• írta Barát József
  • 2022. március. 18. péntek
  • 0

Beköltözhet új otthonába a Molnár Antal Zeneiskola

Megtörtént a Damjanich utca 4-es számú épület átadása a Molnár Antal zeneiskolának, ahonnan valaha Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Presser Gábor és sok más muzsikus pályája is elindult. Ezzel sokéves huzavona végére került pont.
title image

Beköltözhet új otthonába a Molnár Antal Zeneiskola

 

Megtörtént a Damjanich utca 4-es számú épület átadása a Molnár Antal zeneiskolának, ahonnan valaha Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Presser Gábor és sok más muzsikus pályája is elindult. Ezzel sokéves huzavona végére került pont.

       Erzsébetváros Kultúrnegyedet szeretne építeni és ebben a zenének is roppant nagy jelentőséget tulajdonít. Ez határozta meg az önkormányzat tetteit, amikor a korábbi konfliktusokat rendezve átadja ezt a szépen felújított épületet a zenét tanuló gyerekeknek.  

Erről beszélt Niedermüller Péter polgármester március 18-án, a szimbolikus kulcsátadás során, azon a napon, amely a Belső-Pesti Tankerületi Központtal múlt év december 15-én aláírt szerződésben a birtokbavétel végső határidejeként szerepelt. Egyben sajnálkozását fejezte ki, hogy az eseményen a zeneiskola vezetése és a tankerület nem képviseltette magát.

A Zeneiskola kálváriája több mint 10 éve kezdődött, amikor a korábbi, fideszes városvezetés bezárta a felújított Janikovszky Éva általános iskolát, amelynek épületében a zeneiskola is működött. A Rottenbiller utcai épületben akkor a Fasori Református Kollégium új szárnyát nyitották meg. A zeneiskola jövőjét nem tisztázták. Azt átmenetileg különböző ingatlanokban helyezték el, ám megkezdődött a Damjanich utca 4. alatti épület felújítása.    

Az elmúlt két évben az önkormányzat három nyílt pályázat kiírásával próbálta tisztázni az épület sorsát. Az első pályázaton, melyet 2021-ben írtak ki, a Belső-Pesti tankerületi Központ nem indult el, így a tendert a Várkonyi Zoltán alapítvány (FreeSZFE) nyerte el. A színház- és filmművészetis diákok azonban a birtokbavétel után egy héttel elhagyták az épületet, amikor számukra kiderült, hogy az otthontalanul maradt zeneiskola is szeretne ideköltözni ­– amennyiben ezt számukra a tankerület lehetővé teszi.

A 2021 márciusában kiírt pályázatot a tankerületi központ nyerte, ám ragaszkodott ahhoz, hogy az általa már vállalt díjfizetést elkerülje, ingyen szeretett volna hozzájutni az épülethez. A fél év múlva ismét kiírt pályázat nyerteseként a tankerület végül megkötötte a szerződést az épület kibérlésére a zeneiskola számára. A most megtartott szimbolikus kulcsátadási eseményen Niedermüller Péter polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat senkinek sem fog épületeket ajándékozni, Erzsébetvárosban csak átlátható, nyílt pályázatok során lehet bérleményekhez jutni. Az apróbb kifogásokkal kapcsolatban elmondta: a javításokat elvégzik március 29-ig.

Az önkormányzat képviselőtestülete ugyanezen a napon támogatta, hogy a zeneiskola új jazz tanszakokat hozzon létre billentyűs, vonós, pengetős és ütős hangszerek oktatására, valamint kamarazenei képzésre. 

kohezios_alap