• írta Török Zsuzsa
  • 2022. április. 01. péntek
  • 0

Komposztünnep az Almássy téren

Komposztünnepet tartottak az Almássy téren, ahol szinergiában a környezettudatossággal kiállítás nyílt Radisics Milán fotóművész munkáiból.
title image

Az értelmetlen konyhai zöldhulladékból gazdag és szép tápanyag születik, ha komposztáljuk:

Hogy rohadjon meg!

Komposztünnepet tartottak az Almássy téren, ahol szinergiában a környezettudatossággal kiállítás nyílt Radisics Milán fotóművész munkáiból. Legközelebb április 10-én lesz komposztszüret, tudtuk meg Sipos Annától, az Erzsébetvárosi Komposztbarátok képviselőjétől.

 

Az Almássy téri közösségi komposztálónál az első szüretet ünnepelték: megtörtént a rostálás, a magok, faágak, használhatatlan hulladékok a szemétbe kerültek, s a friss és teljesen szagtalan komposztot elkezdték széthordani a kerület lakói. Zacskókkal, vödrökkel érkeztek családok, hogy néhány lapáttal elvigyenek a növényeknek fontos tápanyagból, a szerves trágyából.

 

Baranyai Zsolt és felesége a Nagy Diófa utcából sétáltak el komposztért. Örömmel hallottuk, hogy az Erzsébetváros újságból értesültek a lehetőségről, a lapot pedig mindig örömmel forgatják.

– Viszünk a muskátlinak, és a ház udvarában levő örökzöldeknek is, mert nekik kevés napfény jut. Reméljük, lesz több ilyen komposztáló, nagyon hasznos dolog – fogalmaznak egymástól átvéve a szót.

 

A komposztáló mellett a Szatyorbolt kínálja bio gazdaságból származó termékeit, s működik itt egy játékgép is, a KOMPOSZTMATA, amit papírból raktak össze ügyes kezek. Gyerekek állják körbe, s játékosan ismerkednek a komposztálással. Egy kislány ügyesen válaszol a kérdésekre, jutalmul virágmagokat, dughagymát kap. Természetesen elülteti majd.

– Tudom, mi a komposztálás, a növényi maradékokat így lehet hasznosítani, a nagymamámmal szoktunk mi is komposztálni – mondja Dalma, aki negyedik osztályos az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban. Anyukájával kóstolgatják a lekvárokat, növényi kencéket, közben elmeséli, hogy hárfázni tanul, s talán színésznő lesz.

 

– A komposzt egy új élet. A városi ember így vesz részt a természet körforgásában – ezek a mondatok már a kiállítás megnyitóján hangzanak el Sipos Judittól, az Erzsébetvárosi Komposztbarátok közösség és médiacsoport létrehozójától.

– A karantén magányában kezdtem el fotózni a kamrám tartalmát – emlékezik vissza a képek történetére Radisics Milán fotográfus. Tíz különleges technikával kidolgozott fotó díszíti az Almássy téri park kerítését, a képeken rothadó élelmiszerek. A kiállítás címe: Elmúlás a kamrában – Új élet a komposztban.

– Olvassák el a szöveget is hozzá, úgy lesz új értelmük ezeknek a fényképeknek! – magyarázza a fotós, s hozzáteszi:

 – A komposztálással a körforgás, az élet megy tovább. Az értelmetlen konyhai zöldhulladékot a komposztálás új életre kelti, olyan gazdag és szép tápanyagot eredményezhet, amiből újból élet: paradicsom, paprika, fű, fa, virág fakadhat. Így már máshogy nézzük a képeket is, nem igaz?

 

Legközelebb április 10-én, majd pedig júliusban lesz komposztszüret az Almássy téren.

Az Erzsébetvárosi Komposztbarátok csaknem 300 főre duzzadt csapatának a munkáját a klímakabinet, az önkormányzat és a Főkert is támogatja.

 


kohezios_alap