• írta Adminisztrátor
  • 2021. augusztus. 27. péntek
  • 0

Erzsébet Kultúrpiknik – ősszel is pezseg a kultúrnegyed!

Erzsébetvárosban úgy gondoljuk, hogy a VII. kerületben van a kultúra igazi otthona, hiszen ez a negyed régóta híres színes, multikulturális része Budapestnek. Ezért 2021-ben hagyományteremtő szándékkal, Erzsébetváros Önkormányzat elindítja az Erzsébetvárosi Kultúrpiknik programsorozatot.
title image

Erzsébet Kultúrpiknik – ősszel is pezseg a kultúrnegyed!

 

Erzsébetvárosban úgy gondoljuk, hogy a VII. kerületben van a kultúra igazi otthona, hiszen ez a negyed régóta híres színes, multikulturális része Budapestnek. Ezért 2021-ben hagyományteremtő szándékkal, Erzsébetváros Önkormányzat elindítja az Erzsébetvárosi Kultúrpiknik programsorozatot.

A kezdeményezéshez két, nagy múltú, önálló rendezvény is csatlakozott, az Örkény kert és a Judafest. Helyet kap még a programban, az önkormányzat új, összművészeti eseménye, a Hetedhét Kulturális Fesztivál, illetve a már hagyományokkal bíró Civil Korzó.

A piknik hangulatú, hétvégi, szabadtéri programokat, hét közben igazi „kultúrcsemegékkel” egészítik ki a Róth Miksa Emlékházban, a K11-ben és a Csányi5-ben.

Teremtsünk hagyományt! Legyen Erzsébetvárosban a szeptember a kultúra hónapja!

Ízelítő az Erzsébet Kultúrpiknik 2021 programjából:

 

ÖRKÉNY KERT - 2021. szeptember 04.- szombat 13.30-22.00

13.30-kor és 15.00-kor Az Örkény Színház színpadán Csuja Imre mondja el a Jónás könyvét.

15.30-tól a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara Antonín Dvořák IX. "Újvilág" Szimfóniáját adja elő a Madách téri nagyszínpadon. Vezényel: Török Levente.

16.00 és 18.00 óra között a színház különböző helyszínein élő Vers csak Neked programon vehetnek részt nézőink.

16.45-től Palya Bea Egyszálének című műsorát láthatják a Madách téri kisszínpadon.

17.45-től Hámori Máté vezényletével Beethoven VII. Szimfóniáját adja elő az Óbudai Danubia Zenekar.

19.00 órától a Madách téri kisszínpadon a Lukács Miklós Cimbiózis Trió műsorát láthatják.

A programot 20.00 órától az Örkény Esztrád zárja a Madách téri nagyszínpadon.

 

HETEDHÉT KULTURÁLIS FESZTIVÁL - 2021. szeptember 11. szombat 11.00-22.00

Programok 127 év alatt mindenkinek!

A Klauzál téren színes koncertek, gyerek előadások, irodalmi programok idézik meg a kulturális hagyományokban gazdag kerület múltját és jelenét.

Az összművészeti fesztivál színpadi programjain különleges produkciókkal szerepelnek a kerület színházai, a Bethlen téri Színház, a Gang Színház, a Gólem Színház, a Spinóza Ház, a Fészek Művészklub, a Pesti Magyar Színház és az RS9 Színház. Fellépnek a Bihari Táncegyüttes utánpótlás táncosai, Janikovszky Éva darabot adnak elő a Tanod’Art stúdió növendékei, míg Simon Attila bábművész Kézenfekvő Állatmesékkel szórakoztatja a legkisebbeket. Karinthy Vera és Bornai Tibor közös produkciója mellett, Takáts Andrea Krúdy előadását, továbbá Szilágyi Zsófia irodalomtörténész és Kemény István szalonbeszélgetését tekinthetik meg az érdeklődők.

A színpadi program, a Voices of Budapest gálakoncertjével zárul, melyen a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház szólistái, Szilágyi Éva, Sudár Gyöngyvér, Frankó Tünde, Fülöp Zsuzsanna, Káldi András, Egri László-operaénekesek, Bardóczy Attila-színművész, Veér Csongor-hegedűművész valamint Turcsányi Janka és Mezei Pál zongoraművészek, Klein Judit és a Haverim Klezmer Zenekar lépnek fel. A fesztivál házigazdája: Baráth Attila színművész.

A Hetedhét fesztivál kapcsolódó programja a Massolit Books füzetkészítő workshopja és az Antropos.hu Art&Design Market művészeti vásár. A kiállítók között számos divattervező, ruha- és táskatervező, kiegészítő-tervező, kézműves, festő, grafikus és digitális alkotó munkájával ismerkedhet meg a nagyközönség.

 

JUDAFEST - 2021. szeptember 24-25-26., péntek, szombat, vasárnap

A JCC Budapest–Bálint Ház idén már 14. alkalommal rendezi meg a Judafest fesztivált. Annak idején azzal a szándékkal indították el a programsorozatot, hogy a különböző zsidó szervezetek nagyobb társadalmi figyelmet kapjanak, bemutatkozhassanak a szélesebb rétegeknek is, ugyanakkor találkozhassanak egymással is – ez idén sincsen másképp.

A Judafest fő, vasárnapi eseménye idén a gasztronómia köré szerveződik: az Egy étel – egy történet című rendezvény szereplői kedvenc receptjük történetét mesélik el. Dragomán György író, Steiner Kristóf újságíró-gasztroblogger, Fűszeres Eszter gasztroblogger, Harsányi Bence, a Momentán Társulat vezetője, Nyáry Luca író-újságíró és Péterfy Bori színész-énekesnő osztják meg kedves ételeik történetét a közönséggel, az ételeket pedig a helyszínen meg is lehet kóstolni.

A fesztivált a Lóci játszik zenekar akusztikus koncertje zárja. 

 

CIVIL KORZÓ - 2021. szeptember 26. – vasárnap

A 2021-es, 5. Civil korzó az újratalálkozás jegyében zajlik majd, hiszen tavaly a járvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényt. A korzó eleinte egyfajta civil seregszemle volt, mostanra azonban új funkciója is van: ezzel fejezzük ki szolidaritásunkat a civil szervezetekkel.

A családi napon bemutatkoznak társadalmi szervezetek, érdekképviseletek, művészeti és kulturális egyesületek és alapítványok, sportegyesületek, továbbá fellépnek a kerületben tevékenykedő művészek, hagyományőrző egyesületek.

kohezios_alap