• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. június. 17. péntek
  • 0

Civiltalálkozó Erzsébetvárosban

Az önkormányzat mintegy 90 civil szervezettel tartja a kapcsolatot, évi húsz millió forinttal támogatja őket. Nemcsak programokat finanszíroznak, de egyes szervezetek működését is, mivel a legtöbb civil csoportnak a puszta fennmaradás is nagy gondot jelent.
title image

Civiltalálkozó Erzsébetvárosban.

 

Mi köti össze Tápét Erzsébetvárossal? Ehhez először is tisztázni kéne, hol van Tápé? Ez egy kis község volt Csongrád-Csanád megyében, 1973-tól Szegedhez csatolták.  Tápé lakosai azonban önérzetes lokálpatrióták, ma is úgy emlegetik: Szeged csatlakozott hozzájuk. Tápén ötezren laknak, Erzsébetvárosban ötvenezren, de közös bennük hogy nagyon fontosnak tartják a helyi civil közösségek fejlesztését.

Tápéról ezért külön küldöttség érkezett a VII. kerületi Polgármesteri Hivatalba, hogy az ottani szakemberek – köztük a művelődési ház, és az önkormányzat munkatársai – tapasztalatokat cseréljenek Erzsébetváros vezetőivel. Sokat lehet tanulni a jó példák megosztásából.  

Szeged a – „Közösség a közösségben, a helyi identitás és a kohézió erősítése” – című pályázatával uniós támogatást nyert 2017-ben, és a civil szférát erősítő programsorozatuk július elején zárul le. Ezen belül, Tápé is kidolgozta saját lokális civil-koncepcióját, s ezt mutatták be nálunk.

Goráné Rescsik Anita, a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház munkatársa ismertette programjuk főbb pontjait. Számukra fontos volt, hogy ne felülről találják ki, hogy milyen új civil kezdeményezések érdekelnék a helyieket, hanem a lakosságot kérdezték meg erről. A javaslataik alapján valósult meg EU-s támogatással például a „Gyütt-Mönt Találkozó”. 

-          Nálunk sok a Szegedről és máshonnan Tápéra települt új lakó, akik saját településeik hagyományait, kulturális szokásait hozzák magukkal, s ezekről beszélgettünk velük. Tápé befogadó, nyitott hely, ezért is vagyunk kíváncsiak arra, mások mivel tudnák gazdagítani a mi közösségeinket – magyarázta Goráné Rescsik Anita.

De a tápéiek szerveztek még Irodalmi Színjátszó Kört, Generációk délutánját, ahol a gyerekektől az idősekig együtt sportolhattak. A fiatalok kívánságára Médiaklubot indítottak, ahol a diákok megismerhették milyen a szegedi színház a színfalak mögött, hogyan készülnek a helyi televízióban a műsorok.

Hasonló kezdeményezések Erzsébetvárosban is vannak – vette át a szót Szűcs Balázs, a civil ügyekért felelős kerületi alpolgármester. Az önkormányzat mintegy 90 civil szervezettel tartja a kapcsolatot, évi húsz millió forinttal támogatja őket. Nemcsak programokat finanszíroznak, de egyes szervezetek működését is, mivel a legtöbb civil csoportnak a puszta fennmaradás is nagy gondot jelent.

Ezen kívül idén augusztus végén immár hatodik alkalommal fogják megrendezni a kerületben a Civil korzót, ahol az Erzsébetvárosban jelen lévő civilek bemutathatják tevékenységüket egymásnak és az érdeklődőknek. A helyi civil élet fejlődésében fontos állomás lesz, hogy hamarosan átadják a Nagy Diófa utca 34-ben a felújított közösségi teret, amely sok civil szervezetnek biztosít majd helyet ingyen.

El is kísértük a tápéi kollégákat, hogy megnézzék a készülő Nagy Diófa utcai új közösségi teret. Közben kötetlenül beszélgethettünk egymással, a közös problémákról is. Például, hogy milyen nehéz manapság motiválni a fiatalokat, hogy civil körök tagjai legyenek. Persze érthető is, hogy a mindennapi megélhetési gondok közepette, az állandó hajszában, az önkéntes közösségi munkákra keveseknek marad ideje, energiája.

Pedig megérné. Tápé és Erzsébetváros is csak akkor válhat lakosai otthonává, ha aktívan részt vesznek közös ügyeik intézésében. Mindannyiunk élete gazdagodik attól, ha megtartó közösségeket építünk. 

kohezios_alap