pékműhely finomságait is meg lehet kóstolni a Hársfa utca 25-ben.

Attól senkinek sem kell aggódni, hogy egy újabb hangos egység nyílt meg Erzsébetvárosban, ugyanis az ISON nyitva tartása nem nyúlik estébe. „Próbálunk jóban lenni az itt lakókkal, szeretnénk, ha mindenki boldog lenne tőlünk” – zárja gondolatait Bubnó Lőrinc. 

Török Zsuzsa

kohezios_alap