• írta Sári Judit
  • 2023. június. 06. kedd
  • 0

Faltól, falig újul meg az Almássy utca

A felújítást megelőző tervezéssel kapcsolatos június 5-i utcafórumon részt vett Niedermüller Péter polgármester és a kerület főtájépítésze, Takács Dániel is.
title image

Faltól, falig újul meg az Almássy utca, melynek ötletelési, tervezési folyamatába már tavaly bevonta a lakókat a választókerület képviselője, Molnár István. A felújítást megelőző tervezéssel kapcsolatos június 5-i utcafórumon részt vett Niedermüller Péter polgármester és a kerület főtájépítésze, Takács Dániel is. A szervező Molnár István röviden összefoglalta az előzményeket: az Almássy térből nyíló kis utcában, amelyre egyébként összesen hét társasház nyílik, két évtizede nem történt igazi felújítás, viszont a kerület által két éve elkészíttetett közműtérkép adataiból kiderült, hogy itt akár ültetett fákat is lehet telepíteni a planténeres fasorok helyett. „Kilenc éve várunk erre a pillanatra” – mondta a képviselő, amit a lakók helyeslően nyugtáztak.

Mostanra a lakók igényei találkoztak az önkormányzat törekvéseivel, a megálmodott fasor mellett útburkolat felújításról, utcabútorok cseréjéről és a fák mellett egyéb zöldfelületi lehetőségekről, felszíni zöldítésről is tájékoztatott a főtájépítész. A lakók és a számvizsgálók felkészülten érkeztek, volt, aki részletesen összefoglalta a meglévő problémákat, így például a süppedő burkolatot, a csapadékvíz összefolyását, szóba került, hogy a házfalak hogyan védhetőek meg a kutyavizelettől, és olyan mélységekig tárgyaltak a lakók a növényzetről, hogy különböző fajtájú fák értékelése is lezajlott a kötetlen beszélgetésen. Többen jelezték, hogy mindenképpen olyan lombos fákat szeretnének, amelyek valós árnyékot adnak, felmerült a lugas jellegű növényzet telepítése, és egyetértettek abban, hogy tulajdonképpen egy sétány kialakítása lenne az optimális megoldás. Nyilván ritkán fordul elő, hogy mindenkinek azonos a véleménye, így például a stílusosabb legyen az utca, színesek az utcabútorok kérdésében nem feltétlenül értett egyet mindenki, ezzel kapcsolatban Niedermüller Péter példaként megemlítette a Garay téri padok kérdéskörét, elmondva, hogy hónapokig kérte tőle a lakók egy része, hogy legyenek pihenőpadok a téren, majd amikor kitették a padokat megérkezett az ellentábor, azzal, hogy szedjék be a padokat. Ez egyébként egy kiváló példa arra, hogy konszenzusra, megállapodásra kell törekedni, mert akkor lesz elégedett a végén a többség.

Takács Dániel külön felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezésnél több olyan külső szempontot is figyelembe kell venni, ami a végső kialakítást erősen befolyásolja, ilyen például az utca szélessége, vagy az, hogy sétálóutca esetén is biztosítani kell a behajtást például a tűzoltóknak, illetve, hogy a csapadékvíz elvezetést meg kell oldani. Most a tervezés folyamata kezdődik, a lakossági igények közül, azokat, amelyek megvalósíthatók, figyelembe fogják venni. Válaszaiból kiderült, hogy a burkolati hibákat helyileg javítgatni nem érdemes, itt is látszik, hogy a beton-bontások, a burkolathézagok között már felütötte fejét a gaz, nyilván elemes burkolatban érdemes gondolkozni. Ugyancsak lakói kérdésre jegyezte fel, hogy a házfalak védelmét milyen módszerrel lehet biztosítani, és ígéretet tett arra, hogy minden kérdésre, problémára meg fogja keresni a válaszokat.

Mind Molnár István, mind Niedermüller Péter biztosította a lakókat arról, hogy ahogy eddig, úgy ez után is tájékoztatva lesznek a terveztetés aktuális állásáról, és amennyiben igény mutatkozik rá, lakossági egyeztetésre is bocsátanak kérdéseket. 


kohezios_alap