• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. április. 05. kedd
  • 0

Fiatal fotográfusok kiállítása a K6-ban

Péntek este a K6 Galériában nyílt meg a Fresh Meat fotókiállítás, amely a fiatal hazai fotográfusoknak nyújt bemutatkozási lehetőséget.
title image

Elvágyódás és szabadság

Fiatal fotográfusok kiállítása a K6-ban

 

Péntek este a K6 Galériában nyílt meg a Fresh Meat fotókiállítás, amely a fiatal hazai fotográfusoknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Az egyik megnyitóbeszédet Bárdi Zsuzsanna alpolgármester mondta. Korábban ő is egy fotóművészeti galériát vezetett a Bartók Béla úton, most pedig a Klauzál tér az egyéni választókörzetéhez tartozik. A VII. kerület idén először támogatta a Fresh Meat rendezvényét, s a kapcsolatot hosszú távra tervezik. De miért fontos az önkormányzatnak egy fotókiállítás?

-          Azt szeretnénk, hogy Erzsébetváros ne a bulinegyedről legyen hírhedt, hanem a főváros egyik kulturális központjává váljon – válaszolta lapunknak Bárdi Zsuzsanna. – Az arculatváltás része a Klauzál tér felújítása is. Egy üres önkormányzati helyiségből hoztuk itt létre a K6 Galériát, amely nyitott, befogadó szellemiségével elsősorban a pályakezdő művészeknek kíván lehetőségeket biztosítani, és a fiatalokat vonzaná ide.

Péntek este a Klauzál téri galéria valóban megtelet a fotóművészetért rajongó ifjakkal. Ott volt a kiállítás két kurátora, Somosi Rita művészettörténész, és Mucsy Szilvia fotográfus is. Ők indították el 2017-ben a Budapest FotóFesztivált, s a programsorozat része a Fresh Meat is.

-  A 35 év alatti profi fotográfusoknak kiírt pályázatunkra idén közel kétszázan jelentkeztek. – jegyzi meg Mucsy Szilvia –  Nem adtunk meg tematikát, mert arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek azok a témák, amik ezt a generációt érdeklik. Az idei pályaművek alapján az derült ki, hogy az identitáskeresés foglalkoztatja leginkább őket: a gyökerek kutatása, a személyes és társadalmi múlt felidézése.

Elsőre meglepő, hogy a fiatal fotósokat ennyire izgatja a múltidézés, a honnan jöttünk, hová megyünk kérdései. Persze egy olyan országban, ahol a független művészek számára a jövő bizonytalan, a perspektívák láthatatlanok, leginkább csak a gyökerekbe lehet kapaszkodni. Míg a korábban a Fresh Meat-nek évente öt-hat győztese volt, idén annyira magas volt a színvonal, hogy nyolc legjobbat választott ki a két kurátor. A díj maga a kiállítási lehetőség. A Fresh Meat nyertesei közé kerülni komoly szakmai rang, amely átsegíthet a pályakezdés nehézségein, új távlatokat nyithat itthon és külföldön is.

A K6 mellett a Király utca 29-ben lévő üzlethelyiség kirakatában is láthatók a nyertes fotográfiák. Szembeötlő, hogy a fiatalok képi világa, stílusa mennyire sokféle, ami azonban mindegyik művön átsüt az a tehetség és eredetiség.

Mivel a fotósorozatok többsége a pandémia alatt született, a bezártság, elvágyódás, létbizonytalanság érzése szinte mindegyik képen nyomot hagyott.

Billy Laviere művésznévvel szereplő fiatal fotográfus egy pesti bérház szűk földszinti lakásába szorult be a járvány idején, 3D-s digitális kollázsokkal, összemontírozott képekkel a városi környezetben magára maradt, kiszolgáltatott embert mutatja be.

Dóka Gábor idén végez a kaposvári egyetem fotográfia szakán. Már kétszer pályázott a Fresh Meatre, ám csak most sikerült a nyertesek közé bejutnia. Saját szerelmi válságát, egy szakítás lelki töréseit dolgozta fel feketén-fehéren absztrakt, szimbolikus fotóin.

Száraz Katalin jelenleg szabadúszó fotós Párizsban. A járvány miatti korlátozások ott szigorúbbak voltak, mint nálunk, ezért, mikor a harmadik hullám miatt is zárlatot rendeltek el, Katalin leköltözött egy dél-franciaországi kis faluba, közel a Földközi-tengerhez. A tengerparti sziklákat szinte festményszerű fotográfiákon örökítette meg. Misztikus képei a világot fenyegető globális veszélyre figyelmeztetnek.

Tóth Emese a vőlegényével Honkongban töltött nyolc hónapot, ott érte el őket járvány: magukra maradtak egy távoli ismeretlen világban. Ekkor kezdte el Emese a Mikor a gyermek gyermek volt című sorozatát, amelyben a felnőtté válás nyomasztó és játékos emlékeit idézte fel.

Illyés Zalán Kolozsvárott végzett film és fotóművészetet szakon, és a romániai árvaházakban élő gyerekekről készítette szívszorító dokumentum sorozatát.

A fiatal magyar alkotók közül többen külföldön képzelik el a jövőjüket, mások itthon, de a szabadság és a függetlenség vágya mindannyijukban közös.

A kiállítás április 21-ig megtekinthető a K6 Galériában. 

kohezios_alap