• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. január. 28. péntek
  • 0

Csillagok égbolt nélkül – Gyerekek a Holokausztban

Emléknap diákokkal
title image

Csillagok égbolt nélkül – Gyerekek a Holokausztban

Emléknap diákokkal

Január 27-e a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja annak tiszteletére, hogy 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. A Holokauszt hat millió ember életének vetett véget, közülük másfél millióan gyermekként hagyták itt a földi létet. Legtöbbjüket gázkamrába küldték.

Január 27-én a Rumbach utcai zsinagóga és az izraeli Yad Vashem Múzeum különleges és méltó megemlékezésre hívta az ország általános és középiskoláit. A programra közel 50 tanulócsoport jelentkezett, a mintegy 1300 diák online rendhagyó órán kapcsolódott össze.

Az izraeli múzeum Csillagok égbolt nélkül – gyerekek a Holokausztban címmel készített új, digitális, nyomtatható kiállítást. Az anyag már magyar nyelven is elérhető olyan intézmények számára, melyek szeretnék kiállítani. (Jelentkezni a Rumbach utcai zsinagógában lehet.)

A tárlat fölteszi a kérdést a nézőnek: Vajon, ki vagyok én? Honnan jöttem, mit viszek magammal? Milyen az én családom? Ez a gyűjtemény, ezek a kérdések voltak a fókuszában a zsinagógából indított online-emléknapnak, amit diákok számára szerveztek.  

A Rumbach utcai komplexumból Kiss Henriett igazgató és Pető-Dittel Szilvia a Yad Vashem Oktatási Intézetének területi képviselője vezették a foglalkozást: Azokra emlékeztek, akiknek a Holokauszt elvette a gyerekkorát, az életét. Személyes sorsok elevenedtek meg, történetek Liane-ról, Uzielről, Évikéről. Gyerekekről, akik senkinek sem ártottak, mégis szenvedés, halál lett a sorsuk. Csupán zsidó származásuk miatt. A rendhagyó óra végén így búcsúzott az iskolásoktól a zsinagóga igazgatója:

„Soha ne akarjatok olyan társadalomban élni, mely az embert, az emberi méltóságot nem tiszteli!”

 

kohezios_alap