• írta Komlósi Gábor
  • 2022. március. 31. csütörtök
  • 0

A FRISS HÚS HASZNA

A megnyitó április 1-én pénteken 18.00-kor a Klauzál 6 Projekt Galériában lesz
title image
Március 25-én startolt idén a Budapest Fotó Fesztivál amely keretén belül Erzsébetvárosban három helyszínen is rendeznek fotókiállításokat. A kerület tavaly is csatlakozott a Fesztiválhoz a MOME fotográfia szakkal közösen megálmodott ’Fiatal_felnőtt_történetek_Erzsébetvárosban’ című kiállítás-sorozattal. Ez az év azért különleges mert a ’Fresh Meat’-et (fordítás:friss hús),  35 év alatti fotográfusokat bemutató kiállítás-sorozatot idén Erzsébetváros támogatta, valamint a kerületben két helyszínen kerül bemutatásra  a kiválasztott 6 alkotó munkája. A megnyitó április 1-én pénteken 18.00-kor a Klauzál 6 Projekt Galériában lesz, valamint aznap nyit a Király utca 27 szám alatt található üzlethelyiség kirakat-kiállítása is. A K6-ban április 01-21 között látható a Frah Meat anyaga.

Fb esemény: https://fb.me/e/2xo1OnO3a 


A FRISS HÚS HASZNA

Nem akárki szervez nem akármilyen fotókiállítást április első három hetében a kerületben. Mucsy Szilvia, az egyik legeslegelismertebb magyar fotós kurátor, a Magyar Fotóművészek Szövetség korábbi elnöke.

Szombaton a Műcsarnokban nyílt, pénteken Erzsébetvárosban indul fotókiállítás az irányításoddal…

                   Szerénykedhetnék, hogy a „Strand az egész világ” és a „Fresh Meet” ugyanannak a kiállítás-sorozatnak, a Budapest Fotófesztiválnak a része – mondja azért mégiscsak szerényen Mucsy Szilvia fesztiváligazgató. – De az évi negyven helyszínre, ötven kiállításra, amihez közöm van, igenis büszke vagyok.

A VII. kerületi – szó szerinti fordításban – Friss Hús tárlatra mennyire?

              A „tárlataim” negyede saját szervezésű, saját gyártású, de a Fresh Meat még ezek közül is kiemelkedő, a top háromban van. Egyrészt mert abszolút saját gondolatunk alapján hoztunk létre: csakis 35 év alatti pályázóknak. Másrészt idén különlegessé teszi Erzsébetváros támogatása és a pop-up galéria, mint helyszín. Jó hely!

Továbbá egy jelenleg épp üres ház, a Király utca 27. kirakataiban is láthatóak lesznek a képek…

       Sok ott a fiatal. Két sör között most látnak valami jót is.

Ezt mi hivatalosan úgy mondjuk, hogy a bulinegyed helyét szép fokozatosan átveszi az Erzsébetváros Kultúrnegyed.

       Egyről beszélünk.

A fotózás ma menőnek számít a művészetek között? Régen kifejezetten „csajozós duma” volt, hogy „fotós vagyok”, mert olyan keveseknek volt profi gépe. Ma meg már több tízmillió kis fotóriporter szaladgál a világban, kezében mobiltelefon álnévre hallgató komoly képrögzítővel.

                   Igaz, ezért is fontosak a pályázatok. Kiválasztani a legjobbakat. A mi zsűrink is az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, a megközelítést értékelte sokra, akár a témát nézzük, akár a koncepciót.

Tematikailag semmit sem kötöttetek ki, mindenki azt fotózott, amit akart…

                   Ki mivel foglalkozik… Mi az, ami érdekli… Személyes történeteket hoztak a képeiken.

A spontaneitás viszont kevésbé jellemző.

                   Hódít a stage photography. Lényegében megrendezett kép, színpadi alappal. Előre megtervezett alkotás.

Sokan akarnak ebből megélni?

       Rengetegen. De én a minőségben hiszek. Ami minőség, az mindig megmarad!

Mi a siker? Mikor hoz „hasznot” ez az erzsébetvárosi pályázat és kiállítás?

                   Siker, hogy a pandémia ellenére alig kevesebben, mint kétszázan jelentkeztek. Eredmény, hogy a nyolc legjobb fiatal fotós munkáit láthatja a közönség, ingyenesen. Teltházas megnyitót remélek! Mérhető eredmény lesz a sok Facebook-like, amikor a megnyitó után majd albumokat is kiposztolunk. Az igazi visszaigazolás pedig az lehet, ha egy Fresh Meatről indult fotósnak nemsokára önálló kiállítása lesz!

Évekkel ezelőtt azt fogalmaztad meg egy közös rendezvényükön (innen a tegeződés is közöttünk), hogy az a cél, hogy Bécsig se kelljen elmenni egy nagy, vagy újszerű fotókiállításig…

       Így van!

kohezios_alap