• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. március. 25. péntek
  • 0

Ingyenes Parlamentlátogatás

Erzsébetváros lakóinak lehetősége van ingyenesen is meglátogatni a Parlamentet, ha a regisztrálnak a +36 30 709 1102 telefonszámon.
title image

A magyar Országház az ország egyik leghíresebb látványossága, a második legnagyobb parlamenti épület Európában. Sokan még azok közül is felismerik, akik sohasem jártak a fővárosban. A Steindl Imre tervei alapján emelt épületben találhatóak a magyar koronázási ékszerek: a magyar Királyi jogar, az Országalma és a Szent Korona.

Erzsébetváros lakóinak lehetősége van ingyenesen is meglátogatni a Parlamentet, ha a regisztrálnak a +36 30 709 1102 telefonszámon.

Kedvcsinálóként néhány érdekesség az Országházról:

-          az építésnél szinte kizárólag magyar építőanyagokat használtak fel, például a díszek aranyozásához 40 kg 22-23 karátos aranyat.

-          a főlépcső mellett 6 méter magas márványoszlopok állnak, ezeket Svédországból hozatták ide.

-          A ház fűtési- és szellőzőrendszere az egyik legmodernebbnek számított az építéskor Európában. A hűtést régebben téren álló két szökőkúton keresztül beáramló hideg levegő biztosította, majd amikor ezeket elbontották, föld alatti aknákban felhalmozott jégtömbökkel hűtötték a termeket.

-          az Országház kupolája 96 méter, mivel az épület a millenniumra Magyarország fennállásának ezredik évfordulója készült. Ugyancsak a honfoglalás évét (896) hivatott szimbolizálni, hogy a főlépcső 96 lépcsőfokból áll.

-          az épületnek 365 kisebb-nagyobb tornya van, vagyis az év minden napjára jut egy. 

kohezios_alap