• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. április. 08. péntek
  • 0

Innovatív, kreatív, friss

A jelenkorra reflektáló projektekkel építi tovább a Kultúrnegyedet Erzsébetváros!
title image

Innovatív, kreatív, friss, a jelenkorra reflektáló projektekkel építi tovább a Kultúrnegyedet Erzsébetváros!

 

Nem titok, hogy Erzsébetvárosban kiemelt célunk a kulturális városfejlesztés, melynek egyik alappillére a januárban bemutatott ‘Kulturális Koncepció’. A koncepció három fő fejlesztési területet határoz meg, ezek egyike a zsidó kultúra és hagyomány ápolása, a második a kreatív iparban tevékenykedő, pályakezdők indulásának elősegítése, az innovatív, progresszív kulturális kezdeményezések helyzetbe hozása és létesítése. A harmadik kiemelt terület pedig a hagyományos mesterségek, az iparosság bemutatása.

 

A koncepció létrejötte óta számos projektnek és kiállításnak adott otthont kerületünk, melyeket szeretnénk szélesebb körben megismertetni a nagyközönséggel.

Bemutatjuk újonnan megalapított kortárs galériánkat, a Klauzál6 Projekt Galériát, debütál a MOME fotográfia MA tanszékkel együttműködésben megvalósuló nemzetközi műteremprojektünk és a Klauzál téren megrendezésre kerülő szabadtéri galériánk, valamint újabb projektbe kezdünk a Converse-sel.

 

 

 678 cult&art kortárs galériafesztivál

 

Erzsébetváros Önkormányzata egy hatodik, hetedik és nyolcadik kerületet összekötő galériafesztivált alapított, amely a tervek szerint minden évben megrendezésre kerül majd.

A program célja, hogy létrejöjjön Budapesten egy olyan kortárs fesztivál, amely összeköti a belső kerületeket a kultúrát kedvelő, akár műértő belvárosi polgárok számára. Hiszen a művészetet nem kerülethatárok szabják meg. Ezen túl szeretnénk növelni a nappali városhasználatot, támogatva a forgalomcsillapítással, zöldítéssel és a minőségi turizmussal kapcsolatos kerületfejlesztési elképzeléseinket.

 

 

2, Megalapítottuk a Klauzál6 Projekt Galériát

 

A galériában februártól folyamatosak a kiállítások és sikeresen lezajlott a fentebb említett 678cult&art kerületeken átívelő galériafesztivál is. Április 1-től nyitott a galériában és Erzsébetváros másik két helyszínén a Budapest Fotó Fesztivál „Fresh Meat” kiállítás-sorozata, valamint májusban a Resident Art Tavaszi Zsongás néven magyar fiatal, feltörekvő művészek munkáiból rendez kiállítást és vásárt.

 

A galéria missziója: Befogadó tér feltörekvő művészek progresszív, innovatív tartalmainak megjelenítésére, amelyek reflektálnak a jelenkor történéseire. Olyan kortárs tartalmakat jelenít, meg amelyek mondanivalójukban, jelentésükben értéket képviselnek egy előremutató, gondolkodó és tudatos társadalom számára.


 

3, Budapest Fotó Fesztivál- Fresh Meat

A Budapest FotóFesztivál Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdetetett 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. A pályázaton nyertes alkotók munkáiból 2022. április 1-től 21-ig tartó csoportos kiállítás nyílt Erzsébetváros különböző pop- up tereiben, a BPF kiemelt eseményeként.

 

4, Mome x Erzsébetváros

 

VisszaTÉR

A Mome Fotográfia MA már tavaly is együttműködött Erzsébetvárossal egy 5 helyszínen megrendezett kiállítás-sorozattal, Fiatal_felnőtt_történetek_Erzsébetvárosban címmel. A sikeres coworking idén már két projekttel folytatódik. A nyári vakáció után ősszel, érdekes programokkal várjuk vissza a kultúrára éhes budapesti és turista közönséget. A Klauzál téren ’VisszaTÉR - Arccal egymás felé’ címmel nyílik szabadtéri kiállítás a MOME fotográfia hallgatói munkáiból, amelyre pályázat útján jelentkezhetnek. A fotók témája reflektál a covid utáni élethelyzetünkre, hogy ugyan minden a régi, mégis sok minden megváltozott, valamint minden megváltozott, de sok minden a régi. Valami lezárult, lett helyette valami új: az új életünk. Ezt az érzést szeretnénk a Klauzál tér megújulásával kontextusba hozni, hiszen a tér megújításával lezárul egy korszak és egy új ’időszámítás’ veszi kezdetét. A szabadtéri kiállítás lényege, hogy gondolatokat, beszélgetéseket kezdeményezzen az utcán, az arra járók, megtekintők között, hiszen mindenkit érint a téma, ami a képeken látszik. Ezért is a mellékcím: arccal a másik felé.

 

Elisabeth A-I-R (artist in residence program)

 

Célunk, hogy kulturális kezdeményezéseinkkel nemzetközi színtérre is kiléphessünk. A MOME fotográfia szakkal kooperálva nemzetközi artist in residence (műterem) pályázatot hirdettünk. A nyertes pályázó vállalja, hogy a jelenkorra reflektáló városi változások, közép-európai identitás témakörökben alkot Erzsébetvárosban. (Changing urban environments, urban resilience;History, heritage, politics and social conflict;Issues related to Central European identity ) Az egy hónapos ittartózkodás alatt ’artist talk’ formájában a lakóknak lehetőségük van találkozni a művésszel, azon túl szakmai workshoppot tart a MOME-n, valamint a hónap végén kisebb kiállítás formájában mutatja be az elkészült munkákat.

 

5, Converse x Erzsébetváros

Convers City Forest néven 2021-ben a Dob utcai parkunkban ’lélegző’ falfestmény készült a Coverse támogatásával. 2022-ben folytatjuk az együttműködést, melynek fő iránya a közterek ’megszépítése’ street art alkotásokkal, valamint üzenet a felelős graffitizés mellett.


kohezios_alap