• írta Barát József
  • 2022. április. 14. csütörtök
  • 0

Fókuszban a közrend, a köztisztaság, és a fiatalok támogatása

Erzsébetvárosban csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt évben. Ezt állapíthatta meg a kerület rendőrkapitányának beszámolója, melyet a Képviselőtestület április 13-án megtartott ülésén fogadott el.
title image

Fókuszban a közrend, a köztisztaság, és a fiatalok támogatása

 

Erzsébetvárosban csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt évben. Ezt állapíthatta meg a kerület rendőrkapitányának beszámolója, melyet a Képviselőtestület április 13-án megtartott ülésén fogadott el. A kerület legfontosabb döntéshozó szerve 22 előterjesztésről döntött, ezek között arról is, hogyan használják fel a köztisztaságra és a zöldítésre szánt anyagi kereteket. Több határozat szólt a gyerekek és a fiatalok támogatásáról.

 

Tavaly a kerületi rendőrkapitányság nyomozásainak eredményessége 56,6 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 45,5 százalékos szintről. Egyebek mellett ezt tartalmazta Türi Árpád rendőralezredes, kapitányságvezető beszámolója. A rendfenntartók munkáját Erzsébetvárosban nehezíti, hogy a népsűrűség itt több mint hétszerese a fővárosi átlagnak, a Keleti pályaudvar, a Blaha Lujza tér és a nagykörút vonzáskörzete komoly átmenő forgalmat vonz. Az idegenforgalmi szezonban a „bulinegyed” közel 400 kereskedése és vendéglátóhelye naponta több tízezer vendéget fogad.

A  2021-es év eredményei közé tartozik, hogy a regisztrált bűncselekmények száma 19,6 százalékkal, 2353-ról 1892-re csökkent. Ugyancsak javult a bűncselekmények 100 000 lakosra vetített aránya, csökkent a lopások és gépjárműfeltörések száma, miközben a kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozásának eredményessége lényegesen javult: 26,3 százalékról 42,8 százalékra emelkedett. A beszámoló azonban nem csak kedvező jelenségeket regisztrált: 696-ról 721-re emelkedett a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Több garázdaságot regisztráltak, és míg 2020-ban 8, 2021-ben 12 kábítószer-kereskedőt füleltek le. Ez persze nem csak annak mutatója, hogy több lett a díler, de annak is, hogy a rendfenntartók sikeresebben léptek fel ellenük.

A bűnüldözés eredményességének javítása érdekében a kerületi rendőrkapitányság, a BRFK, a Készenléti rendőrség, és a kerület rendészei számos közös akcióban vesznek részt, ezt bizonyítják az utóbbi hetekben megtartott nagyszabású razziák is.  A közrend erősítését és az erzsébetvárosiak biztonságérzetének javítását szolgálja, hogy az önkormányzat sokszínű együttműködést folytat a kerületi rendőrkapitánysággal. A kerület rendészei közösen járőröznek a rendőrökkel, együtt használják a térfigyelő rendszert, aminek tökéletesítésére az önkormányzat jelentős forrásokat mozgósít.  Az önkormányzat adományai tették lehetővé, hogy 2021-ben 59 rendőr pénzjutalmat kapjon, hét kategóriában osztották ki az év kerületi redőre/az év kerületi rendőrségi dolgozója elismerést. Erzsébetváros hét önkormányzati tulajdonú lakás bérlőkijelölési jogát adta át a kerületi rendőrkapitányságnak, ami a rátermett fiatalok számára természetesen vonzóbbá teheti a közismerten alulfizetett rendőri pályát. A beszámolót a testület egyhangúan fogadta el.     

A képviselők döntöttek a kerület kiadásainak jelentős részét kitevő tételek felhasználásáról: arról, hogy milyen tevékenységeket fedezzenek a takarításra és a zöldfelület-fenntartásra szánt keretekből. Takarításra idén több mint félmilliárd, 542 millió 155 161 forint jut. Ebből végzik el a kerület gépi és kézi takarítását a hétköznapokon, ebből ürítik a szemetes-edényeket. Belső-Erzsébetvárosban kézi takarításra a hétvégi napokon is sor kerül. A Fidesz frakcióvezetője Veres Zoltán jelezte, hogy szerinte a hulladékgyűjtőket Belső-Erzsébetvárosban szombaton és vasárnap is üríteni kellene, szerinte gondokat okozhat, ha ez elmarad. Javasolta, hogy a polgármesterrel közösen ellenőrizzék, hogy milyen következményei lehetnek, ha napokon át gyűlik a szemét. Garai Dóra az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője szerint a „bulinegyedben” zajló hétvégi tivornyák következményeinek elhárítása érdekében itt mindenképpen gépi takarításra lenne szükség. Válaszában Niedermüller Péter polgármester azt kérte a Fidesz képviselőitől, hogy próbáljanak hatni a kormányzatra, hogy az segítsen a kerület tisztántartásában, hiszen a turizmus országos jelentőségű ágazat, ugyanakkor elfogadta a frakcióvezető meghívását közös „szemétláda-bejárási” akcióra. Az előterjesztést a testület a Fidesz három képviselőjének és az Élhető Erzsébetváros Egyesület tagjának ellenszavazatával fogadta el.

A zöldfelületek fenntartására idén szintén igen jelentős összeg, 243 millió 945.572 forint jut. Ebből kell 13 veszélyessé vált fát kivágni, kivenni az utánuk maradó tuskókat, és pótolni ezeket a fákat. Elvégzik a gallyazásokat, cserjéket ültetnek a Madách sétányra, a Hevesi Sándor térre, a Szenes Hanna parkba, a Király utcába és a Hutyra Ferenc utcába, lecserélik a rossz állapotú planténereket. Folytatják a közterületi padok felújítását is, egyebek mellett a Huszár utcában, a Kéthly Anna téren és az Erzsébet-körúton. A zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos előterjesztést a Képviselő-testület a Fidesz három képviselőjének tartózkodásával fogadta el.                 

Az összes képviselő megszavazta viszont azokat a támogatásokat, amelyek a gyerekek és a közoktatás rendszerében tanuló fiatalok érdekeit szolgálják. Ezek közé tartozik, hogy Erzsébetváros megteremtette annak átlátható pályázati rendszerét, hogy általános- és középiskolások sport- és művészeti tevékenységét esetenként legfeljebb 50 ezer forinttal támogassa, illetve, hogy kiemelkedően tehetséges fiatalok nemzetközi megmérettetéseken vegyenek részt. Erre a célra maximum 300 000 ezer forintos támogatás adható. A kerület hozzájárul a fiatalok közlekedéséhez: iskolások és 25 évesnél fiatalabb nappali tagozatos egyetemisták roller megvásárlásához 25 ezer, kerékpár vásárlásához, vagy B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez 40 ezer forintos támogatásra lehet pályázni.

Kilenc pályamű érkezett arra a keretre, amellyel az önkormányzat óvodások és iskolások táborozását támogatja Erzsébetváros balatonmáriafürdői nyári táborában. Hat iskola – közöttük a Molnár Antal Zeneiskola, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános iskola és Művészeti Szakgimnázium, a Bárdos Lajos-, és a Baross Gábor iskola – két óvoda, és egy önkormányzati fenntartású szociális és gyermekjóléti intézmény összesen 7 millió forintot kap erre a célra. A Képviselőtestület átlátható pályázati rendszert hozott létre annak érdekében is, hogy az iskolai alapítványokat összesen 15 millió forinttal támogassa tanulmányi kirándulások, üzemlátogatások, versenyek előadások, erdei iskolák szervezésében. A 2022-es költségvetésből 3,5 millió forint jut az idei diákolimpia megszervezésére. Életmentő hatása lehet annak a döntésnek, hogy minden oktatási intézmény kapjon megfelelő számban olyan injekcióat, amellyel kezelhető az allergiás (anafilaxiás) sokk, amikor a szervezet  annyira túlzásba viszi az allergén elleni védekezést, hogy összeomlik a légzés, összeomlik a keringés. Erre az önkormányzat másfélmillió forintot szán. 

kohezios_alap