• írta Adminisztrátor
  • 2021. augusztus. 28. szombat
  • 0

Jön az Erzsébetvárosi kultúrpiknik

A felújított Rumbach utcai zsinagógában tartották meg a szeptemberben először megrendezett Erzsébetvárosi Kultúrpiknik sajtótájékoztatóját.
title image

Jön az Erzsébetvárosi kultúrpiknik

A felújított Rumbach utcai zsinagógában tartották meg a szeptemberben először megrendezett Erzsébetvárosi Kultúrpiknik sajtótájékoztatóját. Nem véletlenül választották ezt a helyszínt. A VII. kerület múltja szorosan összefonódik a zsidóság történetével, az egész ország huszadik századi tragédiájával is, hiszen ebben a kerületben volt a zsidó gettó. A vallások, hagyományok és kultúrák közötti párbeszéd Erzsébetváros mai szellemi arculatának meghatározó része. Ezt fejezi ki az is, hogy a kultúrpikniken lesz Civil Korzó, amelyet az önkormányzat alpolgármestere, Szűcs Balázs, református lekész szervez. Szorosan együttműködve a Bálint Ház programjával, a Judafesttel.

A sajtótájékoztatón részt vett, Kenesei Marcell, a Bálint Ház igazgatója, aki elmondta, a Judafestre idén 14. alkalommal kerül sor. Mivel egyik legfontosabb feladatuknak érzik a zsidó és nem zsidó szerveztek közötti közösségépítést, különösen örülnek, hogy a Civil Korzó eseményeinek részesei lehetnek. A kultúra fogyasztását idén gasztronómiai ínyencségekkel kötik össze. A Madách téren felállított színpadon híres emberek mesélnek majd olyan ételekről, amelyekhez sok személyes emlékük fűződik. Sőt a történetek hallgatása közben a közönség meg is kóstolhatja az étkeket. Együtt csemegézhetnek Dragomán Györggyel, Steiner Kristóffal, Farkas Franciskával, Fűszeres Eszterrel, Harsányi Bencével, Nyáry Lucával és Péterfy Borival is.

Szűcs Balázs azt emelte ki, hogy ahol az önkormányzat lehetőségei véget érnek, ott kezdődik el a civil szervezetek munkája. A társadalmi összefogás, szolidaritás nem létezhetne e közösségek nélkül. Az önkormányzati Civil Korzón ezért ott lesz például az UNICEF, a Spinoza Színház, az RS9 színház, zöld-és kerékpáros szervezetek, az autistákat foglalkoztató Kockacsoki nonprofit szervezet, valamint a Bischitz Humán Szolgáltató Központ is. Találkozhatunk a Gólem Színház művészeivel, Borgula András társulata ugyanis a Csányi utcában talált állandó játszóhelyre. A Civil Korzón zenél Juhász Bence kamarazenekara, és fellép a Szent Efrém Férfikar is.

A Kultúrpiknik egyik másik eseménye lesz a szintén először megrendezett Hetedhét Kulturális Fesztivál, melynek művészeti vezetője Fülöp Zsuzsanna operaénekes. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hagyományt szeretnének teremteni ebből az őszi, összművészeti fesztiválból. A Klauzál téren épülő színpadra koncerteket terveznek, irodalmi beszélgetéseket, gyerekelőadások is. A programokat a Voices of Budapest természetesen szintén ingyenes zenés estje zárja.

A szeptemberi kulturális pezsgés talán leginkább várt és legismertebb eseménye lesz az Örkény kert, amely idén a tízéves jubileumát is ünnepli. A sajtótájékoztatón Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója arról is beszélt, hogy egyaránt kötődnek fenntartójukhoz, a fővároshoz, helyileg pedig a VII. kerülethez, és e két önkormányzat példás együttműködése a garanciája a társulat sikeres működésének. Az Örkény kert mindig is jó érzékkel ötvözte a felhőtlen szórakoztatást a minőségi kultúrával. Mácsai példaként említette, hogy éveken át zongorázott náluk Kocsis Zoltán, aki élete utolsó koncertjét is az Örkény kertben adta. Most is lesz komolyzene, és szintet lépnek azzal, hogy először fognak nagyzenekarok is muzsikálni. Az orvosok és egészségügyi dolgozók Covid időszakában nyújtott emberfeletti munkája előtt tiszteleg a színház azzal, hogy meghívta Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarát, akik Dvořák: "Újvilág" Szimfóniáját adják elő. Az Óbudai Danubia Zenekar előadásában pedig felcsendül Beethoven: VII. szimfóniája. Utalva arra is, hogy a társulat otthona a VII. kerület, ráadásul Beethoven legnépszerűbb műve ez a szimfónia.

Mácsai hozzátette, a közéleti normalitás jegyében az Örkény esztrád programját Niedermüller Péter polgármester nyitja meg, a fellépők között pedig ott lesz a VII. kerület előző, fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt is, aki nem mellesleg remek gitáros is, és az elmúlt kilenc évben minden alkalommal szólózott az Örkény kertben.

A sajtótájékoztatón is jelen volt Niedermüller Péter, aki hangsúlyozta: már a választási kampányában is azt ígérte, a bulinegyedről elhíresült Erzsébetváros imázsát megváltoztatják. Azt szeretnék, hogy a főváros kulturális központja legyen a kerület, amelynek minden adottsága megvan ehhez. A kocsmák helyén galériák, könyvesboltok, közösségi terek nyíljanak, és egész évben pezsgő szellemi élet legyen itt. Az őszi kultúrpiknik is ezt a célt szolgálja.

Időpontok (keretes)

Örkény kert: szeptember 4. szombat 13.30-22.00

Hetedhét Kulturális Fesztivál: szeptember 11. szombat 11.00-22.00

Judafest: szeptember 24-25-26 péntek, szombat, vasárnap

Civil Korzó, szeptember 26. vasárnap

kohezios_alap