• írta Adminisztrátor
  • 2020. február. 19. szerda
  • 2

Erzsébetváros pénzzel is segíti a fiatalok kerékpárvásárlását

Erzsébetváros pénzzel is segíti a fiatalok kerékpárvásárlását
title image

Erzsébetváros pénzzel is segíti a fiatalok kerékpárvásárlását

Erzsébetváros önkormányzata már korábban is támogatta a fiatalokat olyan pályázatokkal, amelyek más kerületekben nem szokásosak.

Így például segítséget nyújtott a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, ezzel a lehetőséggel a múlt évben nagyjából harmincan éltek.

Mára azonban az autóhasználat a világ összes nagyvárosában és így Erzsébetvárosban is elviselhetetlen környezetet teremt, így jogos a kérdés: támogassunk-e fiataljainkat abban, hogy minél előbb autó üljenek, és rendszeresen azzal közlekedjenek?

Furcsa ellentmondás, hogy az embereknek, ma már (és ma még) alaptudás az autóvezetés, de Erzsébetváros kis területe és szűk utcái miatt nem alkalmas sem arra, hogy autóval közlekedjünk, sem arra, hogy autóval parkoljunk benne. Viszont kerékpáros közlekedésre kiváló, a már említett távolságok és a sík terep miatt.

Ezért döntött úgy Erzsébetváros önkormányzata, hogy a jövőben a fiataloknak szánt támogatást fenntartja, sőt ki is bővíti, de ezentúl mindenki maga döntheti el, hogy az önkormányzat által fizetett 40 ezer forintos összegből jogosítványt szerez-e, vagy a kerületben jobban használható kerékpár vásárlásához használja fel ezt a támogatási összeget.

Sőt még roller vásárlása is lehetséges, ehhez 25 ezer forintot ad a kerület, de ne felejtsük el: ez a roller nem az a roller! Ennek tulajdonosa lesz, aki vigyázz rá és nem hagyja az utcán, az út közepén!

A támogatásra minden VII. kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő 10-13. évfolyamos középiskolai tanuló jogosult, aki az adott év január 1-én már betöltötte a 16. életévét. A fiataloknak a kerékpár vagy a roller beszerzése előtt még egy közlekedésbiztonsági képzésen is részt kell venniük, hogy biztonságosan közlekedjenek!

Túlmenően az ésszerűségen ez a rendelet esélyegyenlőséget teremt. Az a támogatott fiatal is hozzájut a mobilitását segítő önkormányzati támogatáshoz, és a közlekedési alapismeretekhez, akinek a jogosítvány megszerzése, vagy autó vásárlása a támogatással együtt is megoldhatatlan feladat.

kohezios_alap