• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. április. 12. kedd
  • 0

Harmadjára is indul a kerületi irodalmi pályázat

Április 11-én, a költészet napján hirdették meg az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat harmadik alkalommal.
title image

Harmadjára is indul a kerületi irodalmi pályázat

Április 11-én, a költészet napján hirdették meg az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat harmadik alkalommal. A pályázatokat május 3-ig lehet beadni, az ország bármely pontján lakó 35-és-65 év közötti írónak, költőnek, műfordítónak. A jelentkezőnek legalább két nem magánkiadásban megjelent kötettel kell rendelkezniük. A pályázatokról neves írókból, szerkesztőkből álló grémium dönt. De vajon milyen a presztízse ennek a kerületi díjnak, és miért hasznos ez az itt lakóknak? Erről kérdeztük a szakmai zsűri elnökét, Gács Anna, irodalomkritikust, illetve Szűcs Balázs alpolgármestert is.

 

Szűcs Balázs: Erzsébetváros a kortárs irodalom központjába került 

-          Miért fontos Ezsébetváros számára a kortárs irodalom támogatása?

-          Az a célunk, hogy a kerület bulinegyből kulturális negyeddé alakuljon át, ide vonzzuk a kortárs alkotókat és a közönségüket is. Immár harmadik alkalommal hirdetjük meg azt az irodalmi ösztöndíjat, amely Erzsébetvárost a mai magyar irodalom középpontjába emelte, hiszen mi vagyunk az elsők a hazai önkormányzatok között, amelyik kortárs irodalmi ösztöndíjat hozott létre. Az ötlet sikerét jelzi, hogy már csatlakozott a kezdeményezésünkhöz a kilencedik és a nyolcadik kerület is. A jelenlegi kulturális életünk nem csak megosztott, hanem elképesztően átpolitizált is. Mi azoknak a középgenerációs szerzőknek szeretnénk lehetőséget nyújtani, akik máshol nem nagyon találnak otthonra a műveikkel. Feltételünk, hogy a jelentkező nem vehet igénybe párhuzamosan állami alkotói ösztöndíjat. Mi évente öt-öt szerzőt tudunk fél éven át, havi nettó 160 ezer forintos ösztöndíjjal támogatni. Ezzel lélegzetvételnyi időhöz juthatnak az írók, nem kell másod és harmadállás után rohanniuk, hanem ezt a hat hónapot valóban az alkotómunkára, új műveik létrehozására fordíthatják.

-          De mit nyer ettől kerület?

-          A dijazott szerzőink rendszeresen bekapcsolódnak a kerület kulturális eseményeibe, találkoznak a társművészetek képviselőivel is, progresszív összművészeti programokkal frissítik Erzsébetváros szellemi életét. Az irodalmi ösztöndíj rangját mutatja, hogy a kezdeményezés fővédnökségét elvállalta honi irodalmi élet doyenje, a 94 éves Kossuth-díjas költő, Lator László. A zsűri elnöke a neves irodalomkritikus és szerkesztő, Gács Anna. Nekem annyi kérésem volt az öttagú zsűri felé, hogy kizárólag szakmai alapon döntsenek a pályázatokról, és az öt díjazott szerzőnél a nemek aránya három a kettőhöz legyen. Tehát az nem fordulhat elő, hogy csak férfiakat, vagy csak nőket jutalmazzanak. Fontos idei újítás az is, hogy az ösztöndíjban részesülőktől azt is kérjük, hogy a félév alatt írjanak két Erzsébetvárossal kapcsolatos tárcát, és az írásaikat megjelentetjük az Erzsébetvárosi újságban. Ez nemcsak a szerzőknek jelent újabb nagy olvasóközönséget, de a kerület presztízsét is emeli: szeretnénk a friss kortárs irodalmat eljuttatni a kerület lakóihoz.


Gács Anna: Ez egy fontos díj

-          Mi a jelentősége az Erzsébetvárosi Irodalmi ösztöndíjnak?

-          Ez egy nagyon fontos díj. A pályakezdő fiatal íróknak, és a sikeres, befutott szerzőknek több pályázati lehetőségük is van idehaza. De a középgenerációnak jóval kevesebb. Ez az ösztöndíj éppen ennek a korosztálynak, a 35-és-65 év közötti íróknak, költőknek, műfordítóknak nyújt segítséget. Azoknak, akik máshonnan kevés támogatást remélhetnek. például nem részesülnek állami ösztöndíjban, vagy a politikai felhangok miatt nem is akarnak állami forr4ásokat igényelni. Ez viszont egy abszolút politika mentes díj, amiről az általam vezetett öt tagú szakmai zsűri dönt. Pozítív gesztus az önkormányzat részéről az is, hogy a páyázó íróknak nem kell a kerülethez kötődniük, csupán azt kérjük tőlük, hogy vegyenek részt néhány itteni kulturális rendezvényén, felolvasásokon, beszélgetéseken, s ezzel járuljanak hozzá a kerület kulturális fejlődéséhez. Pályázat kiíróinak részéről nagyvonalú gesztus, hogy tiszteletben tartja az írók autonómiáját. Ezért is van ennek a díjnak nagy presztízse irodalmi körökben.

-          Milyen műfajban, tematikával lehet jelentkezni?

-          Ebben is szabadon választhatnak a szerzők: lehet vers, próza, műfordítás, bármilyen téma. Feltétel, hogy a pályázónak már legalább két nem magán kiadású kötettel kell rendelkeznie. Mivel ez egy féléves össztöndíj, a pályázónak azt is be kell nyújtania, hogy ebben a hat hónapban min szeretne dolgozni, lehet az kutatómunka, vagy a következő kötet írása is.  A szakmai zsűri  a szerző eddigi munkássága illetve a benyújtott terv alapján dönt. Minden évben öten kaphatják meg az ösztöndíjat. Nagyon nehéz a zsűrinek dönteni, hisz 2020-ben kilencvenen pályáztak, tavaly körülbelül hatvanan. A nagy érdeklődés is a díj elismertségét bizonyítja.  

kohezios_alap