• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. július. 27. szerda
  • 0

Esélyegyenlőség és sokszínűség hónapja Erzsébetvárosban: Civilek a sérültekért

Július az esélyegyenlőség és a sokszínűség hónapja Erzsébetvárosban.
title image

Esélyegyenlőség és a sokszínűség

Civilek a sérültekért

Július az esélyegyenlőség és a sokszínűség hónapja Erzsébetvárosban. Azt szeretnénk, hogy a sérült vagy fogyatékkal élő embertársainknak is esélyük legyen teljes életet élni, és ehhez minden támogatást megkapnak a kerülettől. Az önkormányzat ezért együttműködik olyan civil szervezetekkel, amelyek a humánumban mutatnak példát mindannyiunknak.

 

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete(VGYKE) sorstársaik számára szervez közösségeket Erzsébetvárosban is. Mivel a Covid miatt a személyes találkozókra nem volt mód az utóbbi időben, a Facebookot is felhasználják a civil hálózataik fejlesztésére

Már az elmúlt évben megalakult a „Közösség Lámpásai" Budapest VII. Kerületi Látássérültek Klubja a Facebookon, amely szeptembertől – Jánosi Veronika VII. kerületi Közösségi civil szervezővel –újra indul.  Az online klubnak máris száz látássérült tagja van Erzsébetvárosban. Ősztől várhatóak a Facebook-klubban élő bejelentkezések, foglalkozások. A gyengénlátókat és családtagjaikat érintő információkat fognak megosztani, például pályázati lehetőségekről, jogi, pszichológiai tanácsadásról, juttatásokról, szabadidős programokról. A VGYKE tanfolyamokat hirdet olyan sorstársaknak, akik szeretnék megtanulni a számítógép és az okos eszközös használatát, vagy a Braille írás-olvasást. A technikai fejlődésének és a felolvasó programok köszönhetően, ma már a gyengénlátók és a vakok is akadálymentesen, önállóan használhatják az internetet.

A VGYKE évek óta jó kapcsolatot ápol a Bischitz Johanna Integrált Humán Központtal, együttműködésük eredményeként a Lövölde téri Mozgáscentrumban két látássérült masszőr is dolgozik felváltva. Kedvezményes áron vállalnak gyógymasszázst a kerület lakóinak. Szolgáltatásaik rendkívül népszerűek.

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elérhetősége

Telefon: +36 1 384 55 41 / 1 mellék:
Mobil: +36 70 387 52 67
E-mail:
[email protected]

Honlapjuk: vgyke.com

Lehet-e csokival segíteni az autistáknak? Erzsébetvárosban igen! A Dózsa György út 32-ben található a Kockacsoki manufaktúra, ahol kézműves technikával, prémium alapanyagokból autista fiatalok készítik a különleges csokoládékat.

A Kockasoki alapítója és vezetője Dénes Ákos, maga is érintett szülő: az egyik gyermekénél autizmust állapítottak meg kiskorában Az édesapa azért is indította el a csokikészítő vállalkozását, hogy az olyan autizmussal küzdő fiataloknak segítsen, mint amilyen a fia is. Az autistáknak nagyon nehéz elhelyezkedniük a munkaerőpiacon. Pedig van egy csomó olyan munkaterület, amihez nagy monotóniatűrés kell, és ebben az autisták sokkal jobbak az épeknél. A csokoládékészítés is ilyen feladat.  

A Kockacsoki, azon túl, hogy piaci eladásra termel ínyencségeket, fontos társadalmi szerepet is vállal: nyári táborokat szervez autista gyerekeknek, ahol az önálló életvitelre tanítják őket szakemberekkel. Pályaorientációs programokat tartanak nekik, több tucat munkahellyel állnak kapcsolatban – bankokkal, informatikai cégekkel, színházzal, fotóstúdióval, kertészettel, állatorvosi rendelővel – itt az autisták szakmákat tanulhatnak, alkalmazhatják őket. A Kockacsoki érzékenyítő tréningeket tart a munkaadóknak. Olyan tudáshoz és tapasztalatokhoz juttatják a sérült fiatalokat, amelyekkel esélyük lesz boldogulni az életben.

Telefonszámuk: 06 70 608 9026

E-mail: [email protected]

kohezios_alap