• írta Barát József
  • 2022. december. 08. csütörtök
  • 0

Képviselő-testület: tilos lesz kocsmatúrán részt venni

A képviselők egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy bővítik a társasházaknak nyújtható felújítási támogatások körét.
title image

Képviselő-testület: tilos lesz kocsmatúrán részt venni

Erzsébetváros új pályázati formát vezet be, hogy a társasházak javíthassák energiafelhasználásuk hatékonyságát. Huszonhat más téma mellett erről döntött december 7-i ülésén a képviselő-testület. A kerület bővíti együttműködését az Örkény Színházzal, így erősítve kulturális negyed arculatát. A döntéshozók arról is határoztak, hogy a jövő évtől nemcsak szervezni lesz tilos kocsmatúrákat, de megbírságolhatják a résztvevőket is. Az önkormányzat testvérvárosi kapcsolatokat alakít ki ukrajnai városokkal, Herszon és Munkács is a hetedik kerület testvérvárosa lesz.

A képviselők egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy bővítik a társasházaknak nyújtható felújítási támogatások körét. Az önkormányzat a jövőben energiahatékonysági és klímavédelmi pályázatok kiírásával járulhat hozzá az épületek energiafelhasználásának csökkenetéséhez, a mikroklíma javításához. A kerület informatikai és ügyviteli irodát hoz létre, megteremtve annak lehetőségét, hogy Erzsébetváros Budapesten a második olyan önkormányzat legyen, amely áttér az elektronikus ügyintézésre.

A kerületi döntéshozók elfogadták a javaslatot, hogy Erzsébetváros legyen a jövőben az Örkény Színház főtámogatója, mecénásként a jövő évben 60 millió forinttal támogassa a színházat, amely részt vesz a kultúrnegyed program megvalósításában. Mácsai Pál igazgató megköszönte a támogatást, és elmondta, hogy a kerület és a színház együttműködése példája annak, hogy egy mikroközösség és egy városrész hogyan erősítheti egymást. A mai körülmények között kivételesnek mondta, hogy az Örkény-kert rendezvényén egyszerre állt a színpadon a kerület jelenlegi és volt polgármestere. A színház a jövőben is tart rendezvényeket a Madách téren, elkészíti a kerület ünnepségeinek koncepcióját, műsorokat ad az önkormányzat szociális intézményeiben, felolvasásokat tart a kerülethez kötődő szerzők műveiből.

Niedermüller Péter polgármester a testületnek arra tett javaslatot, hogy Erzsébetváros alakítson ki testvérvárosi kapcsolatokat Herszon városával, Dél-Ukrajna egyik központjával, így segítve a szomszédos országot felmérhetetlen háborús kárainak enyhítésében. A Fidesz-frakció módosító javaslatot nyújtott be, hogy Kárpátalja második legnagyobb városa, Munkács is legyen testvérvárosunk, nyújtsunk segítséget az ott élő embereknek is a háború borzalmainak enyhítésében. A képviselők egyhangú döntéssel szavazták meg mindkét indítványt.

Erzsébetváros a nehezedő életviszonyok miatt növeli azt a támogatást, melyet az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványnak nyújt. A szervezet hétfőtől péntekig naponta négyszáz adag ételt oszt ki a rászorulóknak a Rózsa utca 3. alatt. Tavaly 60 ezer tál melegételről gondoskodtak. Költségeik a rezsi- és az élelmiszerárak emelkedése miatt gyorsan nőttek, miközben a nélkülözők számának emelkedése miatt kapacitásbővítésre is szükség van. A képviselő-testület egyhangú szavazással emelte 4 millió forintra a korábban elfogadott 2,5 millió forintos támogatást.

A testületben ismét vitákat váltott ki az éjszakai szórakozóhelyek működése. A Momentum-frakció képviselői indítványozták, hogy a jövőben legyen tilos kocsmatúrákon részt venni, hiszen ezek több tucat résztvevőjének viselkedése gyakran zavarja Belső-Erzsébetváros lakóit, különösen, ha már felöntöttek a garatra. A testület ellenszavazatokkal végül elfogadta az előterjesztést és a Belső-erzsébetvárosi munkacsoport megszüntetéséről szóló sürgősségi indítványt is. Korábban ez a munkacsoport dolgozta ki azt a kritériumrendszert, amely szabályozza a szórakozóhelyek éjszakai működésének feltételeit. Ezeknek a betartását a hatósági iroda és a rendészet fokozott figyelemmel kíséri.

Nem kapott viszont többséget az a javaslat, hogy a Klauzál téri piac eladói kapjanak kedvezményt a vásárcsarnok közös használatában álló területére jutó üzemeltetési költségből. Az előterjesztő Bárdi Zsuzsanna alpolgármester arra hivatkozott, hogy a jelenlegi körülmények között ezt a rezsidíjat a közhasznú tevékenységet folytató kereskedők bevételeikből képtelenek kitermelni. A Fidesz képviselője, Ripka András viszont úgy érvelt, hogy ha a piac nem tud nyereséggel termelni, akkor be kell zárni. Ennek a vitának alighanem több fordulója lesz még.

kohezios_alap