• írta Buják Attila
  • 2023. szeptember. 18. hétfő
  • 0

Bemutatkozik az alapítvány kuratóriuma – az elnök Heiszler András

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott a Csányi5-ben az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány újonnan kinevezett kuratóriuma.
title image

Bemutatkozik az alapítvány kuratóriuma – az elnök Heiszler András

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott a Csányi5-ben az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány újonnan kinevezett kuratóriuma. Az önkormányzat azzal bízta meg a testületet, hogy a hat éve működő Csányi5-öt az eddigi magas színvonal mellett hatékonyabban integrálja Erzsébetváros kulturális életébe. Ehhez plusz források is kellenek. Változatlanul lényeges kitétel, hogy az alapítványnak a pártpolitikától mentesnek kell lennie.

A kuratórium összetételéből a kerület színessége, sokfélesége köszön vissza. Az elnök, Heiszler András, a Mazsihisz leköszönt elnöke. A bemutatást az elnök a Csányi5-öt eddig vezető Lefkovics Zsófia dicséretével kezdi. Közművelődési feladatait a Csányi5 a szűkös források ellenére ragyogóan ellátta. Ez a közművelődési szakember érdeme. Lefkovics Zsófia természetesen a kuratórium tagja. A kuratórium tagja lesz Katz Petra, a Gólem Színház volt művészeti titkára, a 6Szín teátrum vezetője. Zeitler Ádám Angliából tért haza, társaival megalapítva a Milestone Intézetet. Az intézet tanácsadói üzletágának igazgatója. A Lauder iskola szülői csoportjának mentora. Sokoldalúságát bizonyítva rabbinak tanul. Heiszler András reményei szerint többekkel együtt a budapesti rabbigenerációk új korszakát fogja megnyitni. Saly Noémit nem kell bemutatni az olvasónak. A kiváló város- és helytörténész, a zsidó gasztronómia ismerője remek előadó, amit bemutatkozásként egy zsidótárgyú, dualizmuskori anekdotával bizonyít. Heiszler András munkássága mindenki előtt transzparens. A kuratóriumban az önkormányzatot Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere képviseli. Szücs Balázs azzal kezdi: Erzsébetváros az első hazai önkormányzat, amely kulturális fejlesztési koncepciót dolgozott ki. Az önkormányzat célja az, hogy Erzsébetvárost újra a kultúra fellegvárává tegye. Nem lehet más célja egy kerületnek, amely ennyi kiváló művészt adott Magyarországnak. Ahol Karinthy, Faludy született, ahol Petőfi, Szendrei Júlia, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán lakott, ahol Rejtő Jenő élt. A kerületnek a múlt nélkül nincs jövője, a jövő pedig fiatal alkotóké, akiket Erzsébetváros folyamatosan támogat. Erzsébetváros feladata továbbá a kerületre jellemző iparoskultúra emlékeinek ápolása. Hogy a helyi zsidó múlt miként illeszkedik „a történelmi nagy egészhez”, azt Saly Noémi fejti ki. A történelem az iskolában csatákról, várvívásokról, harcról, gyilkolásról szólt. Utálta. A történelem a halál történelme volt. A Csányi5 tárlatai az „élet történelmét”, a főzést, a lakhatást, a házasságot, az iskolát, a kávéházat, egy élő közösség életét próbálják bemutatni.

Hogy ez egy múzeum életében mit jelent, azt a „páratlan páros”, R. Keleti Éva és Janklovics Péter gyors tárlatvezetése mutatja be. A századforduló zsidó háztartásának tárgyi emlékeit gyűjtötték össze a konyhától a hálószobáig. Éva a tárgyak funkcióját ismerteti a gyertyatartótól a tejes és a húsos kredencig. Péter azonban folyton belekotyog. Ő az, aki, ahogy Erzsébetvároshoz illik, mindenkinél mindent „sokkal jobban tud.”                       

kohezios_alap