• írta Erzsébetváros önkormányzata
  • 2022. április. 27. szerda
  • 0

A fővárosi közgyűlés nagy többséggel elfogadta a Niedermüller Péter vezette vizsgálóbizottság jelentését

A kár Erzsébetváros esetében 2,3 milliárd, összességében több mint 10 milliárd forint.
title image

A fővárosi közgyűlés nagy többséggel elfogadta a Niedermüller Péter vezette vizsgálóbizottság jelentését.

A dokumentum szerint sem vagyongazdálkodási, sem lakáspolitikai koncepció nem volt a fideszes önkormányzatokban, ez tette lehetővé a visszaéléseket

A kár Erzsébetváros esetében 2,3 milliárd, összességében több mint 10 milliárd forint.

Niedermüller Péter polgármester szerint a bizottság egy súlyosan korrupció gyanús gyakorlatokról írt jelentést és tett javaslatokat a megoldásra.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az, hogy a kedvezményes áron vásárolt lakásokat piaci áron adták tovább, nettó lopás volt.

A fővárosi közgyűlés nagy többséggel elfogadta a Niedermüller Péter vezette vizsgálóbizottság jelentését. Erzsébetváros polgármestere elmondta, abból indultak ki, hogy a korrupciós lakásügyek, áron aluli kiárusítások csak az V. és VII. kerületben történtek, de azzal szembesültek, ez egy rendszerszintű fideszes gyakorlat volt.

A bizottság arra jutott, hogy az előző ciklusban fideszes vezetésű V., VI., VII., VIII. és IX. kerületben – több mint 1200 önkormányzati tulajdonú lakás került magánkézbe jelentős kedvezménnyel. Sem vagyongazdálkodási, sem lakáspolitikai koncepció nem volt a fideszes önkormányzatokban, ez tette lehetővé a visszaéléseket – állapította meg a bizottság.

A jelentésből kitűnik, azzal, hogy egyes fideszes holdudvarhoz tartozó személyek valós verseny nélkül, kikiáltási áron juthattak lakáshoz, több mint tíz milliárd forintos kárt okoztak az érintett önkormányzatoknak.

A jelentés szerint az ilyen ügyletek Erzsébetváros esetében ez 2,3 milliárd forintot jelentett. A bizottság szerint a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl György helyiség- és lakásvásárlási ügyei jól bemutatták, hogy működött a rendszer: végrehajtói kamara volt elnöke nyolc lakást vásárolt a VII. kerületben, amelyekre egy kivételével csak ő adott ajánlatot. Ráadásul Schadl előbb fizetett, minthogy az eladásokról megszületett volna az önkormányzati döntés.

A jelentés vitájában a fideszes képviselők elsősorban a bizottságot támadták: Láng Zsolt, szerint a Schadl-bizottság működése csupán egy jogsértő politikai akció volt, amelynek egyetlen célja az volt, hogy elterelje a figyelmet a Városháza tervezett eladásának botrányáról. Az V. kerület fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter pedig azt állította, a kerületi önkormányzatok önállóságát próbálják csorbítani.

Niedermüller Péter válaszában megjegyezte, a bizottság egy súlyosan korrupció gyanús gyakorlatokról írt jelentést és tett javaslatokat a megoldásra, amiben semmi jogsértő nincs.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint, az, hogy a kedvezményes áron vásárolt lakásokat piaci áron adták tovább, nettó lopás volt. Szégyenletesnek tartja, hogy a fideszes képviselőknek ez ellen semmi kifogásuk sincs, s ezzel ők is a lopást támogatják.   

kohezios_alap