• írta Adminisztrátor
  • 2022. február. 08. kedd
  • 0

A közösségi költségvetési tanácsba várja budapestiek jelentkezését a Fővárosi Önkormányzat

A tanács tagjai a közösségi költségvetési felhívásra az Otlet.budapest.hu honlapra beérkezett és a szakmai szempontok alapján jóváhagyást kapott ötleteket értékelik meghatározott szempontrendszer alapján, majd javaslatot tesznek arra, hogy egy adott ötlet felkerüljön-e a szavazólistára.
title image
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
1052 Budapest Városház u. 9-11.
KÖZLEMÉNY
A közösségi költségvetési tanácsba várja budapestiek jelentkezését a Fővárosi Önkormányzat
Budapest Főváros Önkormányzata a lakosság döntéshozásba való bevonása részeként 2021-ben második alkalommal indította el a fővárosi közösségi költségvetést. Ennek keretében a főváros az éves költségvetéséből 1 milliárd forintot különít el, hogy annak felhasználásáról a budapestiek beküldött ötletei alapján a város lakói dönthessenek. A döntésben a nyilvános szavazás mellett szerepe lesz a budapesti polgárokból álló közösségi költségvetési tanácsnak is.
A közösségi költségvetési tanács tagjai arra kapnak lehetőséget, hogy kiválasszák az önkormányzat által már leellenőrzött és megvalósíthatónak talált ötletek közül azokat, amelyek rákerülhetnek a szavazólapra. A tanács egy 60 fős testület, amelynek tagjait a jelentkezők közül sorsoljuk ki úgy, hogy nemre, életkorra, iskolázottságra, lakhelyre tükrözzék a fővárosi lakosság összetételét. Ilyen módon a tanács gyakorlatilag a budapestieket képviseli a közösségi költségvetés folyamatában.
A tanács tagjai a közösségi költségvetési felhívásra az Otlet.budapest.hu honlapra beérkezett és a szakmai szempontok alapján jóváhagyást kapott ötleteket értékelik meghatározott szempontrendszer alapján, majd javaslatot tesznek arra, hogy egy adott ötlet felkerüljön-e a szavazólistára. Erre a munkára azért van szükség, mert a szakmai jóváhagyást kapó többszáz ötlet nem bocsátható közvetlenül szavazásra, hiszen nem várható el a budapestiektől, hogy ennyi javaslatot elolvassanak, megismerjenek. Ezért szükség van arra, hogy ezek közül kiválasszuk a legjobbakat, a város lakói számára leghasznosabbakat, legszerethetőbbeket, amelyek aztán a szavazólistára kerülnek, és a teljes budapesti lakosság választhat közülük.
Ki vehet részt? 
A közösségi költségvetési tanácsba tagnak jelentkezhet minden 18. életévét betöltött, Budapesten élő, dolgozó vagy tanuló magánszemély, illetve sérülékeny társadalmi csoportokat képviselő budapesti civil szervezet által delegált személy, néhány kivételtől eltekintve. 
A közösségi költségvetési tanács tagjait két körből választjuk ki, úgy, hogy a tanács tagjai korra, nemre, iskolázottságra a budapesti lakosságot képezzék le:
1.                  Maximum 46 főt egyéni jelentkezések alapján sorsolunk ki úgy, hogy lehetőleg a 23 budapesti kerület mindegyikét képviselje 2-2 fő (az adott kerületben élő, dolgozó vagy tanuló 18. életévét betöltött személy) 
2.                  Maximum 14 főt sérülékeny társadalmi csoportokat képviselő civil szervezetek által delegáltak köréből sorsolunk ki. 
A közösségi költségvetési tanács tagjai díjazásban részesülnek. Ennek összege nettó 40 ezer forint/fő a 3+1 naposra tervezett elfoglaltságért.
A jelentkezési határidő 2022. március 6. (vasárnap) éjfél.
További információ itt található.
Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport
kohezios_alap