• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. május. 25. csütörtök
  • 0

Itt mindenki cirkuszolhat!

Különleges előadással köszönti a családokat az önkormányzat.
title image

Itt mindenki cirkuszolhat!

Ajándékműsor Erzsébetvárosnak a gyermeknap alkalmából

Különleges előadással köszönti a családokat az önkormányzat: a Baross Imre artistaképző növendékei Világok vándora címmel adják elő Petőfi Sándor János vitézének cirkuszi adaptációját. Egészen péntekig olyan produkciót láthat a közönség a kerületben, mely igazolja, hogy a cirkuszművészet bármire képes!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Itt lehet jelentkezni: [email protected] Helyszín: a Walter Rózsi villa melletti parkoló, a Bajza utca 10-ben.

Időpontok, melyekre még korlátozott számban várják az érdeklődőket: május 25-én 12:30, május 26-án 12:30.

Erzsébetváros a magyar cirkuszművészet szülőhelye, 75 évvel ezelőtt itt kezdték meg a magyar artisták oktatását.

Petőfi Sándor 200 éve született, a kerületben írta a Nemzeti Dalt.

Május utolsó vasárnapja Nemzetközi Gyermeknap.

Ez a három dátum adta az apropóját, hogy az önkormányzat – együttműködve a művészeti iskolával – ünnepi előadássorozattal kedveskedjen a kerületnek.

„Arra gondoltunk, hogy magyar kultúrával ajándékozzuk meg a gyermekeket. Olyan fiatal tehetségek lépnek színpadra, akikre méltán büszkék lehetünk. Biztos vagyok benne, hogy Európa és a világ legnagyobb cirkuszaiban láthatjuk majd őket viszont” – mondja Szücs Balázs alpolgármester.

A színpadon több mint 40 fiatal artista összművészeti produkcióját szurkolhatja végig a közönség: a diákok a kortárs táncot, a mozgásművészetet ötvözik az artistaművészettel. Romhányi Áron zeneszerző komponálta a Világok vándora zenéjét, kifejezetten az előadás számára, s ehhez álmodták hozzá a látványvilágot.

Az artistanövendékek saját mestereikkel dolgoztak szeptember óta, s a próbafolyamat utolsó tíz napjában rakták össze a mozaikokat: azaz a János vitéz cirkuszi adaptációját.

Ezt már az iskola igazgatójától tudjuk meg, aki az előadást rendezte.

„Az intézmény attól egyedülálló Európában is, hogy az előadóművészeket színpadra tesszük, és a kreatív szakmák művelői, akik szintén nálunk tanulnak, biztosítják a produkció szcenikai feltételeit. Tagintézményünk – az oktOpus Multimédia Intézet – tanárai és a növendékei a teljes technikai apparátust, a színpadszerelést adják az előadáshoz. Itt mindenki együtt dolgozik” – fogalmaz Kovács Gábor Dénes.

A végeredmény pedig: fantasztikus, fergeteges, néhol felkavaró és félelmetes, s a végén felemelő. Kukorica Jancsi története elevenedik meg a színpadon, látjuk a törökök és magyarok összecsapását, a francia udvart, a háborgó tengert, az óriások földjét, a boszorkányok országát. Megszületik előttünk János vitéz, s ott a fészkében a csodálatos griffmadár is, aki segíti hősünket az úton. A Tündérnemzetség ölében pedig egymáséi lesznek: Jancsi és Iluska.

Mindent eljátszanak a BIAK növendékei. Elrepítenek minket az ő csodálatos világukba, s János vitéz mellett őket is megismerhetjük. A jövő világhíres artistáit.

Szállnak a labdák, a buzogányok, a karikák, magasba ugranak, szinte repülnek a gyerekek, összekapaszkodnak, szétválnak, pörögnek és forognak, dobálják egymást a színpadon.

Torokszorító a fegyelem, a koncentráció, a figyelem a másikra.

Megtartani, mert rajtam múlik az élete.

A közönség csak a végeredményt látja: a varázslatot.

Amiben most Erzsébetváros is megmerítkezhet.

kohezios_alap