• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. március. 19. szombat
  • 0

Képviselő-testületi ülés összefoglaló: Fókuszban a társasházak és a szociális ellátás

A társasházi pályázati rendszer átalakításáról, a szociális, egészségügyi szolgáltatások megerősítéséről, így a gyerekek szünidei ellátásáról is döntött március 18-i ülésén Erzsébetváros képviselő-testülete.
title image
Fókuszban a társasházak és a szociális ellátás

 

A társasházi pályázati rendszer átalakításáról, a szociális, egészségügyi szolgáltatások megerősítéséről, így a gyerekek szünidei ellátásáról is döntött március 18-i ülésén Erzsébetváros képviselőtestülete. Napirenden voltak kulturális és zöld témák is, megújult a növényesítési támogatások rendszere.

–Erzsébetvárosban a tavaly benyújtott 155 társasházi pályázat összesen 7000 lakót érintett, nincs még egy ehhez hasonlóan nagy kerületi akció. Ezt mondta a pályázati rendszer átalakításáról szóló előterjesztésének indoklásában Molnár István képviselő. A kerületben évről évre meghirdetett pályázat elavult irányelveinek korábban már elkezdett felülvizsgálatát most befejezte a képviselőtestület (KT). A rugalmasabbá tett rendszerben a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság március 29-i ülésén kiírhatja az idei pályázatot, melyre a jelentkezéseket az őszig folyamatosan lehet beadni. Harminc napon belül minden jelentkező választ kaphat anélkül, hogy a döntéseket a képviselőtestület elé kellene terjeszteni.  

A kerület legfontosabb döntéshozó testülete a humán szolgáltatások korszerűsítésével is foglalkozott. Javaslatainak kidolgozásakor Erzsébetváros vezetése abból indul ki, hogy a szociális gondok orvoslása önkormányzati feladat, hiszen azokat leghatékonyabban helyben lehet kezelni – feltéve, hogy erre vannak anyagi források. Ez lehetővé teszi, hogy a nehéz helyzetbe kerülő erzsébetvárosiak gondjaira még a súlyosan válságos helyzetek kialakulása előtt sikerüljön megoldást találni. A kerület legnagyobb intézménye a Bischitz Johanna Humán Szolgáltató központ, amely az egészségügyi ellátásától kezdve az idősgondozásig, a gyermekévdelemtől a családsegítésig, a korai fejlesztéstől a pszichiátriai kezelésekig nyújt segítséget a kerület lakóinak. Az intézmény költségvetése meghaladja a két és félmilliárd forintot. A képviselőtestület márciusi ülésén két határozatot is hozott a humán szolgáltató-központról. Lehetővé teszi számára fizetős szolgáltatások bevezetését, hogy ellátásait korszerűsítse és a haszonból több jusson a rászorulóknak. Emellett kiemelkedő szakemberekből tanácsadó-testületet hoz létre, így is segítve az intézmény fejlesztését és a humánpolitikával kapcsolatos önkormányzati döntéseket. A testület döntött arról is, hogy egész nyáron biztosítja a gyermekek étkeztetését – a rászorulókét ingyen – nem csak abban az időszakban, amikor ez törvényi kötelessége.

A KT rendszeresen foglalkozik a zöldítéssel és kulturális témákkal is. Március 18-án arról határozott, hogy a korábbi pályázati céloktól eltérően idén vissza nem térítendő támogatást nyújt majd virágágyások felújításához, régi, esetlegesen balesetveszélyessé vált ágyások elbontásához is. A célok között szerepel meglévő zöldfelületek beültetése, fák ápolása és függőfolyosók korlátainak díszítése balkonládák kihelyezésével. A kerület a Klauzál tér 6. szám alatt galériát hoz létre fiatal művészek progresszív műveinek kiállítására, és társadalmi vitára bocsájtja a Klauzál téren felállítandó „Gettó emlékmű” ötletpályázatára érkezett pályaművek közül azt, amelyet a bíráló bizottság a legjobbnak tartott.  

A képviselőtestület ülésére több képviselő kockás ingben érkezett, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a sztrájkoló tanárokkal. Csatlakozott hozzájuk a Niedermüller Péter polgármester és dr. Oláh Lajos, a kerület parlamenti képviselője is.     

kohezios_alap