• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. február. 16. szerda
  • 0

A Spinoza ajándékkal is készül a 20. születésnapra

Cukorkagyárból magánszínház- Pezsgő évet ígér Sándor Anna, akinek a Dob utcában lévő aprócska színháza idén ünnepli 20. születésnapját.
title image

A Spinoza ajándékkal is készül a 20. születésnapra

Cukorkagyárból magánszínház

Pezsgő évet ígér Sándor Anna, akinek a Dob utcában lévő aprócska színháza idén ünnepli 20. születésnapját.

– Ősbemutatók sorozata jön a Spinoza Színházban: valamennyit mai magyar szerző írta. Az év Capa, a híres fotós életéről szóló drámával kezdődik, majd Kertész Imre, Nobel-díjas író első feleségéről, Albináról szóló monodrámával folytatódik – magyarázza Sándor Anna a teátrum tulajdonos-igazgatója.

– Kertész 42 évet élt együtt izgalmas feleségével, Vas Albinával, akinek jelentős szerepe volt a kitüntetésében, ettől is érdekes a darab – teszi hozzá.

A jubileumi évben mindenkit megajándékoz a teátrum, ugyanis áprilistól októberig hetente, ingyenes utcai örömzenét adnak a Dob utcában. Az évet pedig a 20 évvel ezelőtti sikerdarabok megismétlésével zárják.

„Olyan helyet kívántam létrehozni, ahol az emberek összejönnek, ahol okos és szép dolgok történnek”

A hetedik kerület ékszerdobozaként számon tartott étterem és kulturális központ eredetileg pékség volt, majd cukorkagyárként működött. Spinoza Színház és Étterem néven 2002-ben nyitott ki, mint az ország egyik első magánszínháza. A létesítmény életre hívója, lelke és motorja: Sándor Anna.

–  Hiszek a közösség erejében, és hogy az emberi kapcsolatokért érdemes élni. Olyan helyet kívántam létrehozni, ahol az emberek összejönnek, ahol okos és szép dolgok történnek – mondja Anna.

A Spinoza színpadán az elmúlt két évtizedben megjelent a hazai művészvilág színe-java. A számtalan ősbemutató, zenés játék, kortárs opera, beszélgetős est, kiállítás és koncert hamar Budapest kulturális térképére tette az intézményt. A legendás bárzongoristák, a hétköznapi élőzene és a mindig kóstolható, tradicionális zsidó konyha sokak számára varázsolta megkerülhetetlen találkozóhellyé a Dob utca 15-öt.

A Spinoza Színház célja a kultúra és a tudás összekapcsolása, fókuszban az szórakozva tanítással, ami Anna hitvallása. Kezdetektől vállalta, hogy a repertoáron kortárs, magyar témák és művek szerepeljenek, kiemelt figyelemmel a kisebbségekre, a társadalmi érzékenységre. A teátrum minden évben megrendezi a Spinoza Zsidó Fesztivált, és Síppal-dobbal néven saját zenei fesztivált is alapított. – Sokan akartak meggyőzni arról, hogy a kultúrába pénzt fektetni, színházat alapítani életveszély. Nem bántam meg, s örülök, hogy a Spinoza harmadik évtizedét tervezhetem. Én a közösségteremtéshez értek. Közösségre pedig legyen szükség a következő 10 évben is! – mondja Sándor Anna, aki az első 10 év után Anna, te hülye vagy? címmel írta meg könyvét arról, hogyan vágott bele a színházalapításba. A könyv folytatása, a második tíz évről az idei Könyvfesztiválra jelenik meg.

A Spinoza Színház a jubileumi évre öt ősbemutatóval készül. Ódor Kristóf és Grisnik Petra szereplésével, Czeizel Gábor rendezésében elevenedik meg március 26-ától a világhírű háborús fotós, Robert Capa életútja. Áprilistól 21-től hetente ingyenes, utcai, zsidó örömzenével készül a Színház a Carl Lutz emlékműnél.

A szeptemberi Spinoza Zsidó Fesztiválon Kertész Imre első feleségének története, az Albina című monodráma debütál Csákányi Eszter előadásában. Ugyancsak itt mutatják majd be Győrei Zsolt Latabár Kálmánról írt színdarabját Peller Károly főszereplésével. Ősszel Velencei bankár címmel egy Shakespeare átirat kerül műsorra Cserna Antal előadásában, illetve együtt lép deszkára Jávori Ferenc Fegya és Dunai Tamás, a lembergi történetekből, kocsmadalokból készített esttel. A Spinoza „szabadegyetemét” novembertől Kéri László viszi tovább a civilizációkról, Gábor György pedig folytatja Talmud, Tóra és a többiek programot.


kohezios_alap