• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. július. 04. hétfő
  • 0

Közösségi Költségvetés: július 15-től indul a szavazás!

Június 30-án lezárult a közösségi költségvetés ötletgyűjtési szakasza. A napokban kiértékelik a beérkezett íveket, július 15-től pedig lehet majd szavazni, milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület.
title image

Közösségi Költségvetés: július 15-től indul a szavazás!

 

Erzsébetváros több zöldért kiált      

 

Június 30-án lezárult a közösségi költségvetés ötletgyűjtési szakasza. A napokban kiértékelik a beérkezett íveket, július 15-től pedig lehet majd szavazni, milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület. Az már most egyértelmű: Erzsébetváros zöldért kiált!

A következő napokban figyeljék a www.erzsebetvaros.hu honlapunkat, és az Erzsébetváros hírei Facebook felületet, ahol majd a továbbiakról tájékoztatjuk Önöket.


Az önkormányzat összesen 60 millió forintot különített el idén Közösségi Költségvetésre: a tíz körzetben, körzetenként 6 millió forint sorsáról határozhatnak a lakók.

Az ötletek java arról szól, hogy az itt élők több zöldfelületet szeretnének lakókörnyezetükbe. Közösségi kertet álmodtak az István utcába, és a Janikovszky park melletti, elhanyagolt földdarabra. Egy elgondolás szerint pedig a környezeti nevelés részeként minden kerületi oviban gyümölcsfát, vagy legalább egy bokrot kellene elültetni, amit a gyerekek közösen gondozhatnának.

Fákért kiált az Alsó Erdősor utca, kapjon növényeket – többi között – a Péterfy utca, az Erzsébet körút, a Lövölde tér, a Baross tér, a Blitz Ház előtti terület. Nagy aktivitás látszik a Rottenbiller-Damjanich kereszteződés megszépítésével kapcsolatban: ide még Miyawaki minierdő telepítését is javasolta egy lakó, a hatékonyság jegyében.

A bulinegyed okozta problémákra szintén többen keresik a megoldást. Így tömörítő kukát telepíttetnének a Kazinczy utcába, mobil illemhelyeket a Nagy Diófa utcába, és óriási igény lenne folyamatos felügyeletre, ellenőrzésre, járőrszolgálatra a közbiztonság javítása érdekében, Belső-Erzsébetvárosban.

Kreatív ötletekből sem volt hiány. Gyerekbarát utcafestményekre tesz javaslatot egy szülő, melyek elkészítésében a kicsik is részt vehetnének. A Nefelejcs oviba új kültéri játékokra volna szükség, a Magonc udvarára napvitorla kellene a hőség miatt, a Baross sulinak ping-pong asztalt kért egy levélíró. Érkeztek ötletek ugyancsak a legkisebbekre gondolva arról is, hogy létesüljön fejlesztő játszótér, valamint sószoba Erzsébetvárosban.

Tűzfalfestményt képzelt el egy lakó a Hársfa utca egyik tömbjének oldalára: a festményen az utca szülötte, Füst Milán olvasgatna egy hárs alatt. Az üres üzletek ablakait egységes fóliával bevonva látná szívesen valaki, míg többek szerint kevés a kutyafuttató a kerületben.

Az idáig feldolgozott javaslatok közül talán az egyik legkedvesebb: A hajnalban közterületet takarító dolgozók kapjanak kávékupont, amit beválthatnának a környékbeli kávézókban.

kohezios_alap