• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. szeptember. 16. péntek
  • 0

Ars Sacra Fesztivál Erzsébetvárosban

A hagyományos őszi, szakrális rendezvény szeptember 17-25 között várja az érdeklődőket több erzsébetvárosi helyszínen is.
title image

Ars Sacra Fesztivál Erzsébetvárosban:

Lélektől lélekig komolyzenével, építészettel, közösségi alkalmakkal 


Építészet, komolyzene, számszimbolika, konferencia és főleg lelki muníció: ez az idei Ars Sacra Fesztivál kínálata. A hagyományos őszi, szakrális rendezvény szeptember 17-25 között várja az érdeklődőket több erzsébetvárosi helyszínen is.

Fasori evangélikusok programjai

Szeptember 21-én 10 és 12 órától a Fasori Evangélikus Gimnáziumban az épület és a hozzá tartozó templom tervezőjére, Percz Samura emlékeznek: kiállítást nyitnak az éppen 100 esztendeje elhunyt építész tiszteletére.

Szeptember 18-án 18 órakor a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében az Alkotó Muzsikusok Társaságának szerzeményei csendülnek fel zongorán, fuvolán, gordonkán, klarinéton, nagybőgőn, kürtön.

Szeptember 23-24-én a D50 Kulturális Központban a Magyar Egyházzenei Társaság szervez konferenciát Liturgia és művészet címmel. A program azoknak szól, akik mélyebben szeretnék megérteni vallás és művészet kötődését.

A konferenciához protestáns istentisztelet kapcsolódik a Fasori Evangélikus Templomban szeptember 23-án, 17 órakor. Ugyanitt másnap esti istentiszteletet, ökomenikus vesperást tartanak többszólamú tételekkel. A zenei szolgálatot a Zeneakadémia egyházzene tanszékének kórusa adja.

Szeptember 17-én délelőtt 10 órától a Matiné Bábszínház várja a gyerekeket, a Damjanich utca 2-ben.

Programok a Rózsák terén

Ugyanezen a napon az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban orgonakoncert lesz 19 órakor Bach, Liszt, és Guilmant művekkel. A koncertet követően a közönség megismerheti közelebbről is hangszerek királynőjét.

Szeptember 24-én 19 órakor egyházzenei hangversenyre várják az érdeklődőket: a Szent Erzsébet templom és az orgona romantikus stílusához igazodó zeneművek hangzanak el orgonán és énekhangon.

Szeptember 23-án 19 órától Budapesti Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Templomban Keresztkoncertekre hívják a zene barátait. Bubnó Tamás az alkalomra írt szakrális művével lepi meg közönségét a Szent Efrém Férfikar. Az ősbemutatót az önkormányzat is támogatja.

A Róth emlékház az Ars Sacra Fesztiválon

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény is csatlakozik a szakrális fesztivál programjához: Róth Miksa és a számszimbolika témakörben. Az iparművész egykori otthonában rejtélyes felvetésnek járhat utána a látogató, a számok megbúvó szimbolikáját kutatva a Róth mozaikokon. Vajon mit jelent a 70, a 12 vagy a 3 folytonos visszatérése az alkotásokon? Hol találkozunk ezekkel a Bibliában? Erre kereshetik a választ az érdeklődők szeptember 24-én 14 órakor.

kohezios_alap