• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. június. 08. csütörtök
  • 0

APERTÚRA – új színház Erzsébetvárosban

Új színház nyitotta meg kapuit Erzsébetvárosban, a Csányi utca 3-ban.
title image

Több mint premier buli!

APERTÚRA – új színház Erzsébetvárosban

Új színház nyitotta meg kapuit Erzsébetvárosban, a Csányi utca 3-ban. Az APERTÚRA Társulat a Gólem Központ üresen álló helyiségét újította fel, előadótermet varázsolva a régi raktárból. A rekonstrukciót 4 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A közösség Király Dániel – Cseh Dávid Premier bully című darabjával debütált kerületben, velük együtt immár tíz színházzal büszkélkedhet Budapest kulturális negyede.

K2 Színházból APERTÚRA

A csapat 2014-ben alakult akkori kaposvári színészhallgatókból; a társulat létrehozásáért és működtetéséért Junior Prima-díjban részesültek. Azóta sikerrel vendégszerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon: az Ördögkatlantól kezdve Berlinen át Frankfurtig, Londonig, sőt, Indiáig is eljutottak. Személyi változásokat követően a K2 Színház tagjai közül többen APERTÚRA Társulat néven, új tervekkel vágtak neki az évadnak. A 12 tagú közösség Borgula András invitálására érkezett a kerületbe, az elmúlt évük szinte kizárólag az építkezéssel telt: mintegy 20 millió forintból született meg játszóhelyük és otthonuk a Gólem Központban. A létesítmény bensőséges nézőtérrel várja a nagyérdeműt, az épületszárnyban aula, iroda, öltözők, mosdók kaptak helyet.

Benkó Tibor terem

Alkotók, családtagjaik, barátaik vettek részt a felújításban, s mint a hivatalos nyitóünnepségen kiderült: A társulat vezetőjének édesapja, Benkó Tibor tette a legtöbbet a saját játszóhelyért. Pénzét, kétkezi munkáját adta, hogy megvalósulhasson egy közösség évtizedes álma. Köszönetképp a nézőtér bejárata fölé egy táblát tettek: Benkó Tibor terem felirattal.

„Apa, itt a táblád!” – mondta könnyeivel küszködve Benkó Bence édesapjának, aki ez alkalommal is dolgozott: felvételt készített a rendezvényről.

„Amíg itt vagyok, támogatni foglak titeket!”

Telt ház előtt kezdődött az APERTÚRA hivatalos nyitóprogramja a Gólem Központban, ahol Borgula András ezekkel a szavakkal adta át a játszóhelyet: „Szülőnek érzem magam, bármi bűnt követsz el, én megtettem mindent.”

Niedermüller Péter polgármester arról beszélt: egy éve itt még romhalmaz volt, nem gondolta, hogy ebből színház lesz. Ugyanúgy, ahogy a Gólemből, téglát téglára rakva, egyesével, tűzön-vízen át haladva a célig. „Fantasztikus, hogy Erzsébetváros gyarapodott, ez mindannyiunk színháza!” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a színházak nincsenek jó állapotban, s az alternatív színházakra nem jutott központi pénz. „Amennyire tudjuk, segíteni fogjuk ezeket a társulatukat, nem fogjuk hagyni, hogy tönkremenjenek! Ők a szabadság pici tereit hozzák létre, ahol bármi megtörténhet, ahol a szabad művészet valósul meg. Legyünk mindannyian boldogok, hogy ezen a helyen két kis színház is működik!” – mondta. Megígérve, hogy „Amíg én itt vagyok, támogatni foglak benneteket!”

Még két előadás az évadban

„Felfoghatatlan, elképzelhetetlen számunkra, ami most történik. Közel tíz éve várunk arra, hogy saját játszóhelyünk legyen. Én majdnem elsírtam magam a színpadon” – nyilatkozott Benkó Bence az APERTÚRA Társulat vezetője, megköszönve a rengeteg támogatást, amit tanároktól, civilektől, az Ördögkatlan Fesztiváltól, az önkormányzattól kaptak. A következő évadra 4 bemutatót terveznek, ebből 2 tantermi előadás lesz, számukra ez az egyik fontos profil. 

Az APERTÚRA Társulat ebben az évadban még két előadással készül az új helyen:

június 9-én a Kohlhaas, 18-án a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabot láthatja a közönség a Csányi utca 3-ban.

Legközelebb ősszel játsszák a Premier bully című előadást, mely: színház a színházban. Király Dániel és Cseh Dávid darabja a kulisszák mögé viszi a nézőt, egy képzeletbeli vidéki színházba, ahol a vastapsot követően a rendező nem hajol meg a színészeivel, hiába invitálják…kohezios_alap