• írta Barát József
  • 2023. május. 18. csütörtök
  • 0

Képviselő-testület: növekvő támogatás

Erzsébetváros Önkormányzata 2022-ben több mint 50 milliárd 546 millió forinttal gazdálkodhatott, a bevétel elsősorban az iparűzési adóbevételek növekedése miatt meghaladta a tervezettet.
title image

Képviselő-testület: növekvő támogatás

Erzsébetváros Önkormányzata 2022-ben több mint 50 milliárd 546 millió forinttal gazdálkodhatott, a bevétel elsősorban az iparűzési adóbevételek növekedése miatt meghaladta a tervezettet. Ezt is tartalmazta a zárszámadásról szóló előterjesztés, melyet a képviselő-testület május 17-i ülésén fogadott el.

A Fidesz képviselői számos kérdést tettek fel, a többi között arról, hogy miért nőttek a kiadások, és mit tesz az önkormányzat vezetése az állítólagos helyi korrupció ellen. Niedermüller Péter válaszában kifejtette: miközben folyamatosak voltak a kormányzati elvonások, az önkormányzat gazdálkodása felelősségteljes és kiegyensúlyozott maradt. Ugyanakkor az infláció és az életszínvonal romlása miatt folyamatosan nőtt az igény a szociális támogatásokra, az önkormányzat pedig új rendszert hozott létre, hogy megfelelhessen ennek a kihívásnak.

A jelenlegi vezetésnek egyébként nem volt korrupciós ügye, nem úgy, mint a korábbinak, amit már több bírósági határozat bizonyít. Szóba került az önkormányzatok által sokat bírált szolidaritási adó is. A polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: amíg nem lehet tudni, hogy az elvonások összege mire megy, azokból milyen kritériumok szerint, kit támogatnak, addig ez a pénz csak sarcnak számít.

A 37 napirendet felvonultató maratoni ülésen a testület elfogadta az önkormányzat intézményei és a Humán Szolgáltató Iroda éves beszámolóját. Ebből kiderült, hogy átmeneti, vagy tartós létfenntartási gondjaik miatt 481-en fordultak az önkormányzathoz segítségért, közülük 415-en összesen 27 millió 437 ezer forintot kaptak. 192 kérelmező összesen 14 millió 451 ezer forintnyi lakásfenntartási támogatásban részesült, 198-an esetben a Humán Iroda gyógyszerkiadásokhoz járult hozzá 10 millió 711 ezer forinttal.

A Momentum képviselőcsoportjának javaslatára a testület határozatot fogadott el arról is, hogy az önkormányzat támogathatja olyan energiahatékonysági pályázatokon induló társasházak rászoruló lakóit, akik nem tudják kifizetni az önrészt. A támogatás összege a kérelmezők helyzetétől függően 114 ezer és 164 ezer forint között lesz. Két szocialista képviselő, Kispál Tibor és Devosa Gábor közös javaslata volt, hogy az élelmiszert és italt árusító boltok tulajdonosait az önkormányzat kötelezze arra, hogy nyitvatartási idejük alatt folyamatosan tartsák tisztán a járdákat. A szemetelés csökkentésének érdekében tegyenek ki a boltok elé legalább 50 literes fém vagy fa hulladékgyűjtő edényt és gondoskodjanak annak rendszeres ürítéséről, tisztántartásáról. A képviselő-testület megszavazta ezt a javaslatot is, ám többen is elmondták, hogy érdemes lenne egységesíteni a hulladékgyűjtő edényeket, hogy Erzsébetváros ne váljon a „kukák kerületévé”.

Számos érdekes adat szerepelt a Környezetvédelmi Fenntarthatósági Program 2022-es évi teljesítéséről szóló beszámolójában is. Egyebek mellett kiderült, hogy 40 igénylő kapott ingyenesen szigetelőcsíkokat a hatékonyabb fűtés érdekében, a program folytatódik. A környezet védelmét szolgálja, hogy az Erzsébetváros Kft. 2386 köbméter illegálisan kihelyezett lomot takarított el, a szemetes edényekből hétköznapokon 2224, hétvégeken 1834 köbméter szemetet szállított el. Tavaly 35 új mikromobilitási pont létesült a kerületben, ezek 98 új kerékpártámaszt is tartalmaznak. 

kohezios_alap