• írta Sári Judit
  • 2023. március. 14. kedd
  • 0

A Rendészeti Igazgatóságunkon március 9-én ismét a középiskolás diákoké volt a főszerep

A Than Károly Ökoiskola és Szakképzési Centrum 35 diákja látogatta meg az igazgatóságot.
title image

Az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság számtalan feladata mellé tavaly bekerült az oktatás is, hiszen duális képzőhelyként akkreditálva most már a rendészeti pálya iránt érdeklődő fiatalok képzésében is részt vesznek. Így nem meglepő, hogy a Rendészeti Igazgatóságunkon március 9-én ismét a középiskolás diákoké volt a főszerep. A Than Károly Ökoiskola és Szakképzési Centrum 35 diákja látogatta meg az igazgatóságot, olyan fiatalok, akiket érdekel a rendészeti pálya, akik szívesen dolgoznának akár Erzsébetvárosban is. Az érdeklődő diákok egy előadás keretében ismerkedhettek meg a közterület-felügyelet működésével, megtudhatták hogyan lehet valaki közterület-felügyelő, milyen feladatokat kell végrehajtani a szolgálatteljesítés során.

-          Ezek az ismeretek döntőek lehetnek egy pályaválasztó diák életében, hiszen egy intézményi látogatás és a munkafolyamat megismerése a jövőbeli terveik és céljaik meghatározását is segítheti  - mondta Sedlák Tibor a Rendészet igazgatója. – Ha mellettünk döntenek, akkor a duális képzés lehetőséget biztosít számukra, hogy szakmai gyakorlatukat valós, életszerű körülmények között, megfelelő szakmai támogatással szerezzék meg. A most hozzánk érkező fiatalok a tavaly megkezdődött szakmai képzésben már résztvevő diákjainktól első kézből szerezhetnek ismereteket a nálunk folyó munkáról.  


És természetesen arról is, hogy kik is a rendészek, és mit csinálnak. Jellegzetes alakjai ők a kerület hétköznapjainak, kék egyenruhájukban, sárga mellényükben messziről felismerhetőek a közterületeken. Feladataikat elsősorban a parkolás-ellenőrzésével azonosítja a lakosság, azonban messze szélesebb skálán mozog a sok ellenőrzési tevékenység, amit végeznek. Ők ülnek a térfigyelő-központ kamerái előtt, ők felügyelik a közterületek rendjét, szankcionálják a szabálysértőket, együttműködnek a rendőrséggel, razziákon, ellenőrzéseken vesznek részt, rendezvényeket biztosítanak, de együttműködnek a takarításért felelős céggel is, illegális hulladéklerakókat, szemetelőket ugyanúgy megtalálnak, mint szabálytalanul parkolókat, vagy közterületen italozókat. A rendészeti területen nagyon nagy szükség van az utánpótlásra, a képzett fiatalok megnyerésére, amihez a kerületi Rendészet az oktatás keretein belül is minden segítséget megad a tanulóknak.


kohezios_alap