• írta Adminisztrátor
  • 2021. június. 16. szerda
  • 0

Az önök kérdéseire válaszolt Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere május 27-i online fogadóóráján.

title image

Az önök kérdéseire válaszolt Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere május 27-i online fogadóóráján.

Az önök kérdéseire válaszolt Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere május 27-i online fogadóóráján. (https://fb.watch/5REy3pb0_y/)

Erzsébetváros polgármestere május 27-én ismét online fogadóórát tartott. Sok kérdés érkezett a köztisztasággal kapcsolatban. Niedermüller Péter elmondta, a VII. kerület utcáinak és tereinek tisztasága mindannyiunk közös ügye. Egyrészt vannak olyan kerületi részek, például a Lövölde térnél, amelynek a takarításáért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felelős. Ugyanakkor a lakóházak előtti járdaszakaszok tisztán tartása az adott társasházak dolga. (https://www.facebook.com/Erzsebetvaros.hu/photos/a.101737907967470/330281665113092)

De minden olyan területen, ahol az önkormányzat feladata a tisztaság megteremtése és fenntartása, az Erzsébetváros Kft. munkatársai folyamatosan, még szombatonként is dolgoznak négy mosó és négy járdatakarító gépjárművel. A kutyafuttatókban is legalább hetente kétszer összeszedik a szemetet. Az önkormányzat által elindított köztisztasági kampány a szemléletváltást is sürgeti: az utca nem arra való, hogy a járókelők odapiszkítsanak. Mindenki ellen fel fognak lépni, aki az alapvető normákat megszegi.

A kérdések másik csoportja a közbiztonsággal volt kapcsolatos: hogyan lehetne megakadályozni, hogy újra dílerek és prostituáltak valamint a hangos italozók lepjék el az utcákat? Niedermüller Péter arról beszélt, ezek elsősorban rendőrségi feladatok, ezért folyamatosan egyeztet az kerületi rendőrkapitánnyal; illetve az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság vezetőjével. A lakossági bejelentéseket az ERI 0-24-ben működő 061-4619040-es telefonszámán várják. Erzsébetváros polgármestere arról is beszámolt, hogy az ERI munkatársai tavaly több mint 11 ezer esetben intézkedtek.

Ide kapcsolódik a bulinegyed problémája is, amelynek ügyeivel kapcsolatban a Belső-Erszébetvárosi munkacsoport folyamatosan egyeztet. Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester, a munkacsoport vezetője a helyi vendéglátósok és a lakók bevonásával igyekszik mindenki számára megfelelő, közös megoldásokat találni. Sem az Önkormányzat, sem a helyi vállalkozók nem érdekeltek abban, hogy a kocsmaturizmus virágozzék. Közös céljuk, hogy a bulinegyed kulturális negyeddé alakuljon át, minőségi vendéglátással és szolgáltatásokkal, rendezvényekkel, kulturális programokkal.

A fogadóórán is szóba került az fideszes törvénymódosítás, amely az önkormányzati lakások kényszereladását írta volna elő. „Ez egy ostoba, átgondolatlan, és mélyen igazságtalan javaslat volt.” – véleményezett Niedermüller Péter. Hozzátette, a kormány visszakozott, az eladási kényszer már csak azokra a fővárosi bérlakásokra vonatkozik, amelyek a világörökségi színtereken találhatók. Mivel ez a VII. kerületet is érintheti, ha a rendelet hatályba lép, Erzsébetvárosnak 26-27 milliárd forintos vagyonvesztést jelentene. Ezért Niedermüller Péter úgy látja, a leghelyesebb az volna, ha ezt a törvénymódosítást teljes egészében visszavonná benyújtója.

Sokan, sokféle teljesen jogos támogatási igénnyel keresik meg a Polgármesteri Hivatalt, amely lehetősége szerint mindenkinek igyekszik segíteni. Ám a Fidesz-kormány csak Erzsébetvárostól körülbelül 3,5 milliárd forintot vont el, ennyivel kevesebb összeg áll rendelkezésre, úgyhogy a kötelező önkormányzati feladatok ellátása is nagyon nehéz. „Ez olyan, mintha egy családban két kereső fizetéséből csak egy fél maradna, és abból kellene ugyanolyan életszínvonalat biztosítani, mint korábban. Ennek ellenére igyekszünk a leginkább rászorulókat támogatni, például jelentős szociális kedvezményekkel, segélyekkel, a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökkel.

 

kohezios_alap