• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. április. 25. hétfő
  • 0

A Föld napja Erzsébetvárosban

Április 22-én a Föld napját ünnepelték a világ minden táján
title image

A Föld napja Erzsébetvárosban.

Április 22-én a Föld napját ünnepelték a világ minden táján  –  aggódva, mert, ha a klímaváltozás ilyen ütemben folytatódik tovább, az is kérdés, hogy egyáltalán meddig lesz még élhető bolygonk? Ha a széndioxid kibocsátások hatására tovább nő az általános felmelegedés, annak beláthatatlan következményei lehetnek az emberiség túlélése szempontjából.

Lehet persze a világ vezető politikusaira mutogatni, hogy ezt a problémát nekik kell megoldani. Csakhogy a Földünk jövőjéért mindannyiunknak tenni kell, nekünk, erzsébetvárosi polgároknak is.

Budapest legsűrűbben lakott kerülete a hetedik: kevés a zöldfelület, sok a por, a benzingőz, nagy a zaj. De a környezettudatos, fenntartható városi életforma itt is kialakítható. Ehhez azonban változtatni kell a gondolkodásunkon, a mindennapi szokásainkon is. Erre hívta fel a figyelmet Tóth Csaba, a Klímakabinet vezetője is:

-          Csökkenthetjük a káros anyag kibocsátást azzal, ha kevesebbet autózunk, ha korszerűsítjük a fűtőberendezéseinket, és nem fűtjük túl a lakásunkat, nyáron pedig nem működtetjük egész nap a légkondit. Fontos, hogy szigeteljük a nyílászárókat. Ne fogyasztunk túl, ne pazaroljunk, csökkentsük a háztartási szemetet, és olyan élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket vásároljunk, amelyeket a közelünkben termesztettek.  – sorolta Tóth Csaba.

Ahhoz, hogy mindezt hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani, rengeteg tippet, ötletet adott az Almássy téren tartott Föld napja rendezvény. A szervezők szórakoztató, játékos programokkal várták az idelátogató családokat, akiket az esős idő sem riasztott el.

Az Almássy tér amúgy is szinte központi helyszíne lett a kerületi zöldmozgalmaknak. Itt épült meg Erzsébetváros közösségi komposztálója, nemrég komposztszüretet is tartottak itt az elhivatott civilek. Szintén az Almássy téren valósult meg a belváros első Meseösvénye. A Bábozd Zöldre Egyesülettel közösen jött létre a tanösvény, amely mesefigurákkal, interaktív módon tanítja a gyerekeket a környezetvédelemre.  

A Föld napján a Bábozd Zöldre Egyesület tagjaival is találkozhattunk a téren. Aki leült az asztalukhoz percek alatt megtanulhatta, hogyan lehet zoknikból bábokat, vidám állatfigurákat készíteni. Ami sok szempontból is hasznos. Nem kell kidobni az ócska, lyukas zoknikat, újra hasznosíthatjuk őket, kreatívan tölthetjük a szabadidőnket, fejlesztjük a fantáziánkat, a kézügyességünket, és a zoknibábok ajándéknak is eredetiek. Ráadásul költségtakarékosak, hisz zokni, pár gomb és cérna minden háztartásban található.  

Az alternatív energiák fontosságára nem lehet elég korán felhívni a figyelmet. Az Almássy téren a gyerekek kipróbálhatták azt is, hogyan működik a napelemes babaház. A melegvízhez, a világításhoz, a ventilátorok forgatásához is felhasználható a nap energiája. Mire a mai óvodások nemzedéke felnő, a jövő házai talán már napelemesek lesznek, és nem szennyezzük földgázzal, széntüzelésű kályhákkal a levegőt.

A zöldprogramok közt a felnőttek is találhattak kedvükre valót. A gasztronómiai élvezetek rajongói sem mentek haza korgó gyomorral, ugyanis ételkóstolóval várta őket a Szatyorbolt bevásárlóközösség csapata. Az érdeklődők nem csak az ínycsiklandozó biotermékekből válogathattak, de megismerkedhettek a környezettudatos élelmiszerfogyasztás egyik sikeres kezdeményezésével. Az idén tízéves Szatyorbolt küldetése, hogy összekösse a fogyasztókat a bio zöldségek, gyümölcsök és más egészséges élelmiszerek termelőivel. Így minden vásárló attól a termesztőtől rendel, azt és annyit, amire valóban szüksége van. Nem kerül a szemétbe fölösleges étel. A termesztők a főváros közeléből szállítják a friss, szezonális termékeiket, a fuvarozás tehát jóval olcsóbb és energiatakarékos. Nem mellékes az sem, hogy olyan különlegességekhez lehet tőlük hozzájutni, amikhez a nagy élelmiszeráruházakban nem: a Diós Petrezselymes Pesto, a Batáta pástétom vagy a Levendula szörp méltán kedvencei a bevásárló közösségnek, amelyhez az ételbemutató után vélhetően sok erzsébetvárosi is csatlakozott.

A kerületi zöldrendezvény arról is meggyőzött: a fenntarthatóság, az energiatakarékosság nem lemondással jár, hanem egy újszerű, izgalmas, és jóval emberibb életmód kialakításával.

kohezios_alap