• írta Sándor Zsuzsa
  • 2021. november. 24. szerda
  • 0

Forrai Ferenc grafikusművész Olvasónapló című kiállítása

Erzsébetvárosban pedig különösen kiemelt szerepet kap a kultúra – ahogyan ezt a K6-ban Niedermüller Péter, polgármester hangsúlyozta.
title image

November 23-án nyílt meg a Klauzál téri K6 Galériában Forrai Ferenc grafikusművész  Olvasónapló című kiállítása. A szervezők azt is mérlegelték előtte, hogy ne halasszák-e későbbre az eseményt, hiszen a covid hullámai ismét fenyegetnek. De egyrészt a tárlat a megfelelő óvintézkedések mellett, maszkban biztonságosan látogatható, másfelől a megnyitásnak gesztusértéke van. Azt is üzeni, hogy a kultúra az egyik legfontosabb kapaszkodónk, lelki támaszunk a nehéz, nyomasztó időszakokban is.

Erzsébetvárosban pedig különösen kiemelt szerepet kap a kultúra – ahogyan ezt a K6-ban Niedermüller Péter, polgármester hangsúlyozta. A VII. kerületnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a főváros egyik kulturális központjává váljon, s helyt adjon, minden újszerű, progresszív kezdeményezésnek. Szűcs Balázs alpolgármester hozzátette: a budapesti önkormányzatok közül, az erzsébetvárosi az első, amelyik tavaly irodalmi ösztöndíjat indított el, hogy ezzel is támogassa a kortárs magyar szerzőket. Idén is meghirdették ezt az ösztöndíjat, amelyet –a szakmai grémium döntése alapján – Cserna-Szabó András, Mán-Várhegyi Réka, Ménes Attila, Szőcs Petra és Zoltán Gábor kaptak meg.

A kerület kulturális koncepciójának fontos eleme az is, hogy a műfajok és művészeti ágak párbeszédét is ösztönözzék. Ezért is kérték fel Forrai Ferencet, hogy térhatású különleges grafikáival vizuális olvasónaplókat alkosson a szövegekhez. Irodalom és képzőművészet játékos asszociatív találkozása ez. December 1-én, a kiállítás zárónapján pedig egy újabb műfaj gazdagítja majd az összművészeti hatást: eljön Grecsó Zoltán koreográfus  és Willany Leó nevű Improvizációs Táncszínháza, hogy a mozdulatok nyelvén is bemutassák – e szövegekre és grafikákra komponált – saját táncos „olvasónaplójukat.” 

kohezios_alap